Сензация или грешка - частици се движат по-бързо от светлината

Експериментът е извършен съвместно с европейската лаборатория Cern.

© Associated Press

Експериментът е извършен съвместно с европейската лаборатория Cern.Нищо не може да се движи по-бързо от светлината - това е концепция, която е в основата на съвременното разбиране за вселената и времето.


Но сега изглежда учени са засекли частици, движещи се с още по-голяма скорост, което най-вероятно противоречи на теорията на Алберт Айнщайн, съобщи в."Гардиън".


Ако колегите им не открият грешка, това повдига въпроси за изпращане на информация в миналото, размиване на границата между минало и настояще и хаос във фундаменталния принцип за причина и последица, допълва изданието.
Екип, работещ в комплекса Гран Сасо в Италия, ще публикува днес данните от експериментите, извършени заедно с Cern  - Европейската лаборатория за физика на частиците. По същото време учените ще дадат пресконференция в Cern.


Според предварителната информация, разпространявана от световните агенции, става дума за опит със субатомни частици неутрино, изпратени под земята към Гран Сасо от намиращият се на 730 километра Cern.


Пътуването би трябвало да отнеме 2.4 милисекунди, но след три години опити и регистрирането на пристигането на 15 хиляди неутрино, учените установили, че малка част от частиците (20 на милион) са пристигали в Италия с 60 милиардни от секундата по-рано (при праг на грешката +/- 10 милиардни от секундата).


Иначе казано, тези неутрино са се движели с 299 798 454 метра в секунда при положение, че скоростта на светлината е 299 792 458 метра в секунда.


Резултатът е толкова невероятен, че самите учени казват, че са изключително предпазливи в интерпретирането му и чакат потвърждение на данните им от други лаборатории преди да го обявят за откритие.


"Месеци наред опитвахме да открием някакво обяснение. Търсихме грешки - тривиални, по-сложни, груби, странично въздействие... и не открихме. И когато не откриеш нищо грешно, си казваш: "Е, очевидно трябва да помоля научната общност също да прегледа всичко това", коментира пред Би Би Си авторът на научното съобщение Антонио Ередитато от експеримента Opera в Гран Сасо.


В общи линии Opera представлява тежащ 1300 тона уловител на частици в който неутрино се удрят в 150 000 "тухлички" от плаки с фотографска емулсия, монтирани върху оловни плочи. Съществуват няколко вида неутрино и се знае, че частиците спонтанно преминават от един вид в друг. Екипът в Италия искал да провери колко мюон неутрино, "изстреляни" от Cern към подземната лаборатория в Гран Сасо, ще стигнат там като тау неутрино. Оказало се, че някои частици пристигнали необяснимо по-рано от останалите.


Алберт Айнщайн в Питсбърг през 1934г.

© Associated Press

Алберт Айнщайн в Питсбърг през 1934г.


"Когато засегнеш нещо толкова фундаментално, трябва да си много внимателен. Нищо не твърдим, само искаме научната общност да ни помогне да разберем нашите луди резултати, защото те са откачени и, разбира се, последиците могат да бъдат много сериозни", допълва Ередитато.


Сега експериментът ще бъде повторен от два екипа - T2K в Япония и MINOS край Чикаго в САЩ. Американците бяха съобщили, че са засекли неутрино, движещи се по-бързо от светлината през 2007г., но още не са потвърдили резултатите, за да го обявят за научно откритие.


"Резултатът е толкова драматичен, че е трудно да бъде възприет без някой друг да го повтори, но очевидно към него ще има огромен интерес", казва Алън Костелецки от Университета на щата Индиана. Той и колегите му представиха още през 1985г. теория, според която неутрино биха могли да се движат по-бързо от светлината като взаимодействат с неизвестно поле, формиращо се във вакуум.


Днес той обяснява, че в действителност пределната скорост може би е тази на неутрино, а светлината се движи по-бавно.


Неутрино са частици с нищожна маса, без електрически заряд и преминават през почти всеки материал, сякаш той изобщо не е там, посочва Би Би Си.


Хайнрих Пес от Университета в Дортмунд предлага като обяснение версията, че загадъчните неутрино всъщност са минали "на пряко" между Cern и Гран Сасо, използвайки друго измерение. Поради това в италианската лаборатория изглеждало, че те се движат по-бързо от останалите.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK