Дигиталните вируси за Android се увеличиха с 472% за година

Дигиталните вируси за Android се увеличиха с 472% за година

© ReutersОперационната система за мобилни устройства Android, която през последните месеци превзе пазара на смартфони, води убедително и в ръста на злонамерен софтуер (malware). От юли 2011 г. до този ноември е отчетено увеличение с 472% на наличието на дигитални вируси, показва изследване на Juniper Global Threat Center.


Според изследването единственото, което е необходимо на човек, за да разпространява злонамерен софтуер, е да разполага с акаунт на разработчик. Самите акаунти позволяват техните собственици да останат анонимни, като единственото изискване е да се плати таксата от 25 долара. Оттам насетне разработчиците могат да публикуват колкото искат приложения.


"Никой не контролира процеса, никой не проверява дали приложението прави това, което е написано в описанието му", се посочва в доклада. Това позволява на хакерите да сложат каквото описание си искат и после да публикуват и използват вирусните софтуери за свои цели.
Този проблем не съществува при конкурентната операционна система iOS на Apple. Технологичният гигант контролира изкъсо публикуваното съдържание в интернет магазина и без одобрението му то не може да бъде предоставяно на крайните потребители. Подобен контрол не съществува за момента в Android Market.


"Основната причина за тази епидемия от дигитални вируси за Android се дължи на липсата на контрол от страна на Google и отвореният код на платформата", допълват от Juniper Global Threat Center. Затова на хакерите им е по-лесно да разпространяват вирусите си за операционната система на Google, отколкото за тази на Apple.


Но iOS не е напълно "имунизирана" срещу подобни софтуерни атаки. Макар и по-рядко различни злонамерени програми успяват да си проправят път през защитната стена на Apple.


Проблемът е, че тенденцията за увеличаване на броя на регистрираните вируси за Android се засилва през октомври и ноември, допълват от Juniper Global Threat Center.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK