Всеки втори смартфон вече работи с Android

Платформата на Google е удвоила пазарния си дял спрямо третото тримесечие на 2010 г.

© Reuters

Платформата на Google е удвоила пазарния си дял спрямо третото тримесечие на 2010 г.През третото тримесечие на 2011 г. по света са били продадени 440.5 млн. мобилни телефони, което е с 5.6% повече от същия период на миналата година, сочат данните на анализаторската компания Gartner. Продажбите специално на смартфони са достигнали 115 млн. единици, което представлява ръст от 42% спрямо третото тримесечие на 2010 г. Продажбите на "умни" телефони представляват 26% от всички реализирани мобилни телефони - минимален ръст от 1% спрямо предишната четвърт.


Силният ръст в Китай и Русия е помогнал за увеличението на общия брой продажби, но търсенето в развитите пазари като Западна Европа и САЩ се е забавило, тъй като потребителите чакат нови модели устройства с нови версии на водещите операционни системи.


Въпреки спада на пазарния й дял, Nokia остава най-големият търговец на мобилни телефони с общо 23.9% от всички продажби. Второто тримесечие на 2011 г. е било най-слабото за компанията, но третото е малко по-оптимистично, казват от Gartner. Маркетинговите усилия на Nokia и Microsoft да наложат новите модели Lumia, работещи с операционната система Windows Phone 7.5, ще им донесат малък успех през последната четвърт, но по-сериозно обръщане на тенденцията на спад би могло да се случи най-рано през втората половина на 2012 г.
Втори по продажби са Samsung, които са и най-големият производител на смартфони с 24 млн. продадени устройства. Gartner отдават това на успеха на серията устройства Galaxy, които вече покриват по-широк диапазон от цени. Анализаторите обаче очакват засилване на конкуренцията през последното тримесечие на 2011 г., когато се очаква продажбите на различни модели iPhone да завземат част от дела на Android. Apple са продали 17 млн. смартфона iPhone, което е годишно увеличение от 21%.


Малко над половината, или 52.5% от всички продадени през тримесечието смартфони, използват операционната система Android. Това число представлява удвояване на пазарния дял на платформата спрямо същото тримесечие на 2010 г. Според анализаторите успехът на Android се дължи на слабата конкуренция през периода и липсата на интересни нови продукти, използващи различни операционни системи. Веднага след разработваната от Google платформа се нареждат Symbian на Nokia и iOS на Apple, с 16.9% и 15% пазарен дял съответно.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK