И Verizon спира неограничените интернет пакети

И Verizon спира неограничените интернет пакети

© РойтерсНай-големият американски мобилен оператор Verizon спира пакетите с неограничен трансфер на данни за потребителите си, съобщава "Ройтерс". От 7 юли компанията ще въведе таван на генерирания в мрежата й трафик до 2 гигабайта на месец, след което потребителите й ще трябва да плащат допълнителни такси за използването на услугата.


Цената на пакета е 30 долара, което е с 5 долара по-скъпо от цените на основния конкурент на телекома AT&T. Самите AT&T спряха да предлагат неограничен интернет трафик на потребителите си преди година. В момента срещу 30 долара месечно потребителите на Verizon могат да сърфират без ограничение от мобилните си устройства.


За разлика от AT&T обаче Verizon не планира да пуска интернет пакети за клиентите си, които не генерират много трафик. AT&T предлага на потребителите си 200 мегабайта на месец срещу 15 долара и 2 гигабайта срещу 25 долара. Според официални изявления на компанията въвеждането на "малкия" пакет е накарало милиони потребители, които нямат интерес към мобилния интернет като услуга, да плащат за връзка през мрежата на оператора.
Verizon планира да залага и на потребителите, които генерират още повече трафик, с опцията за 5 гигабайта на месец срещу 50 долара, или 10 гигабайта на месец срещу 80 долара. Плановете на оператора са да таксува с 10 долара всеки допълнителен гигабайт трафик на потребителите си. Клиентите на AT&T също плащат толкова при изчерпване на предварително закупените данни.


За сравнение: слушането на 2 часа музика на ден директно през интернет генерира трафика от около 9 гигабайта на месец. Sprint Nextel и останалите американски мобилни оператори продължават да предлагат на потребителите си пакети с неограничен интернет. Verizon и AT&T обаче продават iPhone, който стана причина за огромен ръст на трафика, генериран през мрежите им.


Българските мобилни оператори предлагат на потребителите си неограничен пакети с мобилен интернет от миналата година. При тях обаче има ограничение на скоростта след достигането на определено количество трафик всеки месец, който варира от 250 мегабайта до 5 гигабайта. След изчерпването им скоростта на сърфиране се ограничава на 16 килобайта в секунда (или 4 пъти по-бързо от dial-up връзка).

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK