Wikipedia спира утре като протест срещу SOPA

Wikipedia спира утре като протест срещу SOPA

© bastique, Creative CommonsОснователят на свободната онлайн енциклопедия Wikipedia Джими Уелс реши да се присъедини към протеста срещу спорния законопроект SOPA като затвори сайта си утре на 18 януари. Той обявява това действие като "решение на обществото на Wikipedia", съобщава сайтът cnet.com.


По този наин популярната интернет енциклопедия се присъединява към бойкота на други сайтове да спрат временно дейността си като протест срещу законопроекта Stop Online Piracy Act (SOPA). Проектът има за цел да се бори с нарушителите на авторски права в глобалната мрежа. SOPA предизвика противоречия сред обществото в САЩ и по света, както и сред интернет потребителите и компаниите. Причината е, че той може да положи началото на цензурата на глобалната мрежа в световен мащаб.


"Няма индикации, че SOPA е напълно извън играта", заяви Уелс през мрежата за микроблогинг Twitter. "PIPA също е на масата. Затова трябва да изпратим на Вашингтон едно голямо послание."
Wikipedia ще бъде недостъпна в рамките на 24 часа, като протестът ще важи само за англоезичната версия на енциклопедията.


Различни сайтове, повечето от които популярни сред американските потребители, ще спрат дейността си в сряда, за да изразят своето недоволство срещу проектите SOPA и Protect IP Act (PIPA). PIPA е идентичен проект на SOPA, който е изработен от Сената. Ако влязат в сила, те ще дадат право на властите да затварят сайтове, нарушаващи авторските права, независимо дали са регистрирани в САЩ или някъде другаде по света. Това ще става почти без съдебна заповед и с минмална възможност за реагиране от страна на заподозрените потенциални нарушители.


Законите са подкрепяни от повечето медийни и филмови компании, но на тях се противопоставят доста интернет гиганти като Google и Facebook. Белият дом също обяви, че не подкрепя SOPA, поне в настоящия му вид. Засега Конгресът отложи гласуването му.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK