Европарламентът иска по-евтин роуминг на данни

Еврокомисарят по въпросите на цифровите технологии Нели Крус.

© Reuters

Еврокомисарят по въпросите на цифровите технологии Нели Крус.Влизането в интернет през мобилен телефон ще остане стотици пъти по-скъпо в чужбина, отколкото в родната страна на даден европейски потребител през следващите 10 години, според предложените от Европейската комисия правила, предупреждават евродепутати, цитирани от вестник Guardian.


Европейският парламент ще гласува следващото лято за нови ограничения върху размера на сумите, които мобилните оператори могат да искат на свои пътуващи в чужбина клиенти. В момента цените остават астрономични, като някои оператори във Великобритания искат по 3000 британски паунда за 1 GB данни.


Предложеният от Еврокомисията таван, който ще бъде в сила до 2022 г., ще ограничи тази цена до 500 евро за 1 GB трафик, но членовете на Европейския парламент настояват лимитът да е още по-нисък. "Предложенията на комисията са доста щедри към индустрията", казва пред Guardian евродепутатът Шон Кели, който предлага цената на 1 GB данни да падне до 90 евро до 2014 г.
Откакто смартфоните станаха по-разпространени се появяват и новини за туристи, натрупали сметки за хиляди евро, пътувайки извън родната си държава. Миналата година в Европейския съюз беше наложена граница от 50 евро за трафик на данни. След достигането на тази сума достъпът до интернет автоматично се прекратява, освен ако потребителят изрично не е поискал обратното. Но пътуващите извън еврозоната не са защитени от подобни предпазни мерки.


Средната цена на 1 GB трафик в Европа е паднала до 7 евро според изчисленията на анализаторската компания Berg Insight. В чужбина обаче, водещи британски оператори като O2 и Orange таксуват своите клиенти по 3 лири за мегабайт, или 3000 лири за GB. Тези суми се прилагат дори в държави, където операторът има собствени мрежи – клиентите на Orange например плащат 3 лири във Франция, въпреки че телекомът има присъствие в тази страна.


Цените за роуминг се базират на споразумения за продажба на едро между мобилни оператори, които често не споделят данни относно това колко плащат, за да използват мрежите на конкурентите си. Британският мобилен оператор Three, който има мрежи в Обединеното кралство, Италия и три други европейски страни, лобира за свалянето на цените на едро. Според телекома те не отразяват истинските оперативни разходи за телекомите, като според компанията тези разходи не надхвърлят 10 – 30 евро за GB.


Европейската комисия се е обърнала към евродепутатът от дясноцентристката Европейска народна партия Ангелика Ниблер да разгледа предложенията. Този месец тя представи доклад, според който потребителите трябва да плащат не повече от 200 евро за GB, значително по-малко от предложеното от ЕК. Тя също така предлага и сериозни намаления на тарифите за обаждания и текстови съобщения.


Еврокомисията за пръв път наложи ограничения в цените за роуминг през 2007 г. и в момента подготвя втори кръг от намаления, които ще бъдат гласувани от парламента през юни. Тези намаления ще бъдат наложени през период от три години, от юли 2012 г до юли 2014 г., и ще останат в сила 10 години.

Коментари (20)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на anonimen
  anonimen
  Рейтинг: 594 Неутрално

  Тази баба на снимката сигурно е на ти с цифровите технологии.

 2. 2 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 2013 Неутрално

  Това е пълна простотия. От 2015та да отпада роуминга и за глас и за данни и да се борят на свободен пазар. Аман!

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 3. 3 Профил на Ментор
  Ментор
  Рейтинг: 765 Неутрално

  дебилните евробюрократи не схванаха ли, че не могат да регулират абсолютно всичко? И че единственото от което потребителя има полза е честната конкуренция? Вместо непрекъснато да се правят и разглеждат какви ли не предложения за още повече регулации, просто трябва да се махнат ограниченията пред свободното конкуриране.
  У нас например КРЗ също се изживява като мини еврокомисар и непрекъснато бълва какво ли не, но не пипа най-важното - пазара си остава затворен със само 3 оператора, от които потребителите с право пищят. Ако се дадат още 3-4 безплатни лиценза, няма да има нужда от никакви регулации и административни тавани на цените.

 4. 4 Профил на Böse plumpschi/ w ban do 06.01
  Böse plumpschi/ w ban do 06.01
  Рейтинг: 648 Неутрално

  До коментар [#1] от "anonimen":

  Добре, че си анонимен и не си и' пред очите на бабата. :I

 5. 5 Профил на weinlock
  weinlock
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Хайде моля, все едно не чакахме втория да свали цените на първия, третия на втория. Пълна митология е това, че разбираш ли, следващите щяли да подбият цените - глупости! Правят си картелчето, както видяхме и ако не е правителството или ЕС, още щяха да държат страхотно високи цени.

  Тия ултра-либералните легенди, моля - в раздела за детски небивалици, където им е мястото.

 6. 6 Профил на Ментор
  Ментор
  Рейтинг: 765 Неутрално

  До коментар [#5] от "weinlock":

  3-4 фирми могат да се картелират. 5-6 не, особено на малък пазар - просто няма за всички, и започва намаление на цените. Виж например интернет достъпа - много фирми, голяма конкуренция, за няколко години цените спаднаха значително, паралелно с повишаване на скоростта и качеството. Сега съотношението качество/цена на интернет достъпа ми е 4-5 пъти по-добро отколкото преди няколко години, без никой да 'регулира' пазара.

 7. 7 Профил на stdmv
  stdmv
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Айде. Откога чакаме!
  Доскоро всеки започнат мегабайт беше 20 лв...

 8. 8 Профил на lordcris
  lordcris
  Рейтинг: 727 Неутрално

  картели в свободен пазар не може да съществуват. има такива само в соц иконимики като в бг и ес. ако искат ниски цени да либерализират пазара, а на да ограничават достъпа до него с многомилионни лицензи.
  а идиотите си мислят, че бюрократите "защитават" интересите им.

 9. 9 Профил на Ернесто
  Ернесто
  Рейтинг: 488 Неутрално

  До коментар [#1] от "anonimen":

  Това е бабата на симопа измъчена от почистване на църквата.

 10. 10 Профил на nqma zna4ka koi
  nqma zna4ka koi
  Рейтинг: 760 Неутрално

  До коментар [#6] от "Ментор":

  Сравнението не е коректно заради големината на инвестицията, нормата на възвращаемост и % на проникване на технологията! У нас навлизането на четвърти оператор може и да ти се струва примамливо, но никой няма да инвестира огромни суми "за да има конкуренция". Хората търсят печалби!
  Колкото до картелирането, може би трябва да провериш - не 5-6 фирми, а цели отрасли се картелират!

 11. 11 Профил на Петко
  Петко
  Рейтинг: 498 Неутрално

  Най-простото решение е да се направи както в много други сектори: лиценз, издаден от една държава, да важи за целия ЕС. Пазар от 500 милиона души ще доведе до истинска война за ниски цени. Всякакви опити за картели ще трябва да се договарят на европейско ниво, а така ще попадат под юрисдикцията на Европейската Комисия. Пък тя, за разлика от нашите отговорни органи, не си поплюва.

  Damnant quod non intellegunt.
 12. 12 Профил на bguser
  bguser
  Рейтинг: 381 Неутрално

  добре , че тази комисия да натиска за по-ниски тарифи иначе никой няма да се сети

  It's not impossible, it just costs more!
 13. 13 Профил на Ментор
  Ментор
  Рейтинг: 765 Неутрално

  [quote#10:"nqma zna4ka koi"]У нас навлизането на четвърти оператор може и да ти се струва примамливо, но никой няма да инвестира огромни суми "за да има конкуренция". Хората търсят печалби! [/quote]
  А ти откъде знаеш? Защо просто не обяват конкурс за 3-4 безплатни лиценза и ще видим. Ако няма кандидати, значи сегашното положение е естествено. Ако обаче има, те както казваш ще търсят печалби - които при вече пренаситения пазар няма от къде да дойдат, освен от намаляване на печалбите на сегашните 3. Резултата едва ли ще е рефреш на картелирането с включване на новите играчи, много по-вероятно е значително понижаване на цените.

 14. 14 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 2013 Неутрално

  Няма нужда дори да обявяват нови лицензи. Като падне роуминга през 2015 всичко само ще се случи. Изведнъж операторите ще бъдат не 300, ами 300, па да ходят да се картелират, ако могат. И не - не могат.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 15. 15 Профил на Hello Niki
  Hello Niki
  Рейтинг: 539 Разстроено

  Докато в свободна Америка пазарната конкуренция е основният стимул за намаляване на цените , в социалистическа Европа с това се заема европейската комисия посредством декрети...

  Грешка е да се даде власт на простите чобани и обирджии на мандри , всичко друго е леко объркване.
 16. 16 Профил на stoiank
  stoiank
  Рейтинг: 1248 Неутрално

  ЕС да стимулира безплатен Wi-Fi да има във всяко населено място над 5-10 хил. жители и тогава да ги видим мобилните оператори. Ще стане като Интерента при нас, достатъчно бърз на прилична цена и то само заради кварталните ЛАН мрежи, които не позволиха на едрите да се самозабравят.

 17. 17 Профил на Делян (delian) Делчев
  Делян (delian) Делчев
  Рейтинг: 1502 Неутрално

  До коментар [#3] от "Ментор":

  Въпреки че и аз съм на мнение, че пазарът трябва да бъде оставен да се регулира сам, то този принцип работи само там, където пазарът е свободен за да допуска постоянната поява на нови играчи. В случаят обаче говорим за регулация наложена на монополи, тъй като те разпределят ограничени концесии, за изключително дълъг период от време. Типично потребителят няма особен избор при сключването на договор в рамките на страната си, тъй като операторите са ограничени до 3-4 типично, а те от своя страна нямат конкуренция при сключването на IOT за роуминг, тъй като първо алтернативите за съответната държава са малко, второ повечето оператори са обединени в зони (зонови оператори като Водафон, Т-Мобайл и т.н.) и имат допълнително наложени вътрешни ограничения. При това положение свалянето на цените е или блокирано или става прекалено бавно, непропорционално на нуждите на пазара, тъй като когато има монополизъм от каквато и да е форма, пазарните правила са нарушени. При това положение налагането на регулаторна рамка, от горе, е полезно за ускоряването на един процес, за който обществото е убедено, че ще и трябва да се случи.

 18. 18 Профил на Ментор
  Ментор
  Рейтинг: 765 Неутрално

  До коментар [#17] от "Делян Делчев":

  прав си, но въпроса е защо пазара не е свободен. И дали е толкова трудно да се направи такъв. Сегашните монополи се поддържат насила със система от концесии и лицензи. Имаме някаква свръхсложна бюрократична система от правила, които пречат на конкуренцията и създават монополи, и поради това пораждат нуждата от още повече правила които да регулират тия монополи. Или с други думи бюрокрацията отново е намерила начин да се множи и възпроизвежда. При пазарен подход единствената грижа на един регулатор би била не да регулира монополите, а да не допуска съществуването им, да премахва пречките пред конкуренцията, и да се грижи всички участници да са при еднакви условия (добър пример за такъв тип регулиране е преносимостта на номерата). От там нататък няма нужда от нищо повече - няма нужда от еврокомисари и планове, от евродепутати които да бистрят тия планове с месеци, от лобирания, административни тавани и прочие дивотии.

 19. 19 Профил на georgi2025
  georgi2025
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Оплачете се в Европейската Комисия за картел: comp-greffe-antitrust@ec.europa.eu Може ли някой да каже защо цените на мобилен интернет са сред най-високите в страна с ниски доходи?
  ...Мобилният интернет е сред основните развития в света, а това го възпрепиятства? Няма тарифи между мобилните оператори, остава да е картел!
  КРС е нормално да мълчи, но защо ги прикрива ЕК. В европа при над 2 пъти повече доходи - по-ниски цени?

  компания мобилен интернет БВП/човек ЕС=100

  Водафон 5.00 паунда/ 500 МБ // БВП/човекЕС:ВБ=100: 114
  Мтел 19.90 лева / 512 МБ // БВП/човек ЕС:БГ=100: 44
  Глобул 14.90 лева / 512 МБ // БВП/човек ЕС:БГ=100: 44

 20. 20 Профил на Делян (delian) Делчев
  Делян (delian) Делчев
  Рейтинг: 1502 Неутрално

  До коментар [#18] от "Ментор":

  За съжаление това е наследена национална, а не европейска политика. Например в глава телекомуникации, демонополизацията е задължителна. Но всяка евро държава търси механизъм за да я поддържа. Основното оправдание е разпределянето на ограничен ресурс (честотите), което не е вярно, защото при локална отворена регистрация, и броя на бандовете дефинирани в ЛТЕ например, възможните комбинации са практически безкрайно много. Теоретично е възможно да има и по над 50 оператора във всяка малка област от 5 квадратни километра. Аз смятам, че основният момент е поддържането на висока лицензна цена на килохерц честота, наличието на екстра лиценз (за технология) с които държавата да иска огромни суми, за тези лицензи, годишно, което си е форма на екстра данък върху потребителите на тези услуги (защото в края на краищата те го плащат) и за да налага контрол най-вече за подслушване. Тоест виновни са преимно самите държави членки според мен. А за сега, евро комисията и ЕП имат много малко възможности за въздействие.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK