CERN тръгва на лов за "божествената частица" утре

Тестовете, които трябва да докажат съществуването на Хигс-бозона, се провеждат в Големия адронен колайдер на CERN.

© Reuters

Тестовете, които трябва да докажат съществуването на Хигс-бозона, се провеждат в Големия адронен колайдер на CERN.Учени от Европейската организация за ядрени изследвания (CERN) предвиждат, че тази седмица за пръв път официално ще бъде обявено "засичането" на елементарната частица, която е от особена важност за идеите на Айнщайн за устройството на вселената, съобщава Ройтерс.


Това би трябвало да се случи във вторник в центъра за физични изследвания на организацията.


Учените уточняват, че това все пак няма да е цялостно научно откритие, но дори потвърждение за наличието на търсения от дълго време бозон на Хигс ще бъде напредък в познанията ни за Космоса.
Генералният директор на CERN потвърждава, че на 13 декември организацията ще даде нови данни относно работата на двата изследователски екипа ATLAS и CMS, които действат самостоятелно и не споделят данните си едни с други.


Съществуването на отдавна търсения бозон е предложено за пръв път през 1964 г. от британския физик Питър Хигс. Според него това е субатомната частица, която придава маса на материята.


Засега обаче опитите за откриване на частицата са неуспешни. Експериментите в тази посока се провеждат от средата на 80-те години на миналия век в ускорителя Tevatron в САЩ и както и в предшественика на Големия адронен колайдер в лабораториите на CERN.


Бозонът на Хигс е наричан крайъгълният камък в теорията на Албърт Айнщайн за Вселената, изградена от елементарни частици и три основни сили, които контролират Космоса според "Стандартния модел", оформен от физиците през 70-те години на ХХ век.


Наричаната също божествена частица е липсващото звено в тази теория. Ако Хигс бозонът бъде регистриран, откритието ще отвори вратата към това, което от CERN наричат новата физика на суперсиметрията и тъмната материя.


Някои видни учени, сред които и легендарният Стивън Хокинг, отдавна публично изразяват съмненията си в съществуването на този бозон и казват, че той трябва да бъде заменен от нещо друго в "Стандартния модел".


Самият 82-годишен Хигс обаче наскоро заяви в интервю за списание Prospect: "Ако се опитаме да модифицираме теорията и да го извадим от нея, цялото нещо става безсмислица."


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (25)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на bta
  bta
  Рейтинг: 1391 Неутрално
 2. 2 Профил на СДС
  СДС
  Рейтинг: 1395 Любопитно

  Доста интересно стана! Нямам търпение да науча резултата от експеримента. Дано да го публикуват някъде.
  13 - ти 12- ти 11 - та...
  Хм!

  nemo malus felix, minime corruptor.
 3. 3 Профил на Капитан Падна-ли-ми
  Капитан Падна-ли-ми
  Рейтинг: 506 Неутрално
 4. 4 Профил на permanent
  permanent
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Ама някой трябва много спешно да си ъпдейтне преводаческите възможности.

  Експериментите са приключили и във вторник - на пресконференция - ще бъдат обявени първи резултати.
  Т.е. пресконференцията ще бъде на 13, а не опита...

 5. 5 Профил на Black Dragon
  Black Dragon
  Рейтинг: 561 Весело

  Абе защо не се отвори една черна дупка утре и да погълне цялата Земя? Абсолютно безмислено е съществуванието и.

  https://www.facebook.com/Mlekarite
 6. 6 Профил на SS
  SS
  Рейтинг: 3178 Весело

  Сега песимистите биха казали : Ще постигнат не улов на божествената частица а краят на света !
  Те (маите) сякаш са знаели ,че в 2012 от ЦЕРН ще правят експерименти !! Вместо правене на божиите частици най много да направят божествена черна дупка (та учените барабар с цялата земя в нея) т.е. да хванат дядо Боже за шлифера!!!

 7. 7 Профил на sofioter
  sofioter
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#5] от "Black Dragon":

  ?

 8. 8 Профил на smile
  smile
  Рейтинг: 525 Неутрално

  Да си седим ли вкъщи или е безопасно . Стискам палци да успеят. Това ще обърне нагоре с краката всички учебници по физика...

 9. 9 Профил на yavooor
  yavooor
  Рейтинг: 1783 Неутрално

  Наука - това е да задоволяваш собственото си любопитство с държавни пари.

 10. 10 Профил на stoyanst
  stoyanst
  Рейтинг: 502 Неутрално

  До коментар [#9] от "yavooor":

  По-добре любопитството, отколкото нещо друго, както например правят политиците.

 11. 11 Профил на saseff
  saseff
  Рейтинг: 616 Неутрално

  Тия учени съвсем изперкаха....

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  saseff
 12. 12 Профил на che.gevara25
  che.gevara25
  Рейтинг: 450 Неутрално

  БРАВО , ПОХВАЛНО е, че се правят такива опити за доброто /предполагам, че .. е така/ за ЧОВЕЧЕСДТВОТО. Но при условвие, че постиженията , доколкото ги има или ще се постигнат ДА НЕ СЕ НАСОЧАТ ЗА ВОЕННИ ЦЕЛИ. НУЖНО е да се извърши цялостна ЕКСПРОПРИАЦИЯ на капиталите "спечелени" от лъжи, кражби , експлоатация и спекула и се употребяват САМО за МИРНИ ЦЕЛИ... Вън от живота търтеите, паразитите, мързеливите, готовановците, с нищо недопринасящи полезна продуктивност а са само КОНСУМАТОРИ на чужд труд

 13. 13 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  С интерес чакам резултатите от пресконференцията. На вярващите/ религиозните/ само ще кажа- зачитайте писаните бг. закони- атеистите имаме еднакви права с вас, България е секуларна държава и атеистите имаме право да вярваме/ да не вярваме в каквото си искаме. Статията е за научни изследвания, така, че на когото не му харесва- просто да не я чете. Хайде сега- почнете да ме оплювате, само без теологии моля.

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 14. 14 Профил на king_nothing
  king_nothing
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Малко информация:
  "Хигс бозон
  от Уикипедия, свободната енциклопедия
  Хигс бозонът е хипотетична масивна скаларна елементарна частица, чието съществуване е предсказано от т.нар. стандартен модел (основен модел във физиката на елементарните частици). Той е единствената елементарна частица от стандартния модел, която още не е наблюдавана експериментално.
  Ако бъде установено, че съществува, това би изяснило как по принцип частици без маса (с нулева маса в покой) успяват да създадат маса в материята. По специално, Хигс бозонът би обяснил разликата между нулевата маса в покой на фотона и сравнително масивните W и Z бозони. Масите на елементарните частици, както и различията между електромагнетизма (с носител фотона) и слабото ядрено взаимодействие (с носители W и Z бозоните), са от критично значение за структурата на микроскопичната (а оттам и на макроскопичната) материя. Така че, ако съществува, Хигс бозонът ще е неделима и вездесъща част от материалния свят. За търсенето му ще се използва Големият адронен ускорител в комплекса на Европейския център за ядрени изследвания (CERN) край Женева."

 15. 15 Профил на shano
  shano
  Рейтинг: 395 Неутрално

  До коментар [#2] от "СДС":

  Утрешният семинар ще бъде излъчван на живо на:

  http://webcast.cern.ch

  Допълнителна информация може да намерите на:

  http://www.quantumdiaries.org/2011/12/12/getting-closer-to-finding-out-if-the-higgs-exists/

  А за всички скептици...

  http://hasthelargehadroncolliderdestroyedtheworldyet.com/

  Поздрави!

 16. 16 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 3387 Весело

  Ако Я видят.....след 50 години ще се окаже,че ТЯ има и дечица и внучета и.....!

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 17. 17 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2584 Неутрално

  Дано я открият,че на тая мърлева Земя,нищо интересно не се случва.Ще се връщам на моята планета!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 18. 18 Профил на Phaeton.
  Phaeton.
  Рейтинг: 1395 Неутрално

  Науката и вярата са два пътя към Бога!

  Бозонът на Хигс=Частицата на Бога!

 19. 19 Профил на boson
  boson
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Става въпрос за изключително прецизно проведени и независими анализа на два от големите експерименти на Големия Адронен Колайдер - CMS и ATLAS, на които работят и български учени. Досегашните опити да се наблюдава Хигс в никакъв случай не могат да бъдат наречени неуспешни, предвид на това, че и TEVATRON, LEP и LHC имат публикувани данни за така наречените exclusion limits, т.е границите, в които със сигурност Хигс не би бил наблюдаван. Това е като да преровите една купа сено, да заделите една малка част от нея и да заявите, че със сигурност в преровената част не се намира иглата, която сте загубили вътре. Малка корекция към хронологията на събитията. Безспорно Общата и Специалната теория на относителноста има фундаментално значение за развитието на Физиката на елементарните частици, но все пак основната заслуга за Стандарния модел на елементарните частици е на Глешоу, Вайнберг и Салаам.

 20. 20 Профил на бАрни
  бАрни
  Рейтинг: 598 Весело

  Ние открихме Божествената частица по-рано...казва се Бойко.

 21. 21 Профил на emil
  emil
  Рейтинг: 2000 Любопитно

  "това е субатомната частица, която придава маса на материята"

  След откриването пък ще си зададем следващият въпрос - а защо и как Хигс-бозонът придава маса на материята и какво е гравитацията изобщо? Също и електромагнетизмът?

  УТОЧНЕНИЕ: СТАТИИТЕ ПОД КОИТО ПОСТВАМ ИЗРАЗЯВАТ ИЗЦЯЛО МНЕНИЕТО НА ДНЕВНИК И В НИКАКЪВ СЛУЧАЙ НЕ СЪВПАДАТ С МОЕТО МНЕНИЕ
 22. 22 Профил на emil
  emil
  Рейтинг: 2000 Весело

  До коментар [#18] от "faeton":
  [quote#18:"faeton"]Науката и вярата са два пътя към Бога! [/quote]
  Дрън-дрън.

  УТОЧНЕНИЕ: СТАТИИТЕ ПОД КОИТО ПОСТВАМ ИЗРАЗЯВАТ ИЗЦЯЛО МНЕНИЕТО НА ДНЕВНИК И В НИКАКЪВ СЛУЧАЙ НЕ СЪВПАДАТ С МОЕТО МНЕНИЕ
 23. 23 Профил на boson
  boson
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#21] от "emil":

  Хигс придава маса на частиците именно чрез хигсовия механизъм.
  А електромагнетизмът и гравитацията могат да се разглеждат като теории, които описват електромагнитното и гравитационното взаимодействие. Електромагнитното, гравитацията, силното и слабото взаимодействие са четирите вида основни взаимодействия. Пренасянето на тези взаимодействия се осъществява чрез така наречените бозони: фотон - пренася електромагнитно взаимодействие; W+ W- Z бозони - пренасят слабото, 8 глуона - пренасят силното, и гравитон - пренася гравитационното. За съжаление гравитационното взаимодействие не може да бъде описано в рамките на Стандартния модел на елементарните частици.

 24. 24 Профил на Петър Николов
  Петър Николов
  Рейтинг: 502 Весело

  Аз не смятам, че науката може да открие или отрече съществуването на Бог. Бог не е материя, тъй че е трудно познаваем научно. Нека видим какво ще кажат утре и най-вече - как ще се изтълкува от учените.

 25. 25 Профил на Massive atack
  Massive atack
  Рейтинг: 373 Неутрално

  Кой знае кви неща са открили, ама не дават инфо проклетниците.

  Да живее България и българският народ.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK