Религия "Пират"

Религия "Пират"

© Creative CommonsВ Швеция официално признаха споделянето на файлове за религия, съобщава BBC.


"Църквата на Копимизма" е центрирана върху изконното човешко право да споделя личните си файлове чрез копиране. Светите символи на религията пък са комбинациите от копчета Control +C и Control+V, които съответстват на командите copy и paste.


Макар и религията да не проповядва конкретно нарушаване на авторските права, редица правоносители открито критикуваха решението на шведското правителство да узакони въпросната "вяра".
Държавният регулатор, отговорен за регистрация на нови вероизповедания "Камарколехиет", одобри Копимизма дни преди Коледа, но не и без преди това да откаже неколкократно кандидатурата. "Пускахме си документите три пъти, преди да ни одобрят", споделя Густав Нипе, който оглавява религиозната група.


Основателят на вярата е 19-годишният студент по философия Исак Герсон. "За църквата на Копимизма информацията е свята, а копирането и споделянето ѝ е божествено причастие. Информацията сама по себе си е вид ценност, която се множи именно чрез копиране", заявява той. "Надявам се официалното признаване на религията да е крачка към деня, в който ще можем да изповядваме вярата си без страх от преследване и наказание", добавя Герсон.


През последните месеци свободата на споделянето в мрежата бе застрашено от строгия американски закон Stop Online Piracy Act (SOPA) и испанският му вариант "Синде". Рестриктивните законодателства от своя страна предизвикаха широки обществени протести и дебати.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK