Служители на Apple нападат компанията заради лошите ѝ трудови практики

Служители на Apple нападат компанията заради лошите ѝ трудови практики

© ReutersПрез изминалата седмица в световните медии излязоха редица репортажи, разказващи за лошите условия в китайските фабрики Foxconn, които обслужват Apple в производството на смартфони и таблети. Първо Business Insider разкри, че при производството на iPhone устройства често се използва труда на 13-годишни китайчета, които получават заплати по 70 цента на час. Последва разширен материал на New York Times, разказващ за всичките рискове за сигурността на работниците във фабриките Foxconn.


В резултат на разкритията бивши и настоящи служители на Apple споделиха пред нюйоркския вестник за редица други инциденти: например експлозии вследствие на лоша вентилация, които са довели до човешки жертви и десетки пострадали, както и за инциденти с обгазяване на работници, чиятоцентрална нервна система е била сериозно увредена поради употребата на отровни течности за полиране на екрани.


Източниците от Apple признават, че нерядко с цел увеличаване нормата на печалбата се е стигало до пренебрегване на основни мерки за сигурност на работниците в китайските фабрики.


"Отхапаната ябълка" обяви главозамайващи резултати за първото тримесечие на новата фискална година, като започна да се конкурира по приходи дори с лидерите в петролния бизнес. Новините за "човешката цена" на успеха на компанията от Купертино обаче може да разклатят доверието на привържениците й. Или поне на по-хуманната част от тях.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK