Windows XP отчита все по-голям отлив на потребители за сметка на Windows 7

Windows XP отчита все по-голям отлив на потребители за сметка на Windows 7

© ReutersОперационната система Windows XP отчита все по-голям отлив на потребители през декември, след като повечето от тях преминават към по-новата платформа Windows 7, съобщава Computerworld.


Windows XP отчита 2.4% спад в пазарния си дял в края на декември до 46.5%, което е ново дъно за десетгодишната платформа на Microsoft. Общо за последните четири месеца на 2011 г. загубите на пазарно присъствие за XP са 11%, показват данните на изследователската фирма Net Applications.


Основният бенефициент на този спад е наследникът на XP – Windows 7, който отчита ръст от 2.4% до 37% пазарен дял. Последната версия на платформата на Microsoft разчита освен от миграцията на потребителите от XP, така и на изоставянето на не толкова успешната операционна система Windows Vista, която се появи между ХР и Win 7.
Ако се повторят тенденциите от предишни години, Windows XP ще загуби дори по-голям дял през този месец. Причината е в големите продажби на компютърни системи през януари, които в повечето случаи включват инсталирана версия на Windows 7. Подобна тенденция се забелязва през 2009 и 2010 г., като очакванията са през тази година това да коства 3.5% пазарен дял на XP.


Бързата подмяна на десетгодишната платформа показва на Microsoft, че трябва най-накрая да я пенсионира. Преди два месеца софтуерният гигант напомни на потребителите да преминават към по-нови версии, тъй като през 2014 г. ще прекрати поддръжката на XP. А преди това екипът, отговорен за браузъра Internet Explorer, обяви, че няма да има вариант на IE9 за старата платформа.


Именно преди два месеца Microsoft тихо и без много шум отпразнува десетата годишнина от пускането на пазара на XP. Тя продължава да е най-използваната платформа въпреки спада. Това обаче се очаква да се промени след април, когато се очаква Windows 7 да я задмине. Според прогнози базирани на данните на Net Applications, Windows 7 ще стане най-популярната ОС през април, а до очаквания дебют на Windows 8 през октомври тя ще разполага с пазарен дял от между 50 и 52%, коментира Computerworld.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK