Американските власти закриха над 130 интернет домейна

По-голямата част от сайтовете са свързани с онлайн продажбата на контрабандни или фалшиви стоки.

© Reuters

По-голямата част от сайтовете са свързани с онлайн продажбата на контрабандни или фалшиви стоки.Властите на САЩ предприеха най-мащабната си кампания по затваряне на интернет домейни като част от техните операции по борба със страници, които предлагат контрабандни стоки или пиратско съдържание. Федералната служба за имиграционен и митнически контрол (Immigration and Customs Enforcement - ICE) затвориха над 130 интернет домейна с цел да запазят търговските интереси на американските компании, съобщи интернет сайтът TorrentFreak. Тези действия могат да бъдат обжалвани, защото все още новият закон в САЩ за борба с пиратството чака одобрението на Конгреса.


Затварянето на домейните идва само дни преди т.нар. киберпонеделник – първия работен ден след празниците покрай американския Ден на благодарността. Тогава точно преди година федералните власти затвориха 82 домейна, включително търсачката за споделяне на торенти Torrent-Finder. Операцията от 2010 г. беше определена от ICE като киберпонеделник. Времето е избрана нарочно да следва Деня на благодарността, защото тогава американците се възползват от големите намаления (особено онлайн) покрай черния петък. Тогава отстъпките на някои иначе скъпи стоки може да достигнат до 80%.


Според сайта TorrentFreak при тазгодишната операция властите са затворили над 130 домейна само в рамките на едно денонощие. Това е най-голямото количество сайтове, които са принудени от федералните служби да прекратят работа. Все още обаче липсва официален коментар, както и подробности относно операцията, която беше проведена през почивните дни.
От информацията за затворените сайтове през тази година е ясна една разлика спрямо тези от 2010 г. Този път службите са насочили вниманието си към интернет страници, които директно таксуват своите посетители за услугите, които предлагат. Също така повечето домейни са свързани с предлагането на контрабандни и фалшиви стоки, като само един е свързан с продажбата на пиратско музикално съдържание.


При действията предприети миналата година, бяха затворени сайтове, които предлагат на потребителите да свалят безплатно музика и филми. Няколко месеца след това под прицела на властите попаднаха и такива, които предлагат стрийминг услуги. В списъка за тази година такива сайтове обаче за момента не фигурират.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK