Facebook и властите в САЩ са близо до споразумение за личните данни

Facebook и властите в САЩ са близо до споразумение за личните данни

© ReutersСоциалната мрежа Facebook и Федералната комисия по търговията (FTC) на САЩ са близо до споразумение относно измамни практики, свързани с няколко услуги на Facebook, включително и възможностите за контрол на личните данни от страна на потребителите, пише New York Times, позовавайки се на свои източници.


Ако споразумението бъде прието, Facebook ще се подложи на стриктен контрол по отношение на личните данни, които се споделят в социалната мрежа, за период от 20 години, пише още авторитетният американски всекидневник.


Освен това компанията на Марк Зукърбърг няма да има право да прави публично достъпна лична информация на потребители, които са я споделили само сред определен кръг от хора в сайта, без изричното тяхно съгласие.
С други думи, ако споразумението влезе в сила, както се очаква, всички нови приложения и подобрения на социалната мрежа ще трябва да са подчинени на принципа за получаване на съгласие от потребителите, преди да бъдат активирани (opt-in). Това е различно от начина, по който сайтът работеше до момента – новите въведения да се активират за всички потребители, които от своя страна имат възможност да ги спрат напълно или ограничат обхвата на достъп и разпространение на лични данни впоследствие (opt-out).


Социалната мрежа, в която има повече от 800 млн. акаунти на хора от цял свят, понесе много критики от страна на потребители, че нееднократно променя своите правила и политики по отношение на личните данни, и че разпространява лична информация сред широка аудитория, без да предупреди по адекватен начин засегнатите.


От Facebook твърдят, че осъзнават важността на личните данни и наличието на удобни инструменти за контрола им, както и че през последните 18 месеца работят усилено, за да подобрят условията за споделяне и разпространение на персонални данни в рамките на социалната мрежа.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK