Министерството на икономиката: ACTA не налага промени в съществуващите закони на страната

Сградата на Министерството на икономиката, енергетиката и туризма (МИЕТ).

© Юлия Лазарова

Сградата на Министерството на икономиката, енергетиката и туризма (МИЕТ).Международното търговско споразумение за защита на авторските права ACTA по никакъв начин не налага промени на съществуващата национална законодателна рамка в областта на защитата на правата на интелектуалната собственост, коментираха за "Дневник" от Министерството на икономиката, енергетиката и туризма (МИЕТ).


Предложението за това споразумение е било представено от Европейската комисия на държавите-членки на Европейския съюз още в края на 2007 г. Според МИЕТ, което е координиращо ведомоство по въпросите за международните търговски споразумения, всички позиции на страната по ACTA са съгласувани и изготвени от съответните министерства, чиито компетенции се покриват в отделните глави на договора.


След това на 16 ноември 2011 г. окончалтеното споразумение е внесено за одобрение в Министерски съвет, като вносител е МИЕТ. То е одобрено и на 11 януари 2012 г. последва към него второ решение, с което се упълномощава българският посланик в Токио да подпише ACTA в четвъртък.
"В хода на преговорите не е постъпвало предложение за изрично съгласуване с други неправителствени организации от водещите институции, тъй като е отчетено, че със споразумението не се изменя действащата законодателна рамка в България", допълват от МИЕТ.


Според министерството ACTA съдържа "изрични разпоредби в защита на гражданските права и неприкосновеност на личния живот и кореспонденция". При съгласуването на българско ниво, договорът получава одобрението на Българската асоциация на музикалните продуценти.


Много наблюдатели определиха ACTA като международна проекция на проектозаконите SOPA и PIPA в САЩ, които поставиха под въпрос свободата на словото и достъпа до информация в интернет. ACTA се подготвяше в почти пълна секретност от около три години. За възможните ефекти от него се заговори активно едва през последните седмици покрай кампанията на интернет гигантите срещу законите SOPA и PIPA.


Протестите срещу ACTA бързо заляха не само интернет. На митинг срещу споразумението излязоха хиляди поляци, а главният докладчик по въпроса на Европарламента се оттегли.


Предварителен вариант на споразумението ACTA преведен на български език, можете да намерите тук.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (88)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на ARRI
  ARRI
  Рейтинг: 1441 Гневно

  Да забравят за АСТА. Тва е тоталитарен похват, ограничаващ свободата ни. Точка.

  Плащат ми от швейцарското посолство да пропагандирам ПРЯКАТА ДЕМОКРАЦИЯ ! Признавам, че трол-я в тяхна полза с/у 5 франка на пост!
 2. 3 Профил на yavooor
  yavooor
  Рейтинг: 1062 Неутрално

  Кой българин подписа? Кой го упълномощи? Веселин Маринов ще почерпи ли, че спира пиратското копиране не негови дискове в САЩ?

 3. 4 Профил на bilbotorbins
  bilbotorbins
  Рейтинг: 623 Неутрално

  Хайде, знаем ги тези номера.
  Гъци, гъци и после вадим ножа!

 4. 5 Профил на Viva la Evolution
  Viva la Evolution
  Рейтинг: 1230 Неутрално

  Айде стига простотии!!! Първо в тракерите се появяват работни версии на филмите с тайм кода по тях... тоест излизат от студията в които ги монтират!

  Раковски: "Русите са били един най-див и най-варварски народ, както са си и досега останали такива в най-голямата си част. "
 5. 6 Профил на Viva la Evolution
  Viva la Evolution
  Рейтинг: 1230 Неутрално

  Дневник, напишете една свестна статия с отворен лиценз, за да може да се копира във всички /желаещи/ сайтове в БГ, за да им уврат тиквите на тези в кабинета!... Само заедно, може да спрем посегателствата срещу свободата ни в нета!

  Раковски: "Русите са били един най-див и най-варварски народ, както са си и досега останали такива в най-голямата си част. "
 6. 7 Профил на skara
  skara
  Рейтинг: 1332 Разстроено

  Има си хас да налага промяна на български закони!
  Че нашите интернет-закони като цяло са най-мракобесни сред всички демократични държави!
  Нищо чудно във някой закон да трябва да дават заден ход

  Прави каквото трябва, да става каквото ще.
 7. 8 Профил на k@lcho
  [email protected]
  Рейтинг: 482 Неутрално

  SOPA, PIPA сега ACTA - имена на закони звучащи странно на нашенски, НО имащи идеята да ни резнат свободата в нета!!!

  е хайде стига и като горните мнения с две ръце подкрепям идеята против монопола и своеволията на големите!!!

  нека нета си остане за всеки и всички!!!

  няма кой, значи – аз, няма кога, значи – сега! Control - C Control - V! DONT Control - ME! ... Просто е НАЛИ!
 8. 9 Профил на wreck
  wreck
  Рейтинг: 1161 Неутрално

  Ако ACTA не налага промени в съществуващите закони на страната, ЗАЩО ПОДПИСВАТЕ?

  You should never underestimate the predictability of stupidity .
 9. 10 Профил на mitote
  mitote
  Рейтинг: 638 Любопитно

  Та да питам по темата: Защо немога да достъпвам Арената от три дни? Има ли някакъв проблем?

  Доказано е, че сит народ е патриот. Гладният заминава надалече и оттам обича родината…
 10. 11 Профил на izabell
  izabell
  Рейтинг: 1428 Неутрално

  Скандално!-чу се и от Европарламента,САЩ и Давос.
  Европарламента ще обсъди АСТА през юни,като инициативат ще е на Комисията по международна търговия в ЕП. Американски конгресмени го определиха по опасен и от SOPA.

 11. 12 Профил на _dan_
  _dan_
  Рейтинг: 581 Неутрално

  До коментар [#3] от "yavooor":

  "Нашата полиция ни пази" - за 9-та поредна седмица номер 1 в класацията на списание Билборд!
  Б.Б. колкото повече се навежда пред чуждестранните спекуланти (МВФ, СБ и останалите чуждестранни банки) все повече ще губи подкрепата на народа (сега ще подписва и за пакта за стабилност, след като България не е в еврозоната).

 12. 13
  ****

  Мненията на потребителя SorryLol бяха изтрити поради системно и целенасочено нарушаване на <a href="http://www.economedia.bg/forum/">правилата за форумите</a>.

 13. 14
  ****

  Мненията на потребителя SorryLol бяха изтрити поради системно и целенасочено нарушаване на <a href="http://www.economedia.bg/forum/">правилата за форумите</a>.

 14. 15 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3277 Неутрално

  "ACTA не налага промени в съществуващите закони на страната.."
  Ако това е вярно, то няма никакъв смисъл от приемането му в България. Според тази логика, от къв зор трябва да се харчи време за приемане на нещо, което и без това е прието!?

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 15. 16 Профил на fletcherlind
  fletcherlind
  Рейтинг: 581 Неутрално

  Конституция на Република България, глава 1 (Основни начала), чл. 5, ал. 4:

  (4) Международните договори, ратифицирани по конституционен ред, обнародвани и влезли в сила за Република България, са част от вътрешното право на страната. Те имат предимство пред тези норми на вътрешното законодателство, които им противоречат.

  Какво излиза, че МИЕТ не познават КРБ или че ни мислят за тъпи?

 16. 17 Профил на Гилгамеш
  Гилгамеш
  Рейтинг: 1441 Любопитно

  А защо, с малки изключения, които включват и "Дневник", макар и след дъжд качулка... Та защо нямаше никакво обществено обсъждане на този доста важен документ? Пресата до последно мълчеше, ясно - там каквото сипят информационните агенции. Парламентът? Явно и той се информира само от пресата... Баси, в кой век живеем, бре?

  Ако ББ беше президент на Египет => http://prikachi.com/images/27/4258027E.jpg
 17. 18 Профил на dimi_z
  dimi_z
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Писах на всички наши депутати. Тука ще публикувам отговорите - http://dimiz.net/acta/
  За момента само един от Слави Бинев, който бил против.

 18. 19 Профил на Strygalldwir
  Strygalldwir
  Рейтинг: 698 Неутрално

  Може би трябваше от министерството да споменат, че международните спогодби в ЕС от вида на ACTA всъщност имат тежест над националните закони?

  Всичко което ми трябваше да знам за християнството го научих от тези които взривяват гинекологични клиники.
 19. 20 Профил на Interceptor
  Interceptor
  Рейтинг: 581 Неутрално

  Някой може ли да обясни какво точно представлява този закон и по какъв начин ще ни навреди? Сега остава и по този параграф, интернет да ни прецакат!

 20. 21 Профил на ARRI
  ARRI
  Рейтинг: 1441 Любопитно

  На мен ми се върти идеята, че това е провокация или отклоняване на вниманието, или и двете.

  Защото на всеки, който не е идиот, дори на полуидиотите е ясно, че хората НЯМА да си дадем интернета без бой. И подобни безобразия според мен целят едно от трите:
  1. Провокация с цел да се предизвикат безредици и това да наложи извънредни мерки.
  2. Да се отклони вниманието на хората, докато зад кулисите се готви съвсем различна манджа. (Според мен е това, винаги така са процедирали.)
  3. Да се тества доколко спи народа. Един вид "ако мине".


  Или и трите наведнъж :Д.
  Във всеки случай няма нищо общо с пиратството.
  Монетата обаче има и друга страна.

  Когато направиха интернета общодостъпен, изтърваха кучето. Не знам дали са предвиждали колко неблагоприятни последствия ще има това за тях. Информацията е голяма сила. Всички знаем, че информацията в интернет е нож с две остриета и може много да се подведеш, но все пак набора от информация е изключително голям. И ако умееш да отсяваш тази информация на база източници, проверка на фактите, с които е подкрепена, и други, то това ти дава определена сила. Scientia potentia est.
  И ако например аз имам някаква важна информация, примерно теч или нещо подобно, и я споделя в този форум, то тя теоретично може да обиколи интернета за 1 час и да достигне до много голям брой хора.
  Къде незабелязано, къде по-видимо, от много време се опитват да ограничат тази свобода. Пиратството е параван, всеки знае, че то няма никога да спре. Да може да бъде затруднено, но никога спряно. А и честно казано, никой не се интересува от спирането на пиратството, най-малко артистите, които, за да се снимат в реклама на кока кола примерно, взимат колкото да не са на 0(нула).
  Освен това нали се сещате, колко лесно могат да бъдат манипулирани данните от интернет, и за нула време да те обвинят в педофилия, тероризъм, etc.? То не че сега не ни следят, но данните не могат да се използват в съда, защото на теория не трябва и нямат право да ни следят.

  Плащат ми от швейцарското посолство да пропагандирам ПРЯКАТА ДЕМОКРАЦИЯ ! Признавам, че трол-я в тяхна полза с/у 5 франка на пост!
 21. 22 Профил на miho45
  miho45
  Рейтинг: 826 Неутрално

  До коментар [#9] от "wreck":

  Това е хубав въпрос,но едва ли ще има адекватен отговор.Има някаква сериозна причина за това скоростно подписване....

 22. 23 Профил на атанас
  атанас
  Рейтинг: 2902 Неутрално

  До коментар [#20] от "VMORO":

  Никой не го знае изцяло май, но е нещо като американските изгъзици- забранява се допускането ти да ползваш определени сайтове, като доставчикът ти на нет е задължен да следи кои сайтове да забранява. Примерно и сега Vivacom забраняват достъпа до замунда, но се иска същото да става от всички доставчици, те да носят наказателна отговорност, ако не го правят, при това за всеки потенциален подобен сайт. Слагаш и неяснотии като това да се прихваща потенциално пиратско съдържание, което все трябва да значи проверка какво минава по мрежата, т.е. да се следи какво пращаш и получаваш като файлове, видео и звукови потоци, поща, скайп комуникация, защото доказване, че потребители са си споделили пиратско съдържание би значило доставчикът да се води виновен, че не си е спазил задължението да хване и предотврати споделянето. Може да ти забранят и достъпа до сайт, защото примерно човекът е сложил видео към любима песен, снимка без авторски права, текст на песен, снимал се е как се кълчи на "Радка пиратка".
  Това са най-общо идеите на тези нови закони, чиято цел е една- ограничаване на всяко право на споделяне на информация, за да не става изтичане на нищо без то да се плати на някой от пасмината на живеещите от това, че някога са платили на изпълнител Х пари да му запишат песента, но искат 50 години след това да получават от нея приходи.

 23. 24 Профил на metalmessiah
  metalmessiah
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Ходи на работа,пращаи децата си на училище,следваи модата,дръж се нормално,движи се по тротоара,гледаи телевизия,спестяваи за старите си години,спазваи закона.Повтаряи след мене:АЗ СЪМ СВОБОДЕН

 24. 25 Профил на dearblue
  dearblue
  Рейтинг: 574 Неутрално

  американците забравиха че с безплатни филми и музика разбиха желиазната завеса и направиха културна револциа в източна европа
  що не си продават филмите и музиката и компютрите на арабите и латиносите дето мразиат американците
  щото са тьпаци заедно с руснаците
  да дьржат целиат свиат и взаимно да се прецакат

 25. 26 Профил на fletcherlind
  fletcherlind
  Рейтинг: 581 Неутрално

  [quote#18:"dimi_z"]Писах на всички наши депутати.[/quote]
  Чудесна инициатива, браво!

 26. 27 Профил на Interceptor
  Interceptor
  Рейтинг: 581 Неутрално

  До коментар [#23] от "атанас":

  Ами то сме си пр...ни от всякъде в този случай! Трябва сериозно да се заема с компютърното си и ИТ обучение очевидно е, че това ще значи свобода в бъдеще, а и тези технологии са бъдещето.

 27. 28 Профил на laveol
  laveol
  Рейтинг: 537 Неутрално

  "При съгласуването на българско ниво, договорът получава одобрението на Българската асоциация на музикалните продуценти."

  Интересно как пък само с тях са избрали да го съгласуват. Мирише ми на порнография...

 28. 29 Профил на Interceptor
  Interceptor
  Рейтинг: 581 Неутрално

  До коментар [#28] от "laveol":

  Те пък нашите мега световни звезди бълват музика и филми за цял свят и сигурно се страхуват да не ги окрадат. Пунта мара си е това, и аз си мисля, че целта е да ни слухтят какво пишем и какво инфо споделяме!

 29. 30 Профил на lucky_07
  lucky_07
  Рейтинг: 524 Неутрално

  "Министерството на икономиката: ACTA не налага промени в съществуващите закони на страната"
  ----
  Глупости. Налага и още как!

 30. 31 Профил на C est la vie
  C est la vie
  Рейтинг: 682 Неутрално

  До коментар [#16] от "fletcherlind":

  Мислите ли че някоя от влиятелните, силните държави има такъв текст в конституцията си, който да ограничава нейния суверенитет ? Не мога да си представя това за САЩ, Китай, Русия, Франция, Великобритания, Германия,...

  Технологиите трябва да вършат тежката работа, за да могат хората да вършат нещата, които ги правят най-щастливи. Лари Пейдж, Гугъл
 31. 32 Профил на taz
  taz
  Рейтинг: 524 Весело

  Министерството на ИкоНомиката, Енергетиката и Туризма!

  I am mine
 32. 33 Профил на TrakerBG
  TrakerBG
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Единственият вариант да НЕ СЕ променя нищо по законите в БГ е АКТА да се ратифицира от европарламента (каквото се очаква да стане май или юни тази година) и да се въведат общоевропейски закони и правила, които ще имат по-голяма сила от нашите закони.
  Хубавото от една страна е, че Европа не е толкова нагъзурчена към САЩ като нас на тази тема, лошото е, че никой не знае колко дълга е ръката на парите на Холивуд. Така че да оставим някой нещо да реши вместо нас е толкова безразсъдно, че ще си го заслужим, ако стане.
  Логично е МИЕТ да се прави на умряла лисица, много му се насъбра напоследък и всяко шаване ще скъса и последния ластик, на който се държат гащите на Трайчо. Да не говорим как ще повлече и други със себе си. А най-хубавото е, че комунягите няма да посмеят да подкрепят протестите и ще се предпазим от политизиране. Нека е ясно - никой не е против да се борим с фалшива лютеница, луканка или кисело мляко. Но под тази шапка да се промушва и интелектуалното "пиратство" - е нема да стане, Бойко. Може да съветваш ИТ-тата да копат картофи, ама още не са почнали да ядат доматите с колците, казано на твой език.

  Практикуването и толерирането на тъпотия е престъпление.
 33. 34 Профил на ARRI
  ARRI
  Рейтинг: 1441 Любопитно

  [quote#29:"VMORO"]Пунта мара си е това, и аз си мисля, че целта е да ни слухтят какво пишем и какво инфо споделяме![/quote]

  НЕ само да ни следят, а и ЗАКОНОВО да ни НАКАЗВАТ, ако случайно плюем по тях. Защото сега СРСтата нямат тежест в съда. Ти защо мислиш, че 20 тежковъоражени нинджи атакуваха момата от Мировяне.......Ми не могат да и изтрият групата у фейса, и отидоха да сплашват. И нейсе, откриха 5 кутии ментолови цигари без бандерол. Ей тва е АКТА ! Да внимаваш какво и с/у кого пишеш.

  Плащат ми от швейцарското посолство да пропагандирам ПРЯКАТА ДЕМОКРАЦИЯ ! Признавам, че трол-я в тяхна полза с/у 5 франка на пост!
 34. 35 Профил на wreck
  wreck
  Рейтинг: 1161 Неутрално

  До коментар [#33] от "TrakerBG":
  [quote#33:"TrakerBG"]Единственят вариант да НЕ СЕ променя нищо по законите в БГ е АКТА да се ратифицира от европарламента[/quote]
  --
  [quote#33:"TrakerBG"]А най-хубавото е, че комунягите няма да посмеят да подкрепят протестите и ще се предпазим от политизиране.[/quote]
  -------------------------
  Кой е шеф на ПЕС? Моли се протестите да се политизират, както ще се политизират навсякъде в Европа!

  You should never underestimate the predictability of stupidity .
 35. 36 Профил на fletcherlind
  fletcherlind
  Рейтинг: 581 Неутрално

  До коментар [#31] от "ЗА Революция":

  Конституция на Френската Република, глава 6 (За договорите и международните споразумения), чл. 55:

  Treaties or agreements duly ratified or approved shall, upon publication, prevail over Acts of Parliament, subject, with respect to each agreement or treaty, to its application by the other party.

 36. 37 Профил на Forgive me, if it was my fault
  Forgive me, if it was my fault
  Рейтинг: 1090 Неутрално

  SOPA и PIPA, ACTA... едни и същи недоразумения на времето, в което живеем.
  Дано цялата врява е само тест-маркер за реакциите ни и да отшуми след заслужения отпор на гражданското общество.
  Пауло Коелю за SOPA:
  http://ipolitan.wordpress.com/2012/01/29/paulo-coelho-and-the-pirate-bay-the-pirate-coelho-against-s-o-p-a/

  Smile, smile, a little baby!
 37. 38 Профил на атанас
  атанас
  Рейтинг: 2902 Неутрално

  До коментар [#31] от "ЗА Революция":

  Всъщност, тоя текст е съвсем нормален. Не може примерно държава да подпише договор за предаване на престъпници, но да ги съди по свои закони и да ги осъжда условно, не може да имаш търговско споразумение за необмитяване и да направиш вътрешен закон за мито. Така че си мисля, че всяка страна има такива текстове. По-лошото в случая е, че ще се подписва международен пакт без никакви консултации извън тези с хора, които са с пряк интерес той да бъде подписан. Обществено обсъждане трябва да значи всички засегнати страни да бъдат изслушани, а не само едната. Но... В случая никой освен продуцентските фирми и тяхното лоби не би приел да се орязват правата за свободно разменяне на каквато и да е информация, да има филтрирания, следене на комуникация, за да се проверява да не съдържа нещо с права(Тъй като може да пуснеш песен с мейл, съвсем в духа на пакта трябва да се проверяват мейловете. Дори и в чисто текстово съобщение може да пуснеш текст, защитен с права. Ако в скайп пуснеш песен да я чуе някой, то пак нарушаваш права, а може да пратиш и файл, така че ще се следи и скайп. Ако във видеото ти тече филм, за да го гледа приятелят ти отсреща? Т.е. с тия договорености всяка форма на комуникация подлежи на проверка с обяснението, че потенциално носи със себе си нарушениe.), цензура...

 38. 39 Профил на TrakerBG
  TrakerBG
  Рейтинг: 466 Неутрално

  http://www.laquadrature.net/wiki/ACTA_resolution_details_BG
  Тук можете да видите как са гласували нашите предишни евро-избраници през 2010 година.
  Всички от БСП, от ДПС и НДСВ са подкрепили АКТА!!! ГЕРБ и Синята коалиция са били против. БЕЗ КОМЕНТАР.

  Практикуването и толерирането на тъпотия е престъпление.
 39. 40 Профил на sandman
  sandman
  Рейтинг: 1081 Неутрално

  Историята се повтаря от хиляди години,но никой не си взима поука!Разпространението и споделянето на информация не може да бъде спряно!Забранено,да,но спряно,НЕ!

  You always pay for what you get. Sometimes you get what you pay for.
 40. 42 Профил на C est la vie
  C est la vie
  Рейтинг: 682 Неутрално

  До коментар [#36] от "fletcherlind":

  ОК. Иначе не би могло да има ЕС. И кой ще накара САЩ да си ограничат суверенитета? Щом междунароното право доминира над местното и ако компетентния съд се намира в САЩ, те могат да имат основание и да наложат тяхната воля на другите. Правото е на страната на по-силния т.е. оня с повечето пари и по-силна армия. Може и да греша?

  Технологиите трябва да вършат тежката работа, за да могат хората да вършат нещата, които ги правят най-щастливи. Лари Пейдж, Гугъл
 41. 43
  ****

  Мненията на потребителя SorryLol бяха изтрити поради системно и целенасочено нарушаване на <a href="http://www.economedia.bg/forum/">правилата за форумите</a>.

 42. 44 Профил на Forgive me, if it was my fault
  Forgive me, if it was my fault
  Рейтинг: 1090 Неутрално

  [quote#17:"Гилгамеш"]Пресаа до последно мълчеше, ясно - там каквото сипят информационните агенции[/quote]

  Имам много възможни обяснения, но все ми иска да мисля, че не е от обикновен професионален мързел.

  Smile, smile, a little baby!
 43. 45 Профил на wreck
  wreck
  Рейтинг: 1161 Неутрално

  До коментар [#39] от "TrakerBG":
  Тази ли резолюция? Я пак?:
  On 10 March 2010, the European Parliament adopted a resolution[81] criticizing the ACTA with 663 in favor of the resolution and 13 against, arguing that "in order to respect fundamental rights, such as the right to freedom of expression and the right to privacy" certain changes in the ACTA content and the process should be made.[81]

  You should never underestimate the predictability of stupidity .
 44. 46 Профил на C est la vie
  C est la vie
  Рейтинг: 682 Неутрално

  До коментар [#38] от "атанас":

  Напълно съм съгласен с теб.

  Технологиите трябва да вършат тежката работа, за да могат хората да вършат нещата, които ги правят най-щастливи. Лари Пейдж, Гугъл
 45. 47 Профил на TrakerBG
  TrakerBG
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#45] от "wreck":

  Това е гласуването спрямо предишната версия на АКТА, все пак говорим за 2010-та, отбелязал съм го, а и се вижда, че са предишните ни евродепутати.

  Практикуването и толерирането на тъпотия е престъпление.
 46. 48 Профил на wreck
  wreck
  Рейтинг: 1161 Неутрално

  До коментар [#39] от "TrakerBG":

  Хубаво е да пускаш линкове, а още по хубаво е да четеш ЗА КАКВО са гласували хората. Иначе излиза малко counterfeit.

  http://www.laquadrature.net/wiki/ACTA_resolution_by_group

  You should never underestimate the predictability of stupidity .
 47. 49 Профил на wreck
  wreck
  Рейтинг: 1161 Неутрално

  До коментар [#47] от "TrakerBG":

  линкът горе е за тази от 2010. Май гербавите са в кереча,а?

  You should never underestimate the predictability of stupidity .
 48. 50 Профил на TrakerBG
  TrakerBG
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Извинявай, ПРАВ СИ, wreck!!

  Резолюцията е СРЕЩУ АКТА, а не "за", моя грешка, тоест ГЕРБ и сините са гласували В ПОДКРЕПА на АКТА. Премахвам горния коментар, благодаря ти!

  Ето линка да го има: http://www.laquadrature.net/wiki/ACTA_resolution_details_BG

  Практикуването и толерирането на тъпотия е престъпление.
 49. 51 Профил на wreck
  wreck
  Рейтинг: 1161 Неутрално

  До коментар [#50] от "TrakerBG":

  nps m8.
  Случва се.

  You should never underestimate the predictability of stupidity .
 50. 52 Профил на Orchid
  Orchid
  Рейтинг: 956 Неутрално

  Твърде лаконично и даже високомерно ми звучи изявлението на МИ(н)ЕТ! С две думи-гледайте си работата, ще ви натикаме в миша дупка, ще имаме вече и чадър от Европа и Светът (който за нашите мильовци се изчерпва със САЩ).

  "При съгласуването на българско ниво, договорът получава одобрението на Българската асоциация на музикалните продуценти."
  Не сме си и помисляли, че може да се допитат до друго НПО!

 51. 53
  ****

  Мненията на потребителя SorryLol бяха изтрити поради системно и целенасочено нарушаване на <a href="http://www.economedia.bg/forum/">правилата за форумите</a>.

 52. 54 Профил на wreck
  wreck
  Рейтинг: 1161 Неутрално

  До коментар [#53] от "SorryLol":

  гласуването е на резолюция, настояваща за СЕРИОЗНИ промени в АСТА.
  Не е същото.

  You should never underestimate the predictability of stupidity .
 53. 55
  ****

  Мненията на потребителя SorryLol бяха изтрити поради системно и целенасочено нарушаване на <a href="http://www.economedia.bg/forum/">правилата за форумите</a>.

 54. 56 Профил на dearblue
  dearblue
  Рейтинг: 574 Неутрално

  с два реда ще ви опиша как се предпазват всички авторски права в мрежата
  пуска се авторско сьдьржание в сьрвьр кьм този фаил се записва номера на процесора на сьрвьра на които е качено авторското сьдьржание и после при свалиане на фаила се записва номера на процесора на компютьра кьдето е свален филма и дистанционно се проследиава от кьде е филма и кои го разпространиава и торентите си остават

 55. 57 Профил на TrakerBG
  TrakerBG
  Рейтинг: 466 Неутрално

  wreck е прав, SorryLol, и аз се подведох отначало (май изхождайки от това, че би трябвало десните партии да отстояват гражданските свободи по-усърдно).

  В резолюцията от 2010 се изисква да се въведат сериозни промени в АКТА с цел защита на правата ни и нашите от БСП, ДПС и НДСВ са казали "ЗА", тоест - искали са да се промени, а ГЕРБ и Синята коалиция са били против - с други думи - "давайте да приемаме както е".

  Практикуването и толерирането на тъпотия е престъпление.
 56. 58 Профил на TED (moderator är en faggot)
  TED (moderator är en faggot)
  Рейтинг: 642 Неутрално
 57. 59 Профил на Нефертити
  Нефертити
  Рейтинг: 1774 Гневно

  Нема такава простотия ....

  Предразсъдъците са за ограничените.
 58. 60
  ****

  Мненията на потребителя SorryLol бяха изтрити поради системно и целенасочено нарушаване на <a href="http://www.economedia.bg/forum/">правилата за форумите</a>.

 59. 61 Профил на menkata
  menkata
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Аз не съм упълномощавал никой да подписва такова нещо, както и предполагам някъде около 7 милиона български граждани, които също не са упълномощили никой да подписва от тяхно име. Ех, сега защо не бе Светльо президент да удари един референдум!

 60. 62 Профил на TED (moderator är en faggot)
  TED (moderator är en faggot)
  Рейтинг: 642 Неутрално

  До коментар [#10] от "mitote":

  Аз я достъпвам без проблем!

 61. 63 Профил на wreck
  wreck
  Рейтинг: 1161 Неутрално

  До коментар [#60] от "SorryLol":

  и аз малко се обърках, но най-отдолу под линка на тракър са резюмирани текстовете, по които е гласувано. Веднага се вижда, че става въпрос за предложения за промени.

  You should never underestimate the predictability of stupidity .
 62. 64 Профил на Bubalus Buballis
  Bubalus Buballis
  Рейтинг: 237 Неутрално

  До коментар [#18] от "dimi_z":
  Здрасти, моля те кажи ми имейлите им, искам и аз да им пиша!

 63. 65
  ****

  Мненията на потребителя SorryLol бяха изтрити поради системно и целенасочено нарушаване на <a href="http://www.economedia.bg/forum/">правилата за форумите</a>.

 64. 66 Профил на Ментор
  Ментор
  Рейтинг: 1304 Неутрално

  [quote#23:"атанас"]Примерн и сега Vivacom забраняват достъпа до замунда, но се иска същото да става от всички доставчици[/quote]
  Недей да разпространяваш слухове. Vivacom никога не са забранявали достъпа до замунда или арена или който и да е подобен сайт, ползвам интернет от тях от 4-5 години. А в момента свалям от замунда.

  Иначе по принцип, всички тия проектозакони са изградени върху абсолютно погрешното допускане, че ако не можеш да свалиш нещо безплатно - ще си го купиш. Това не може да е по-далече от истината. Ако тия закони някога наистина заработят, лобиращите за тях няма да спечелят нищо - дори напротив. Ако например безплатното използване на Майкрософтските ОС и други продукти не беше толкова лесно, Майкрософт можеше само да си мечтае за дял от 90%+ при ОС.

 65. 67 Профил на skara
  skara
  Рейтинг: 1332 Весело

  [quote#66:"Ментор"]Майкросфт можеше само да си мечтае за дял от 90%+ при ОС. [/quote]
  Че това е всъщност голямата далавера на Майкрософт. Те имаха изключителното право да бъде зареждана само Майкросфт на персоналните компютри от ІВМ (най-голямото недоглеждане във бизнес-историята), ДОС е независима от хардуера (за разлика от Епъл) и Майкрософт дълго време си затваряха очите за личната употреба (ако и не продължават) - все пак са хванали изкъсо фирмения софтуер
  Така че Бил Гейтс и Интел са във основата на масовата компютризация! За което трябва да им благодарим!
  Ако беше останало на Епъл и Юникс щяхме още да гледаме компютри само по телевизията
  Все пак плащането идва със доходите Вече ползвам програми със отворен код и съм махнал други платени, има два лицензирани Уиндоуса у дома, антивирусните ми са купени. Напредваме .

  Прави каквото трябва, да става каквото ще.
 66. 68 Профил на Настрадин Ходжа
  Настрадин Ходжа
  Рейтинг: 1441 Весело

  Оня клоун агент Явор Колев сигурно възторжено лъска пищова и крои нови акции

  #ДАНСwithme до #ОСТАВКА
 67. 69 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1644 Неутрално

  Нещо не ми е ясно , както казал попът. Да се записва от радио може, от телевизор - също. От Интернет - йок !

 68. 70 Профил на Настрадин Ходжа
  Настрадин Ходжа
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  До коментар [#69] от "ahasver":

  Че какво би си записал от радиото или телевизията?

  Трябва пари да ни дават да ги гледаме и слушаме бозите, които текат в ефира, ти за записване говориш.

  #ДАНСwithme до #ОСТАВКА
 69. 71 Профил на lucky_07
  lucky_07
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Ако споразумението бъде прието и от Европейския парламент, ще се постави под въпрос съществуването на сайтове с генерирано от потребителите съдържание, тъй като собствениците им ще носят наказателна отговорност дори за данни, които не са качени от тях.

  Най-засегнати ще бъдат форумите; сайтовете, позволяващи потребителски коментари; видеопорталите и безплатните хостинги за файлове. Международното споразумение ще даде на държавните власти повече инструменти за натиск върху доставчиците на интернет, които със сила ще бъдат принуждавани да ограничават достъпа до определени ресурси, за които се смята, че нарушават нечии авторски права.

  Като част от негодуването срещу споразумението в интернет вече се появи и специален сайт - stopacta.info. Основният проблем на това споразумение е, че преговорите се осъществяват тайно.
  -------

  http://news.ibox.bg/news/id_944140163

 70. 72 Профил на glupakat
  glupakat
  Рейтинг: 466 Неутрално

  "DNEVNIK"VMESTO DA ZAPUSHVATE USTATA NA VSEKI IZKAZAL SE ZA PROSTOTIITE NA PASTIRKATA I AYSHE KOMENTIRAYTE ZA NOVINATA " ASTRA" AMA NE VI STISKA.O.K.?
  NE SAM SPAM-ROBOT A OMERZEN CHOVEK!!!!

 71. 73 Профил на dearblue
  dearblue
  Рейтинг: 574 Неутрално

  на СиДи се записва номера на процесора на компютьра на които се пуска СиДи то купено от магазина и на друго устроиство не може да се пуска
  вьпроса с автроските права е хардуерен и зависи от записвачките и софтуера на записвачките
  кои произвежда само пускащи устроиства вече

 72. 74 Профил на Vladimir
  Vladimir
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Е как пък само в БЪЛГАРСКАТА законодателна рамка не се налагат промени? хората в държавите- членки , дето протестират с викове до Бога, явно са неуки, неграмотнии дълбоко заблудени, за разлика от великите „прабългари” дето обитават територията България :-( http://m.facebook.com/l.php?u=http%3A%2F%2Fwww.laquadrature.net%2Ffiles%2FDebunking_the_EU_Commissions_fact-sheet_on_ACTA.pdf&amp;h=WAQHgYvZr

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 73. 75 Профил на mitote
  mitote
  Рейтинг: 638 Неутрално

  До коментар [#62] от "greenman":

  От България ли я достъпваш или извън нея? Защото аз съм извън и от 3 дни не я достъпвам.

  Доказано е, че сит народ е патриот. Гладният заминава надалече и оттам обича родината…
 74. 76 Профил на uzur
  uzur
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Мрежата е взривена от протести и защита на торентите от обикновените потребители срещу разпоредбите на SOPA и ACTA, защото противоречат на фундаменталните принципи на интернет и ще разрушат глобалната мрежа в сегашния й вид.
  Войната е открита от старите технологични фирми, който произвеждат хардуер и софтуер членове на асоциациата BSA като Microsoft, Dell, Apple, Adobe, Intel, McAfee, Symantec и Sybase, представителите на медийния бранш, фармацевтични фирми и представителите на Търговската камара на САЩ,които са с колосален финансов ресурс.
  http://yphalachev.blogspot.com/2012/01/acta.html

 75. 77 Профил на 4u4o
  4u4o
  Рейтинг: 1311 Неутрално

  Гледам пълно с авторитети по авторско право. Та искам да попитам :
  1. По какъв начин ще ме ограничи ACTA, та да съм против?
  2. Чии интереси в България ще защити ACTA?
  3. Ако притежавам авторски права за някакъв продукт с какво ACTA ще ми е полезно?

 76. 78 Профил на dilive
  dilive
  Рейтинг: 490 Неутрално

  преди да задаваш тъпи въпроси, прочети коментар 71 на lucky_07. Човекът много добре го е обяснил.

  [quote#77:"4u4o"]

  Гледам пълно с авторитети по авторско право. Та искам да попитам :
  1. По какъв начин ще ме ограничи ACTA, та да съм против?
  2. Чии интереси в България ще защити ACTA?
  3. Ако притежавам авторски права за някакъв продукт с какво ACTA ще ми е полезно? [/quote]

 77. 79 Профил на P.S.
  P.S.
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Прави неприятно впечатление, че за разлика от участниците от другите страни, повечето подписали Българи са се подписали с имена като "Assen", "Erol" и пр.. вместо да си напишат имената... нещо страх ли ви е?

 78. 80 Профил на 4u4o
  4u4o
  Рейтинг: 1311 Неутрално

  [quote#78:"dilive"]преди да задаваш тъпи въпроси, прочети коментар 71 на lucky_07. Човекът много добре го е обяснил. [/quote]
  Явно наистина съм тъп, щом ти си го разбрал. Искам конкретен отговор, а не какво ще се постави под въпрос. Конкретен отговор от сорта на - "ще бъдат затворени всички шеринг и торент сайтове", примерно. До тука само ала-бала. Кажете нещо по-конкретно бе, разбирачи!

 79. 81 Профил на DrAvalanche
  DrAvalanche
  Рейтинг: 1204 Неутрално

  Министерството на икономиката: ACTA не налага промени в съществуващите закони на страната
  -------------------------------------------------
  Тогава защо трябва да го подписваме? Какво налага, и какво реално би ни донесло?

  Just get on stage AND FOOKING AVE IT
 80. 82 Профил на The_Curious
  The_Curious
  Рейтинг: 810 Любопитно

  До коментар [#80] от "4u4o":

  АСТА задължава ИСП-тата да следят трафика на всеки с цел откриване на съдържание с неуредени авторски права, което означава, че няма вече неприкосновенност на личната кореспонденция. Това налага допълнителни инвестиции от страна на доставчиците и съответно ще оскъпи достъпа до интернет, а събраната информация как ще се пази и кой ще има достъп до нея е съвсем друга тема, черния пазар на такава информация обаче ще се разрастне рязко. Допълнително се отнема презумпцията за невинност на крайните потребители и всеки сам ще трябва да доказва такава, в случай на оплакване от страна на правоносител, което е в противоречие с основни правни норми, но позволява тълкуване в интерес на...
  Отделно от всеки носител на информация се правят отчисления за авторски права на евентуално записаната информация, което означава, че плащаме за правото си да копираме закупеният филм или музика, софтуер и т.н. колкото си искаме пъти, стига да не продаваме копията. А една от същностите на интернет е споделянето на информация, което означава, че дали ще споделям през торент тракер, П2П мрежа или ще пращам е-мейл, файлове и т.н. - ако не взимам пари за това пряко т.е. някой да ми плаща за нещото, не върша нарушение, защото е еквивалентно на това да поканя приятели на гости и всички да гледаме мач по платен канал.
  Спорен е момента до колко първоизточника на съдържанието е с уредени права, но да следиш и наказваш посредника (доставчика на свързаност) и крайния потребител за това е уродщина. Уродщина е и под прикритието на търговски закон, да вкараш тихомълком брутални рестрикции на конституционни и демократични права за комуникация и лична неприкосновеност.
  Та не ми се прави на интересен драги ми смехурко, и си включи мозъчето и се информирай по темата щом желаеш да правиш умни коментари. В противен случай затвърждаваш в мен мнението, че си платен драскач или доносник, ако не и двете.

  Nothing else, but more or less the bitter truth!
 81. 83 Профил на 4u4o
  4u4o
  Рейтинг: 1311 Неутрално

  [quote#82:"z_zafirov"]АСТА задължава ИСП-тата да следят трафика на всеки с цел откриване на съдържание с неуредени авторски права[/quote]
  Задължава ли ги наистина, смехурко ? А сега как е според теб? Или си платен драскач и са ти спуснали по партийна линия някаква брушурка за разпространение
  Авторитет до авторитет!

 82. 84 Профил на The_Curious
  The_Curious
  Рейтинг: 810 Неутрално

  До коментар [#83] от "4u4o":

  Смехурко, сега е локално т.е. в България. Ако си излезеш с криптирано прокси не могат да те пипнат. Но ако в целия ЕС стане това, то трябва да ползваш танганайско прокси - да ползваш мрежови услуги извън обхвата на този закон, което вече става сложно. А аз не ща, и искам да емигрирам в европейска страна без такива малоумно измислени закони, прокарани от продажници или неадекватни некадърници.
  Я ми кажи, дали могат сега да ми прочетат гмаил-а без съдебно преследване нашичките например, а?

  Nothing else, but more or less the bitter truth!
 83. 85 Профил на The_Curious
  The_Curious
  Рейтинг: 810 Неутрално

  До коментар [#83] от "4u4o":

  Е ти конкретно!
  http://www.dnevnik.bg/analizi/2012/01/31/1756400_razdelnoto_vreme_na_acta/

  Nothing else, but more or less the bitter truth!
 84. 86 Профил на 4u4o
  4u4o
  Рейтинг: 1311 Неутрално

  [quote#84:"z_zafirov"]Смехурко, сега е локално т.е. в България./quote]
  А такааа! Кацна ли ми на ..я . Значи и сега си е така в БГ. Е, за к'во рипате тогава авторитетчета, за чуждите страни се размислили.
  С дисторжън и прокси-чайн нема значение дали са БГ, ако решиш да анонимстваш. Кой ще ти следи чайна, ЦРУ-ли ? Зае6и!

  [quote#84:"z_zafirov"]Я ми кажи, дали могат сега да ми прочетат гмаил-а без съдебно преследване нашичките например, а? [/quote]
  По принцип могат. Ако те изкарат терорист, могат да искат конфиденциална информация от американските служби. От Google са длъжни да предоставят информацията.

 85. 87 Профил на The_Curious
  The_Curious
  Рейтинг: 810 Неутрално

  [quote#86:"4u4o"]По принцип могат. Ако те изкарат терорист, могат да искат конфиденциална информация [/quote]
  Е те тука е хватката, ако има наказателно преследване и си обвинен в нещо си има законова основа да преследват, а с АСТА това ще става без да има повдигнато обвинение дори, само с три оплаквания на правоносител. А аз ще мога ли да се оплача, че не ми харесва някой филм в киното и да си взема обратно парите? Едва ли...

  Nothing else, but more or less the bitter truth!
 86. 88 Профил на maikl
  maikl
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Със АСТА ще доказваш, че нямаш сестра. Ей това е голямата дивотия на АСТА - ще въведат презумпцията за виновност.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK