Десет мита за ACTA според Еврокомисията

Сградата на Европейската комисия в Брюксел.

© Reuters

Сградата на Европейската комисия в Брюксел.Европейската комисия излезе с изявление, в което дава своето тълкуване на някои от разпоредбите в противоречивото международно търговско споразумение ACTA. Според редица експерти то може да разклати устоите на интернет. Споразумението беше подписано от представители на Европейския съюз, 22 страни членки, сред които и България и редица други развити държави. Много наблюдатели определиха ACTA като международна проекция на проектозаконите SOPA и PIPA в САЩ, които поставиха под въпрос свободата на словото и достъпа до информация в интернет.


Целия текст на споразумението на английски може да намерите тук. Преводът на български е достъпен тук.


Протестите срещу ACTA бързо заляха не само интернет. На митинг срещу споразумението излязоха хиляди поляци, а главният докладчик по въпроса на Европарламента се оттегли. Споразумението може да влезе в сила едва след като премине през ратификация първо през Европейския парламент, а после и през законодателните органи на отделните страни членки.
Предлагаме преведена версия на текста на Европейската комисия, в който тя опровергава някои от предполагаемите последствия при евентуалното ратифициране на споразумението:


Десет мита, свързани с ACTA


Мит 1: АСТА ще ограничи достъпа до интернет и ще цензурира онлайн сайтове


Ако прочетете текста по споразумението ACTA, в него няма да откриете нито един параграф, в който да се споменава подобно нещо. Целта на ACTA е да се бори с мащабна нелегална дейност, зад която много често стоят криминални организации. Тя не обхваща действията на обикновените потребители в ежедневния им живот. Интернет потребителите могат да продължат да споделят непиратски материали или информация в глобалната мрежа. ACTA няма да ограничава правата на човека, нито пък ще сваля интернет сайтове за разлика от предложените законопроекти в САЩ (SOPA и PIPA).


Мит 2: ACTA ще доведе до проверки на лаптопите на пътниците при граничния контрол на летищата и до следене интернет трафика.


В споразумението изрично са споменати зачитането на основни права като личната неприкосновеност, свободата на словото и на личните данни. В ACTA дори специално е записано, че пътниците не подлежат на проверки, ако продуктите, които разполагат с нарушени авторски права, не са с търговска цел или пък лицата не са част от мащабна мрежа за незаконен трафик на стоки.


Мит 3: ACTA е секретно споразумение. Преговорите не са били прозрачни и са проведени при "закрити врата". Европейският парламент не е напълно уведомен и не е търсена консултация с участниците в него.


Текстът на ACTA е достъпен публично за всички. Преговорите по ACTA не се различават от тези при изготвянето на други подобни международни споразумения. Факт е, че подобни споразумения не се преговарят публично, но с Лисабонския договор и ревизираното Рамково споразумение (уреждащо работните взаимоотношения между двете институции - бел. ред.) са посочени ясни правила как ЕП трябва да бъде информиран при подобни търговски споразумения. И те са спазени стриктно. Комисарят по търговията на ЕС Карел де Гухт участва и на трите пленарни заседания, отговори на десетки писмени и устни запитвания от евродепутати. Също така участва при приемането на две резолюции и една декларация на ЕП.


Освен това обществото е информирано от стартирането на преговорите за целите и основните параметри на самите международни преговори. ЕК публикува редовни доклади за хода на преговорите от април 2010 г. насам. Също така комисията организира няколко брифинга и четири конференции на заинтересованите страни, като една от тях е проведена дни преди първия кръг от преговори. Нашите партньори при преговорите, като например САЩ, Швейцария, Австралия и Канада предприемат подобни действия.


Мит 4: ACTA ще доведе до въвеждането на правилото за "трите удара (грешки)" при нарушения, констатирани в интернет, или че ще задължи интернет провайдърите (ISP) да следят или филтрират информацията, която минава през тях.


ACTA не води до налагането на наказателна система от типа на "трите грешки" при нарушения на авторските права в интернет. Нито пък задължава интернет провайдърите да наблюдават или филтрират съдържанието на техните потребители. ACTA е напълно съвместима с настоящото законодателство в ЕС, което е в сила от 2000 г. (Директивата за електронната търговия) и не променя нито страница от него.


Мит 5: ACTA ще попречи на бедните страни да купуват евтини лекарства и медикаменти.


Няма клаузи в ACTA, които могат да окажат директно или индиректно влияние върху законната търговия на генерични медикаменти или на световното здравеопазване. ACTA прави точно противоположното – то съдържа директен текст за опазване на равния достъп до медикаменти и основно се отнася до интелектуалната собственост и публичното здравеопазване, договорени в Декларацията от Доха.


Мит 6: ACTA застава само зад правоносителите на интелектуална собственост и също така премахва гаранциите и изключенията, които съществуват в момента в международното право по темата.


Точно обратното, ACTА е изработено с много гъвкави условия и съдържа необходимите гаранции, които да позволят на участниците в споразумението да изготвят подход, който да балансира между всички засегнати права и интереси, като се съобразява с тяхната икономическа, политическа и социална среда, както и със съответното местно право. Запазват се всички гаранции и изключения, които в момента са включени в европейското законодателство или тези в споразумението TRIPS.


Мит 7: Клаузите на ACTA по отношение на наказателните процедури при нарушаване на авторските права ще изискват допълнителни закони на ниво ЕС.


Няма европейски закони, които да предвиждат наказателни мерки. Клаузите за наказателни процедури в АСТА не изискват приемането на допълнителни закони на ниво ЕС. Ограничен брой страни членки може да се наложи да адаптират своето законодателство свързано с наказателните мерки, за да отговорят на изискванията в споразумението, което са одобрили. АСТА съчетава законовите рамки на ниво както ЕС, така и на национално.


Мит 8: Приемането на ACTA ще доведе до "хармонизация през задната врата". Според изследване, проведено по инициатива на комисията за международна търговия към ЕП (INTA), споразумението ще изисква промени в законодателството на ЕС и/или това на национално ниво за отделните държави.


Клаузите на ACTA са съвместими със съществуващото в момента законодателство на ЕС. Споразумението не изисква каквато и да било ревизия на стари или приемането на нови нормативни актове, както и няма да налага на страните членки да ревизират своите законови мерки или инструменти, за да отговарят на законодателството на ЕС.


ACTA е също така съобразена с международното право, конкретно със Споразумението относно свързаните с търговията аспекти на правата на интелектуалната собственост (TRIPS) на Световната търговска организация (СТО). Изследвaнето на INTA не откри конкретен случай, в който АСТА да влиза в противоречие или изисква промяна и на една кауза в съществуващото европейско законодателство.


Мит 9: АСТА е договорена самостоятелно, за да се избегнат преговори на по-високо международно ниво, като например СТО или Световната организация за интелектуална собственост (WIPO).


Европейската комисия би предпочела да повдигне проблемите, свързани със защитата на правата на интелектуална собственост, в СТО или WIPO и да направи редица предложения, които да имат ефект. Ключовият проблем тук е, че някои отделни членове на тези организации се противопоставят на провеждането на дебати и налагането на подобни мерки. АСТА налага международни стандарти за защита на интелектуалната собственост и всички останали държави са добре дошли да се присъединят към това споразумение.


Мит 10: ЕС ще наложи разпоредбите на АСТА на трети страни чрез използването на клаузите на споразуменията за свободна търговия.


Засега няма подобни намерения и не са обсъждани при двустранните търговски преговори, осъществени до момента от ЕС.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (60)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 2. 2 Профил на Лукс на Прокопиеви и Плевнелиев в село Баня"
  Лукс на Прокопиеви и Плевнелиев в село Баня"
  Рейтинг: 671 Неутрално

  Идиотщини
  .......споразумението изрично са споменати зачитането на основни права като личната неприкосновеност, свободата на словото и на личните данни. В ACTA дори специално е записано, че пътниците не подлежат на проверки, ако продуктите, които разполагат с нарушени авторски права, не са с търговска цел или пък лицата не са част от мащабна мрежа за незаконен трафик на .............................
  ЗА ДА УСТАНОВЯТ ПРОДУКТИТЕ С КОИТО РАЗПОЛАГАМЕ- НАЛИ ТРЯБВА ДА ТИ НАПРАВЯТ ПРОВЕРКА--НАШАТА ПОЛИЦИЯ МОЖЕ ДА ТЕ ЗАДЪРЖИ ПОНЕ ЗА 24 ЧАСА...

 3. 3 Профил на focusnik
  focusnik
  Рейтинг: 672 Неутрално

  Ами защо не излязоха с това станивище, преди да го подпишат? Сега си е чисто оправдание и замазване на очите. Пример:
  "Мит 10: ЕС ще наложи разпоредбите на АСТА на трети страни чрез използването на клаузите на споразуменията за свободна търговия.
  Засега няма подобни намерения...."
  ЗА СЕГА НЯМА, ама после може и да има!

 4. 4 Профил на alterego222
  alterego222
  Рейтинг: 443 Неутрално

  Леле колко добре звучи... за малко да повярвам, че ни мислите доброто....

 5. 5 Профил на ugi
  ugi
  Рейтинг: 562 Неутрално

  Абе май не са очаквали и от ЕК такава бурна реакция, та и оттам сега мажат

 6. 6 Профил на Tod
  Tod
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  Аз не вярвам на нито един ред от написаното.

  http://www.avaaz.org/en/eu_save_the_internet_spread/?copy

  Истината няма пресечна точка с популизма на БСП
 7. 7 Профил на Vili Jambov
  Vili Jambov
  Рейтинг: 1053 Гневно

  Как може да се говори за митове, когато е достъпен текстът? Гражданите ще трябва да доказват, че не са ощетили сульо или пульо, който има право да ги обвини в нарушения по това споразумение. Тое бива дебелоочиуе, ама чак толкоз.

 8. 8 Профил на Athanatos
  Athanatos
  Рейтинг: 1394 Неутрално

  Целия текст на споразумението на БЪЛГАРСКИ може да намерите тук:
  http://register.consilium.europa.eu/pdf/bg/11/st12/st12196.bg11.pdf

  Що на английски ни го пробутвате бе, Дневник?!? Не можете да ползвате Гугъл ли, що ли?!?

  Adam-е zendeh, zendegi mikhad / Живият човек се нуждае от живот .
 9. 9 Профил на Юлиян Арнаудов
  Юлиян Арнаудов
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  До коментар [#8] от "Athanatos":

  От Министерството на икономиката, енергетиката и туризма ни упътиха към английската версия на документа. Благодаря за линка ще го приложа към статията

 10. 10 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  ЕК да вземе да си прочете още веднъж недоносчето и да млъкне, преди да са я линчували.
  В сайта на AVAAZ има вече милион и 300 хиляди подписа, само от сутринта се присъединиха 150 000 души.
  Толкоз много заблудени?
  Айде бе...

  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
 11. 11 Профил на Athanatos
  Athanatos
  Рейтинг: 1394 Неутрално

  [quote#9:"Юлиян Арнаудов"]От Министерството на икономиката, енергетиката и туризма ни упътиха към английската версия на документа.[/quote]
  Имали са нещо предвид тия...

  Adam-е zendeh, zendegi mikhad / Живият човек се нуждае от живот .
 12. 12 Профил на Ogiigo
  Ogiigo
  Рейтинг: 1110 Неутрално

  От 10-те обяснения излиза че в това споразомение, нищо не е така както изглежда! Но да не забравяме че пътят към ада е постлан с добри намерения!

  Колкото един предмет е по-кух, толкова повече шум вдига.
 13. 13 Профил на Мерилин
  Мерилин
  Рейтинг: 782 Неутрално

  Десет мита за ACTA според Еврокомисията

  Ако приемем, че това са митовете, нека ни кажат сега 10-те истини за АСТА.

  Поддържането на АСТА е позор, независимо от партийната принадлежност.
 14. 14 Профил на Eisbär
  Eisbär
  Рейтинг: 982 Неутрално

  обясненията звучат логично. но дали?

 15. 15 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1537 Неутрално

  Подобно становище може да получите от еврокомисаря по здравеопазването за ползването на аспартам в хранителната промишленост - до някакви граници не бил опасен. Говоря от личен опит, след отправено запитване по темата преди време.

 16. 16 Профил на Рол
  Рол
  Рейтинг: 579 Неутрално

  И след като този закон според тях нищо не променя защо го приемат тогава

 17. 17 Профил на caliostro
  caliostro
  Рейтинг: 498 Неутрално
 18. 18 Профил на Athanatos
  Athanatos
  Рейтинг: 1394 Неутрално

  "Днес, аз предавам доклада, за който съм отговорен. Надявам се по този начин да предупредя обществото за неприемливата ситуация, в която сме поставени. Аз не искам да участвам повече в този маскарад"
  Кадер Ариф - главен докладчик на Еврокомисията по темата АСТА.

  И ТОВА ЛИ Е МИТ, Г-ДА ЕВРО-ЧИНОВНИЦИ?!?!?!

  Ние се противим, щото сме свикнали да теглим филми от нета безплатно - следствие ниските ни доходи.
  Но виждаме, че протести има и в богати държави, където пиратското теглене на филми, музика и софтуер не е особено популярно. Явно хората осъзнават какъв абсурд е това и какви последствия може да има.

  Adam-е zendeh, zendegi mikhad / Живият човек се нуждае от живот .
 19. 19 Профил на DrAvalanche
  DrAvalanche
  Рейтинг: 1162 Неутрално

  Продължавам да не разбирам защо трябва да се приема такова споразумение, което уж нищо не променя /според Трайчо/ или се нуждае от допълнителни разяснения какво точно са си мислели и искали да кажат

  Just get on stage AND FOOKING AVE IT
 20. 20 Профил на Боян Юруков
  Боян Юруков
  Рейтинг: 1391 Гневно

  Аргументите на Комисията са надлежно оборени тук:
  http://www.laquadrature.net/en/debunking-the-eu-commissions-lies-about-acta

  Lipsva.com | Yurukov.net | Crime.bg
 21. 21 Профил на typalypa
  typalypa
  Рейтинг: 506 Гневно

  Мит 10 ТОВА ЗВУЧИ КАТО ДИКТАТУРА

 22. 22 Профил на debutant
  debutant
  Рейтинг: 582 Неутрално

  Е в споразумението си пише точно и ясно:

  "Дадена страна по споразумението може да предвиди, в съответствие със своите законови и подзаконови норми, компетентните органи да разполагат с правомощието да разпоредят на даден доставчик на онлайн услуги да предостави незабавно на носителя на правата информация, достатъчна за идентифицирането на абонат..."

  Кое точно в думите черно на бяло е мит?!?

 23. 23 Профил на wreck
  wreck
  Рейтинг: 1119 Неутрално

  Мит 1: АСТА ще ограничи достъпа до интернет и ще цензурира онлайн сайтове

  "Интернет потребителите могат да продължат да споделят непиратски материали или информация в глобалната мрежа."
  >> КОЙ и КАК ще преценява, кой материал е непиратски?
  -----------------
  Мит 2: ACTA ще доведе до проверки на лаптопите на пътниците при граничния контрол на летищата и до следене интернет трафика.

  В ACTA дори специално е записано, че пътниците не подлежат на проверки, ако продуктите, които разполагат с нарушени авторски права, не са с търговска цел или пък лицата не са част от мащабна мрежа за незаконен трафик на стоки.
  >> КАК се разбира дали продуктите са редовни?
  ---------------------
  Мит 3: ACTA е секретно споразумение. Преговорите не са били прозрачни и са проведени при "закрити врата". Европейският парламент не е напълно уведомен и не е търсена консултация с участниците в него.

  >>След като всичко е открито и честно, ЗАЩО докладчикът от европарламента си подаде оставката оня ден твърдейки обратното?
  ---------------------
  Мит 4: АКО ..."ACTA не води до налагането на наказателна система ... при нарушения на авторските права в интернет. АКО НЕ задължава интернет провайдърите да наблюдават или филтрират съдържанието на техните потребители.
  АКО ACTA е напълно съвместима с настоящото законодателство в ЕС, което е в сила от 2000 г. (Директивата за електронната търговия) и не променя нито страница от него."
  >> КАКЪВ Е СМИСЪЛЪТ ОТ ПРИЕМАНЕТО И'?
  ----------------------
  Мит 5: ACTA ще попречи на бедните страни да купуват евтини лекарства и медикаменти.

  Няма клаузи в ACTA, които могат да окажат директно или индиректно влияние върху законната търговия на генерични медикаменти или на световното здравеопазване.
  >> АЙДЕ БЕ! ДЕФИНИРАЙТЕ "законната търговия на генерични медикаменти"
  -------------------
  Мит 7: Приемането на ACTA ще доведе до "хармонизация през задната врата". Според изследване, проведено по инициатива на комисията за международна търговия към ЕП (INTA), споразумението ще изисква промени в законодателството на ЕС и/или това на национално ниво за отделните държави.
  >> виж: Мит 4
  ---------------------
  Мит 8: КЪДЕ Е МИТ 8?
  ---------------------
  Мит 9: АСТА е договорена самостоятелно, за да се избегнат преговори на по-високо международно ниво, като например СТО или Световната организация за интелектуална собственост (WIPO).

  Европейската комисия би предпочела да повдигне проблемите, свързани със защитата на правата на интелектуална собственост, в СТО или WIPO и да направи редица предложения, които да имат ефект. Ключовият проблем тук е, че някои отделни членове на тези организации се противопоставят на провеждането на дебати и налагането на подобни мерки. АСТА налага международни стандарти за защита на интелектуалната собственост и всички останали държави са добре дошли да се присъединят към това споразумение.
  >> ОПРОВЕРЖЕНИЕТО потвърждава мита.
  -------------------
  Мит 10: ЕС ще наложи разпоредбите на АСТА на трети страни чрез използването на клаузите на споразуменията за свободна търговия.

  Засега няма подобни намерения и не са обсъждани при двустранните търговски преговори, осъществени до момента от ЕС.
  >> ЗАСЕГА?

  You should never underestimate the predictability of stupidity .
 24. 24 Профил на Пейо
  Пейо
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  * По отговор 1:

  Моля, разтълкувайте какво, според ЕК, означава “неотложни корективни мерки за предотвратяване на нарушения, както и на корективни мерки за възпиране на всяко последващо нарушение.”, които се прилагат в случаите на “незаконната употреба на средства за масово разпространение за целите на нарушението” по смисъла на чл 27 т. 1 и т.2 от Споразумението

  * По отговор 2

  ЕК твърди, че пътниците не подлежат на проверки, ако:
  1. продуктите, които (как се установило?), че разполагат са с
  2. ненарушени права (как се е установило?) и не са с
  3. търговска цел или пък
  4. лицата не са част от мащабна мрежа за незаконен трафик на стоки

  В противен случай - пътниците подлежат на проверка.

  Това е елементарен пример за обръщане на процедурата за невинност и нужда да доказвате, че не сте виновни и не трябва да ви обискират.

  * По отговор 3
  Началото на преговорите е през 2007ма година. Признавате, че сте запознали обществото и Парламента три години след началото им, като докладчикът от Парламента не изглежда въобще съгласен с твърдението за изряден процес (http://blog.peio.org/?p=7590)

  * По отговор 4

  Действащото законодателство във Франция, където има “три удара” също е “съвместимo с настоящото законодателство в ЕС”, нали. Отново, както във въпрос 1 ви моля да разтълкувате кои са тези “неотложни корективни мерки за предотвратяване на нарушения, както и на корективни мерки за възпиране на всяко последващо нарушение.” Тази формулировка е толквоа широка, че може да събере и значително по-драстични мерки.

 25. 25 Профил на redguy
  redguy
  Рейтинг: 1021 Разстроено

  Дори и в "разбиването на митовете" за АСТА си личи недемократичността и лобито на големите компании!

  А навремето някои хора се присмиваха на ZEITGEIST и смятаха конспираторите за фантасти и параноици. Сега това, което се случва е 1:1 с предупрежденията и разкритията от тези (а и други) филми!

 26. 26 Профил на baizuo
  baizuo
  Рейтинг: 1170 Весело

  Мит 11: А очите им едни добри, добри

  muncho: "Няма защо да се отричат очевидните и статистически доказани факти, че мнозинството жени не стават за шофьори"
 27. 27 Профил на Чингиз Хан
  Чингиз Хан
  Рейтинг: 450 Неутрално

  под формата на "защита на авторски и сродни права" АСТА цели тотален контрол на електронните комуникации. Предложеното законодателство създава ред при който всеки може да бъде превърнат в престъпник. В случая предложилите това споразумение изобщо не им пука за защита на авторските права - ЦЕЛТА Е ЯСНА - БИГ БРАДЪР ЗА ВСИЧКИ НАС

 28. 28 Профил на Руританец
  Руританец
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Вместо сега да оборват митове, да бяха подходили от самото начало както би трябвало! С участие на граждански организации, с широко допитване и разяснения. Не го направиха, решиха да фабрикуват договора тайно, конспиративно, само с участието на корпорациите. Ами, няма да мине.
  http://amigov.wordpress.com/2012/01/31/%D0%B8-%D1%81%D1%8F-%D0%BA%D0%B2%D0%BE-acta-%D1%89%D0%B5-%D0%BF%D1%80%D0%B0%D0%B2%D0%B8%D0%BC-%D0%BB%D0%B8/

 29. 29 Профил на Orchid
  Orchid
  Рейтинг: 977 Неутрално

  Тия от ЕК оправдават ли се, що ли? Приличат досущ на МВР след случай "Мирослава" и (само)убития свидетел, пардон, обвиняем...

 30. 30 Профил на division bell
  division bell
  Рейтинг: 506 Неутрално

  До коментар [#23] от "wreck":

  +++

  Да, невалидността на аргументите им може да се установи дори и без човек да е чел самото споразумение. А то все пак ВЕЧЕ е онлайн. Въпросът е дамите и господата от ЕК за какви точно ни мислят.

  Run, rabbit, run, dig that hole, forget the sun And when at last the work is done Don´t sit down, it´s time to dig another one
 31. 31 Профил на ARRI
  ARRI
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  На 11.02.2012 г. от 11:00 часа от пилоните на НДК ще тръгне протестно шествие срещу ратифицирането на АСТА. Нека всички интернет потребители, дори и тези който не ползват торент сайтовете да присъстват!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  СЪЕДИНЕНИЕТО ПРАВИ СИЛАТА !!!!!!!!!

  Плащат ми от швейцарското посолство да пропагандирам ПРЯКАТА ДЕМОКРАЦИЯ ! Признавам, че трол-я в тяхна полза с/у 5 франка на пост!
 32. 32 Профил на antoaneta3
  antoaneta3
  Рейтинг: 229 Неутрално

  http://openparliament.net/position/view-14
  Отговорите на Пейо на първите "4 мита"

 33. 33 Профил на Гражданин
  Гражданин
  Рейтинг: 506 Неутрално

  "Засега няма подобни намерения и не са обсъждани при двустранните търговски преговори, осъществени до момента от ЕС."- край на статията. Тия идиоти от Брюксел кого лъжат? Защо тогава подписват нещо, което уж няма да промени нищо!??? Айде, ще оттече и този съюз в мръсните води на времето, ама до тогава!?

 34. 34 Профил на gorskia
  gorskia
  Рейтинг: 506 Неутрално

  "Споразумението не изисква каквато и да било ревизия на стари или приемането на нови нормативни актове, както и няма да налага на страните членки да ревизират своите законови мерки или инструменти, за да отговарят на законодателството на ЕС."

  Ами защо тогава се занимавате с него щом нищо няма да промени. Значи е ЕК трябва да влезе ОЛАФ и д апровери защо разпилявате парите на данъкоплатците.

  gorskia
 35. 35 Профил на аз
  аз
  Рейтинг: 506 Гневно

  Мит 2: ACTA ще доведе до проверки на лаптопите на пътниците при граничния контрол на летищата и до следене интернет трафика.
  .... В ACTA дори специално е записано, че пътниците не подлежат на проверки, ако продуктите, които разполагат с нарушени авторски права, не са с търговска цел или пък лицата не са част от мащабна мрежа за незаконен трафик на стоки.
  Чл. 14 ал. 2
  A Party MAY exclude from the application of this Section small quantities of goods of a
  non-commercial nature contained in travellers' personal luggage

  от комисията са долни манипулатори. в споразумението пише, че страните може и да изключат пътниците, но може и да не ги.....

  from all the things i've lost i miss my mind the most
 36. 36 Профил на antoaneta3
  antoaneta3
  Рейтинг: 229 Неутрално
 37. 37 Профил на triton123
  triton123
  Рейтинг: 561 Неутрално

  хаха,явно имат потребителите,гражданите..ародите за някакви шимпанзета! Митове било..при условие че са достъпни текстовете?? Значи четящите и заинтересуваните,потребитлите,народа е неграмотен,прост,не може ни да чете,ни да разумява кое как е и защо,а?!! Многократно съм ви казал че тия там по Брюкселските крепости и твърдини са кухавелковци нагли ,та чак мазно-нагли,ама някои не се съгласяваха! е,сега как е? Мирнахте ли на моето мнение?? напомнят ми на "оправданията" на лилипуть*вците от Светия Синод преди 1-2 седмици!! Същия гьонсуратлък!

 38. 38 Профил на triton123
  triton123
  Рейтинг: 561 Неутрално

  чакай пък язе да ви развенчая развенчаните митове..обаче ,пардон..23-ти вече ме е изпреварил! много правилно казано! Помнете какво ви думам-чиновническата лилипутска "висша",но милионерска евро пасмина ще погуби Европата!!

 39. 39 Профил на Heisenberg
  Heisenberg
  Рейтинг: 609 Неутрално

  Мит 3: ACTA е секретно споразумение. Преговорите не са били прозрачни и са проведени при "закрити врата".

  Тогава защо не ми казаха че ще има такова споразумение в което България участва, а го разбрах ЧАК когато е подписано?! Този договор касае моята свобода така че би трябвало да знам какво става, а не да научавам всичко от Дневник.
  Защо не се похвалят пред всички медии както правят за свинските грипове и заешки трески, а ми пускат турските сериали и Шоуто на Слави? Вие много добре знаете че планът ви, е гнил, само дядо ми ще ви повярва на този ваш доклад

 40. 40 Профил на grayeagle
  grayeagle
  Рейтинг: 959 Неутрално

  Другари еврокомисари, изслушах Ви и не ме убедихте. Закона е уж хлабав, но реално предоставя възможност да се стигне до натиск и втвърдяване винаги когато наказващия орган прецени. Ние не искаме евенуалности. Ние искаме спокойствие. Иначе пак ще действаме. Имаме опит. При комунизма всичко западно беше презаписвано успешно. Ще се крием и ще се борим. Мандри няма да ограбваме, ама така хубаво можем да направим един общ световен едногодишен кинобойкот, че знае ли се.
  Аз лично заявявам, че в знак на протест от Вашето споразумение няма да отида на кино и няма да си купя диск и двд 1 година.

 41. 41 Профил на georgi2025
  georgi2025
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Вижте цените на Мтел и Глобул - еднакви са. Явно само Виваком беше извън картела и затова го купуват. Операторите за какво събират данни, да знаят на кого да надпишат сметката:
  Telecom Austria in Bulgaria (Mtel) have threatened me with cutting off my fingers if I do not participate in their cartel in the telecommunication industry in Bulgaria (some prices higher than uk). It have been done through involuntary implanted small device similar to hearing apparatus in my sinuses, connected to nerves, controlled wireless with their network. Many politicians and Government servants in Bulgaria are controlled in a similar manner.

 42. 42 Профил на Don Octavio del Flores
  Don Octavio del Flores
  Рейтинг: 450 Гневно

  Мит 11: Нищо в споразумението АСТА не задължава държавите-членки да преместят надморското равнище на височина 1000 метра.

  В споразумението няма нито един текст, касаещ надморската височина.

 43. 43 Профил на Don Octavio del Flores
  Don Octavio del Flores
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#40] от "grayeagle":

  Подкрепям безусловно!

 44. 44 Профил на mitote
  mitote
  Рейтинг: 616 Неутрално

  В държавата, която е измислила лафа "Законът е врата в полето" да пробутваш завоалирани обяснения зад които са скрити користни цели е абсолютно безполезно.

  Доказано е, че сит народ е патриот. Гладният заминава надалече и оттам обича родината…
 45. 45 Профил на АБПФК
  АБПФК
  Рейтинг: 1803 Весело

  [quote#18:"Athanatos"]Но виждаме, че протести има и в богати държави, където пиратското теглене на филми, музика и софтуер не е особено популярно.[/quote]
  Кой ти каза това? Там дори е по- популярно по ред други причини!

  ☭ "Если у вас начинается дрожь негодования при каждой несправедливости, то вы мой товарищ" ☭ — Эрнесто Че Гевара ✭ http://youtu.be/EC58ZjzejL0
 46. 46 Профил на wreck
  wreck
  Рейтинг: 1119 Неутрално

  До коментар [#30] от "division bell":

  Според мен проблемът е системен. 99,99% от т.нар. демокрации са всъщност либерални*(представителни) демокрации.
  Тоест, интересите на групи със специални интереси(продавани като индивидуални права) се противопставят УСПЕШНО на интересите на мнозинството.

  ----------------
  *представителната демокрация се отнася към пряката(консенсусна)демокрация така, както морското свинче се отнася към свинчето. Нито е морско, нито е свинче.

  Горното сравнение е на Ноам Чонски, когото много уважавам.

  You should never underestimate the predictability of stupidity .
 47. 47 Профил на wreck
  wreck
  Рейтинг: 1119 Неутрално

  [quote#46:"wreck"]Горното сравнение е на Ноам ЧоМски[/quote]
  oops!

  You should never underestimate the predictability of stupidity .
 48. 48 Профил на biramore
  biramore
  Рейтинг: 554 Неутрално

  До коментар [#6] от "rodos":

  И освен теб има вече близо 1400000 човека.
  Искренно се надявам този път протестите да имат ефект.

 49. 49 Профил на Don Octavio del Flores
  Don Octavio del Flores
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Не мога да разбера защо е необходимо държавите да сключват търговско споразумение? И има ли държава, която е подписала потребителско споразумение? При положение, че държавите имат законодателна власт чрез демократични процедури, защо е необходимо подобно търговско споразумение? За мен, очевидно, мит 8 не е мит, а е истина - това е хармонизация през задната врата.

 50. 50 Профил на Don Octavio del Flores
  Don Octavio del Flores
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Всъщност, методът е толкова дивашки, че асоциацията с "врата - къща" ми се струва неадекватен. По-скоро "юрта-дупка", но хармонизация през задната дупка започва да звучи твърде прямо.

 51. 51 Профил на Tod
  Tod
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  Варненци бранят свободата в интернет, излизат на протест на 11.02 от 11:00 пред козирката!

  Истината няма пресечна точка с популизма на БСП
 52. 52 Профил на mitote
  mitote
  Рейтинг: 616 Неутрално

  До коментар [#22] от "debutant":

  ++++++++++++++++++++++++++++++

  Доказано е, че сит народ е патриот. Гладният заминава надалече и оттам обича родината…
 53. 53 Профил на mitote
  mitote
  Рейтинг: 616 Неутрално

  Но знаете ли кое е най-гнусното? Че ще ни го вкарат (АКТа де) без изобщо да им дреме за нашето мнение. Боли, не боли, ще го вкарат и само нашето опорство може да ги спре.

  Доказано е, че сит народ е патриот. Гладният заминава надалече и оттам обича родината…
 54. 54 Профил на zmii4e
  zmii4e
  Рейтинг: 672 Неутрално

  Скапаняци - протести до откат . http://www.youtube.com/watch?v=ZYvg8RetDeg&feature=share

  “Кучето гледа пръчката, а лъвът — онзи, който я хвърля” аз гледам и тримата ...
 55. 55 Профил на hyram1
  hyram1
  Рейтинг: 616 Неутрално

  Споразумението беше подписано и от България.Тоест от ГЕРБ . Но и други да бяха пак щеше да го подпишат.Каъвто материала такива и управляващите го.Умрем си за диктатура и месии.

 56. 56 Профил на Vincent Van Cock
  Vincent Van Cock
  Рейтинг: 450 Неутрално

  А аз искам просто за всички продукти, за които притежавам авторски права, официално регистрирани да ми се заплаща. И който не плаща-бой докато плати. Това е работеща, изпитана и ефективна система, не някаква си АСТА.

  We're the white trash circus... Don't give a damnWe'll steal your girl whenever we can We're the drunken gods of the living dead, we´re the trash in your bed...
 57. 57 Профил на izabell
  izabell
  Рейтинг: 1382 Неутрално

  До коментар [#13] от "Мерилин":Нулстоп ГогОО!

 58. 58 Профил на registr_cenzura
  registr_cenzura
  Рейтинг: 395 Неутрално

  ACTA и SOPA са основно механизъм за СПЛАШВАНЕ и избирателна разправа с неудобни. Нито един закон не е изгоден на тази индустрия, защото сплашването и се крепи на митове за милиарди загуби. Когато ACTA влезе в сила ще излезат и реалните "загуби" 000.001 милиарда и 000.001 от тях ще отидат до самите творци. По-вероятно ACTA да не бъде приета и да служи само за оправдание, "не приехте закона затова търпим загуби".
  След подходящи корекции би могло да се получи добро решение, както кмета на едно населено място натири лакомниците от Мюзик Аутор да си търсят правата от менъджерите на групите (като ги знам какви са им менъджерите тотално са им отсвирили претенциите).

 59. 59 Профил на epoc
  epoc
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  Като чета за закон и за обяснение, как в нещо, което се приемало "нямало намерения" да се прави това или онова, направо ми се повръща.

  А Мит 6 направо кърти мивки: като знам колко е гъвкаво НСБОП в тълкуването на законодателството, направо ме е страх да мисля, ако им се даде още гъвкавост....

  Икономедия се превърна в трибуна на тролове ЗА и ПРОТИВ правителството. Очевидно е, че няма какво да се говори или коментира с такива драскачи....
 60. 60 Профил на otec.nafarforii
  otec.nafarforii
  Рейтинг: 8 Неутрално

  "Интернет потребителите могат да продължат да споделят непиратски материали или информация в глобалната мрежа." - това е шега нали. Ако аз създам картинка, клип, музика аз съм собственика на правата и всяко копиране е пиратско.... ама че умници

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK