"Виваком" пуска IP телевизия до края на годината

"Виваком" пуска IP телевизия до края на годината

© Цветелина АнгеловаВиваком" планира да предлага IP телевизия през оптичната си мрежа, а новата услуга ще бъде достъпна от края на тази година. Това обяви пред "Дневник" изпълнителния директор на оператора Бернар Москени. По думите му новата услуга няма да замени предлаганата в момента цифрова телевизия през сателит директно до клиента (или DTH - Direct to Home, бел авт.), което изисква сателитна чиния.


Новата услуга ще бъде разпространявана през оптичната мрежа на оператора, чието развитие тече в момента. Плановете на компанията са до края на годината тя да покрие над 100 хил. домакинства с оптичната си инфраструктура. Плановете й предвиждат над 600 млн. лв. инвестиции в мрежата й до края на 2014 г. . До края на 2011 г. са предвидени 92 млн. евро инвестиции в София и още 2 български града. Крайната цел на оператора е да осигури оптично покритие на около 1 млн. домакинства до 2014 г.


"Виваком" ще заложи на технологията Fiber to the building, или FTTB. Това означава, че компанията е предпочела т.нар. активна оптична инфраструктура, която стига до сградата, в която живеят потребителите, Максималният капацитет на връзката е 100 мегабита в секунда.
"Няма да се оказваме от DTH услугата си, която ще предлагаме в местата, в които нямаме оптична инфраструктура", коментира Москени. По думите му IP телевизията ще се разпространява и за ADSL абонатите на телекома. Към края на второто тримесечие на годината абонатите на цифровата услуга на компанията са над 70 хил. души.


Основен конкурент на "Виваком" в това начинание е "М-Нетуърк", дъщерно дружество на "Мобилтел", което обединява в себе си изкупените "Спектър нет" и "Мегалан". Компанията също предлага IP телевизия през оптичната си инфраструктура.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK