Вежди Рашидов пред депутатите: Общественият дебат за ACTA закъсня (допълнена в 20:30 ч)

Министър Рашидов по време на изслушването за ACTA.<br />

© Красимир Юскеселиев, Дневник&GM

Министър Рашидов по време на изслушването за ACTA.Ние закъсняхме с тази обществена дискусия. Това повтаряха депутати от парламентарните комисии по икономическата политика, енергетика и туризъм, по правни въпроси, по транспорт, информационни технологии и съобщения и по културата, гражданското общество и медиите.


И с това оправдание сякаш се опитаха да извинят липсата си на реакция и разбиране за ACTA до този момент.  Заради многобройната група, народните представители се събраха днес следобед в пленарна зала, за да изслушат министрите на културата и на икономиката, енергетиката и туризма Вежди Рашидов и Трайчо Трайков и да им задават въпроси за международното споразумение и за ролята му за защита на авторските права.


Министър Рашидов първи заяви, че общественият дебат е закъснял, а министър Трайков повтори позицията си от изминалата седмица, че ACTA няма да доведе до промяна както на настоящото българско, така и на европейското законодателство.

Марихуана в Народното събрание
Изслушването на различните позиции за или против АСТА в Народното събрание роди и куриозната ситуация, в която един от представителите на гражданските организации извади цигара марихуана и я предложи на народните представители. Радослав Стоянов направи това в знак на протест, че едно от първите дела на новия специализиран съд е срещу младеж за притежание на една цигара марихуана. Действието шокира присъстващите, но не доведе до никакви последствия за Стоянов, който просто седна и доизслуша дискусията в парламента.

"АСТА не заплашва и няма да ограничи действията на потребителите да споделят свободно информация и съдържание в интернет", обяви Рашидов. И допълни, че "то няма да преследва крайните потребители." Министърът на културата обаче напомни, че творците трябва да получават възнаграждение за своя труд. Той подчерта, че ако има грешки, все още има време да бъдат поправени.


От двете страни на барикадата


Освен депутатите от четирите комисии, в залата бяха и представители на неправителствените организации, разделени на два лагера – поддръжници и противници на спорното международно споразумение.


Зад АСТА застанаха организациите, защитаващи авторското право. Веселин Тодоров от Асоциацията на българската книга апелира споразумението да бъде ратифицирано максимално бързо. Той определи, че причината за общественото недоволство е липсата на широка обществена дискусия преди подписването на АСТА.


Представителят на БУЛАКТ Стефан Минчев пък стигна до малко крайното изказване, че бизнесът с пиратството е огромен и го приравни с разпространението на наркотици, проституцията и други форми на организирана престъпност.


"Според мен полицейските функции на интернет доставчиците са тяхно гражданско задължение", заяви Минчев в пленарната зала.


Гражданските организации, които застанаха срещу АСТА, се мотивираха с възможно нарушаване на правата на потребителите и атакуваха текстовете, които дават възможности за следене на трафика в интернет. Те също така изразиха опасения, че могат да предизвикат промени в сега действащото в страната законодателство.


"АСТА създава предпоставка за промяна на редица закони", обяви Невен Дилков от Сдружението за електронни комуникации (СЕК). "Не може да се дават полицейски функции на интернет доставчиците. Защото България може да не е на първо място по произвеждането на песни, филми и други развлекателни продукти, но сме сред лидерите по скорост на интернет." Според него това е постигнато от силната конкуренция между доставчиците и създадената сред българите култура за ползване на глобалната мрежа.


Председателят на Българската асоциация по информационни технологии (БАИТ) Теодор Захов (той е съсобственик на "Икономедиа" - издател на "Капитал" и "Дневник") обяви, че АСТА сдържа рестриктивни текстове, които ще възпрат развитието на технологичните компании в България. А други разпоредби в него могат да доведат до филтриране на интернет трафика. "Все едно на магистрала да бъдат допускани само автомобили от една определена марка" - този пример за сравнение Захов даде за това как би изглеждало това в реалния живот. Той допълни, че ако споразумението бъде ратифицирано, ние ще възприемем едно ретроградно споразумение, което няма да доведе до защита на авторските права.


Константин Павлов от "Фондация 14 януари" смята, че е необходимо да се реформира самото авторско право. Неговата теза е, че не глобалната мрежа трябва да се нагоди към авторските права, а трябва да стане точно обратното.


"Защото сегашната ситуация в интернет е дело на технологичен прогрес, а не от желание за извършване на престъпления", заяви Павлов.


Депутати с резерви


Народните представители от различните комисии промениха малко фокуса на дискусията на това дали може Народното събрание да ратифицира АСТА с резерви по някои точки.


Павел Шопов от "Атака" и зам.председател на НС обяви, че няма средно положение и или се ратифицира международното споразумение или не.


"Настоявам България да се оттегли от АСТА. Има клауза в документа, според която всяка страна може да се откаже от подписа си в 180-дневен срок", допълни Шопов.


Искра Фидосова от ГЕРБ обаче възрази, че процедурата за ратифицирането е идентична с тази на приемането на българските закони. Затова, според нея, може да се допусне приемането й с резерви по определени точки.


Депутатът от "Коалиция за България" Антон Кутев пък попита с кого ще преговаря България по въпроса с тези резерви. Според него АСТА няма да защити всички творци, а само една част от тях. Кутев изтъкна, че един от големите проблеми в документа е липсата на точно определение за търговско и лично ползване на продукти със защитени права.


Мартин Димитров от "Синята коалиция", който беше в ролята на модератор на дискусията, заяви, че подписването на АСТА от България е грешка. Той не изключи възможността споразумението да не бъде ратифициране от Народното събрание поради многобройните въпроси, които създаде.


"България трябва да бъде сред последните страни, които да ратифицират АСТА", заяви Димитров.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (95)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 2. 2 Профил на Dehumanizer
  Dehumanizer
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  Не, вие не закъсняхте, ами искахте да го мушнете тихомълком, разчитайки, че както обикновено през зимата в България хората са заети с физическото си оцеляване и ще мине и замине без да разберат, мултако.

  «Высокоэффективная экономика при отсутствии реальных политических и гражданских свобод - хрустальная российская мечта.»
 3. 3 Профил на ARRI
  ARRI
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  НАЦИЯЯЯ, ОСТАВАТ 3 ДНИ ДО 11.02.2012Г.ОРГАНИЗИРАЙТЕ СЕ И ДА ИЗКРЕЩИМ-STOP АСТА!!!

  НАЦИЯЯЯ, ОСТАВАТ 3 ДНИ ДО 11.02.2012Г.ОРГАНИЗИРАЙТЕ СЕ И ДА ИЗКРЕЩИМ-STOP АСТА!!!

  НАЦИЯЯЯ, ОСТАВАТ 3 ДНИ ДО 11.02.2012Г.ОРГАНИЗИРАЙТЕ СЕ И ДА ИЗКРЕЩИМ-STOP АСТА!!!

  Плащат ми от швейцарското посолство да пропагандирам ПРЯКАТА ДЕМОКРАЦИЯ ! Признавам, че трол-я в тяхна полза с/у 5 франка на пост!
 4. 4 Профил на ARRI
  ARRI
  Рейтинг: 1341 Гневно

  НИКАКЪВ ДЕБАТ!!!! НЕ НА АСТА!!!!!!!!!!!!

  Плащат ми от швейцарското посолство да пропагандирам ПРЯКАТА ДЕМОКРАЦИЯ ! Признавам, че трол-я в тяхна полза с/у 5 франка на пост!
 5. 5
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 6. 6 Профил на yavooor
  yavooor
  Рейтинг: 1193 Неутрално

  Подслушването на Интернет е целта та АСТА. Цветанов подслушва Премиера, та камо ли Вас. Ако пък намеренията им са сериозни - да премахнат спама. Това също е разпространение на комерсиално съдържание без да се плащат такси и данъци.

 7. 7 Профил на Dorian Gray
  Dorian Gray
  Рейтинг: 807 Гневно

  Е кой трябваше да го инициира този дебат бе, Вежди?

  Ти докато разбереш какво е АСТА и ние взехме че го подписахме.

  Па и нагъл на всичкото отгоре....

  МОЛЯ, ИЗИСКВАЙТЕ ФИСКАЛЕН БОН !!!
 8. 8
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 9. 9 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  До коментар [#1] от "ARRI":

  Вече почти 1 900 000 сме се подписали под петицията до ЕП.

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 10. 10 Профил на yavooor
  yavooor
  Рейтинг: 1193 Неутрално

  Дневник, вие сте близки до Премиера, викнете бутилка водка за Вежди и не му давайте трибуна в нетрезво състояние.

 11. 11 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1632 Неутрално

  До коментар [#9] от "Музар":

  Вероятно до събота подписката ще е готова.

  Колкото до дебата - то не е имало такава тема, за да се дебатира. Фактът ни бе поднесен като свършен такъв.

 12. 12 Профил на ARRI
  ARRI
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  До коментар [#9] от "Музар":

  Браво!!!!!!! Ама подписа си е подпис. Требе и мощно присъствие на протеста на 11.02.2012г.(събота) пред НДК !!!!!! И никакво отсъпване!!!!. Да отстъпим пред АСТА, все едно да подкрепим тоталитаризма.

  Плащат ми от швейцарското посолство да пропагандирам ПРЯКАТА ДЕМОКРАЦИЯ ! Признавам, че трол-я в тяхна полза с/у 5 франка на пост!
 13. 13 Профил на someeeee
  someeeee
  Рейтинг: 517 Неутрално

  ЗАКЪСНЕЛИ ДЕБАТИ ?! Те нормални ли са ? КАКВИ ДЕБАТИ като никой нищо не казваше. Разбра се, че подписваме чак когато подписахме. УМИШЛЕНО всичко го направиха тихомълком. А сега с най-голямата си наглост НЯМАЛО ДЕБАТ! НАГЛЕЦИ!

 14. 14 Профил на ръпончо
  ръпончо
  Рейтинг: 1347 Неутрално

  Не беше ли брадясал?

  Много народ тук се е взел насериозно! :)
 15. 15 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3072 Неутрално
 16. 16 Профил на Don Octavio del Flores
  Don Octavio del Flores
  Рейтинг: 434 Неутрално

  СТОП АКТА! НА 11 ФЕВРУАРИ 2012 НЯМА ДА СЪМ В НЯКОЙ ОТ ПРОТЕСТИРАЩИТЕ ГРАДОВЕ. ЗАТОВА ЩЕ НОСЯ ЦЯЛ ДЕН МАСКА ТАМ, КЪДЕТО ОТИВАМ. НОСЕТЕ ТАКАВА И ВИЕ.

  http://www.scribd.com/doc/7738480/Downloadable-Guy-Fawkes-Mask

 17. 17 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1446 Неутрално

  Не на АКТА. СОПА за идеолозите и поддръжниците.
  Гнусните министри и сие мафиози да не дрънкат глупости. Колко страни трябва да откажат пе...кия документ? Много избирателно действа пасмината. 500 души за шистов газ и айде забрана. Хиляди срещу закона за мутрите и против планините - нищо. За тук да не говорим. Като изключим мафиоза Саркози и идиотите в УК май никой друг в съюза не подкрепя.

  Covid live matter. Stop the genocide.
 18. 18 Профил на Мерилин
  Мерилин
  Рейтинг: 754 Гневно

  Вежди Рашидов пред депутатите: Общественият дебат за ACTA закъсня

  Дебатът може да е закъснял, но още не е късно България да оттегли подписа си от това гадно споразумение, защитаващо монополите и прокарвайки магистрала за полицейщина в нета, не на АСТА, не на продажните български политици!

  Поддържането на АСТА е позор, независимо от партийната принадлежност.
 19. 19 Профил на 077888888888
  077888888888
  Рейтинг: 612 Весело

  Защо слушате един сам нарекъл се Първи мултак на БГ и една куха лейка?
  Това са двама смешници, единия от които и нечистоплътен, пиянка, изпратени от Слънцето да омайват народа, както те си мислят. Няма да го бъде.

  На 11 тм съм първи на площад Съединение в Пловдив.
  (Проблем ми е само къде да си намеря специалната маска).
  Това разбира се няма да ме спре.

  НЕ на АСТА. Сопа за вас, управници!!

  Да изгоним паплачта ГРОБ и спасим Родината.
 20. 20 Профил на Хриси
  Хриси
  Рейтинг: 1859 Гневно

  К'ъв дебат, к'ви пет лева? Тоя алкохолозиран мултак чува ли се изобщо какви ги дрънка?

  Some say the end is near, Some say we'll see Armageddon soon, I certainly hope we will, I sure could use a vacation from this bullshit three-ring circus sideshow.
 21. 21 Профил на Mylène Jampanoï
  Mylène Jampanoï
  Рейтинг: 1012 Неутрално

  шут

  The Man Who Mistook His Wife for a Hat
 22. 22 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2046 Неутрално

  Нека депутатите подкрепящи АКТА да покажат своите телефони , компютри и автомобили на журналисти за да видим ний народната палач ,че български депутати са си купили мр3-ки !
  Много ми е интересно Веждито дали пък не е правил копия на пластики правени от геойве?  Libertarianism is just anarchy for rich people
 23. 23 Профил на mashine
  mashine
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  какво разбира един творец скулптор от модерни технологии ?

  Quid est veritas ?
 24. 24 Профил на Mylène Jampanoï
  Mylène Jampanoï
  Рейтинг: 1012 Любопитно

  [quote#23:"mashine"]творец скулптор[/quote]

  Кой тва?

  The Man Who Mistook His Wife for a Hat
 25. 25 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3701 Неутрално

  Тоя кви глупости говори! А те като са тръгнали да подписват питаха ли техния СУВЕРЕН? Питаха ли обикновените хора?

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 26. 26 Профил на TheJ0kerr
  TheJ0kerr
  Рейтинг: 488 Весело

  Абе, тоя верно е дал фира вече...нямам думи На 11.02 ще се види дали е закъснял дебата

  Способността да се прави зло се оказа най-благодатният талант на комунистическата епоха, тъй като това ЗЛО се оказваше ДОБРО за политиката на партията Г. Марков
 27. 27 Профил на fonzauer
  fonzauer
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Общественият дебат за ACTA закъсня...
  Е, тва е прекалено тъпо дори по стандартите на Рашидов. Гаче ли мат`ряла е имал и приблизителна представа какво му се готви. В нормолните държави т.нар. "лидери" предлагат дебат на обществото, а не обратното.
  Нагло, нагло.....също толкова нагло, ако аз взема да се сърдя на жена си за сутрешния махмурлук след нощ прекарана с разни курви.

 28. 28 Профил на Мария
  Мария
  Рейтинг: 1491 Весело

  Хайде, хайде, закъснял бил. Не се опитвай да се измъкваш, Вежди, нали уж си пич! Нали знаеш - по-добре късно, отколкото никога, така че няма да ви се размине и това. Подготвяй се да дебатираш още на 11.2.

  ”За мен България си остана един вечен мираж. В който и свят да съм, винаги ще я нося като ранена птица в сърцето си." (Никола Манев)
 29. 29 Профил на badjanak
  badjanak
  Рейтинг: 907 Неутрално

  Дебатът не е закъснял. Просто нашите избраници бягат като дявол от тамян от допитване до народа си. По време на избори само, ще се избият да ни служат. Паразити, а ние слушаме цял живот една и съща, при това развалена плоча. Не сме добре.

  "Не бъди сладък, ще те изядат, не бъди горчив, ще те изплюят" "Всеки се оплаква от липса на пари, от липса на ум-никой" Еврейски мъдрости.
 30. 30 Профил на Гилгамеш
  Гилгамеш
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  До коментар [#5] от "ARRI":

  Ще добавя само чада за София - 11:00, пред пилоните на НДК.

  Ако ББ беше президент на Египет => http://prikachi.com/images/27/4258027E.jpg
 31. 31 Профил на Тsonkooo
  Тsonkooo
  Рейтинг: 3505 Неутрално

  По-добре късно, отколкото никога!

 32. 32 Профил на kai
  kai
  Рейтинг: 854 Неутрално

  Въпросът е съвсем лесен. Нашето провитество чии права иска да защитава - на българските граждани или на холивуд.

  От тук нататък ми се струва че оговора също би трябвало да е очевиден. Но е очевадно че Вежди Рашидов не е наясно, какви точно са му задълженията и към кого.

 33. 33 Профил на Гилгамеш
  Гилгамеш
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  Който още не се е подписал, да не бави
  http://www.avaaz.org/en/eu_save_the_internet/

  Ако ББ беше президент на Египет => http://prikachi.com/images/27/4258027E.jpg
 34. 34 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1936 Неутрално

  До коментар [#23] от "mashine":

  Тоя "творец скулптор" друго освен работа на чистачката в тоалетната едва ли може да натвори.
  Министър... на културата... пфу

 35. 35 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3072 Любопитно

  Хм... и пак да попитам, че покрай патакламата му изгубих края:

  Някой да е чул нещо от Плевнелиев по въпроса?

 36. 36 Профил на kai
  kai
  Рейтинг: 854 Неутрално

  Нали братята американци все ни наливат в главите "свободен пазар", "демокрация", "права на индивида" Ами ето интернет дава всичко това.

  Да го преглътнат и да намерят начин да печелят от това, а не да прилагат методи от 50 те години в СССР. Като толкова ги кефи да си вкарват в затвора техните граждани. Ако и техните граждани са такива говеда че да гласуват за подобни политици значи със сигурност си ги заслужават.

 37. 37 Профил на Васил Дакев
  Васил Дакев
  Рейтинг: 648 Неутрално

  В стил Боко ще го отнесе посланика ни в Токиойкойто го е подписал.Но той е подписал по пълномощие.Ама това Боко не го разбира.То и Станишев няма нищо общо с хеликоптерите,ама той го отнесе,тъй-като това били "хеликоптерите на Станишев"!?!?А Станишев сега живее в панелен апартамент.Де да знае "комунето",че е собственик на няколко военни хеликоптери!Да ги е продал и да е станал богат като Цветанов.Но нали е "комуне",а това значи глупав човек,нефела човек.

 38. 38 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1234 Неутрално

  Следенето в интернет се върши и сега, затваряне на сайтове се извършват и сега.

  Но тогава след ратификацията това ще става законосъобразност. И попаднал в ръцете на тирани закона дава право на пълно тотализиране на интернет от тирана - законово, а не с цел превенция на престъпления и специални разрешения, а ПО УСМОТРЕНИЕ НА ТИРАНИНА.

  ЗАКОННО.

 39. 39 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  Веждичка, батенце, не ние обществото ще друскаме хорца по твоя часовник, а ти ще седиш диванчапраз до мъдрата главица на мат'ряла докато си проведе дебата.
  Едва после ще повториш дали правилно си разбрал и едва тогава ще разписваш от името на суверена си.
  Още не си дорасъл ти да определяш дневен ред кога какво нацията да дебатира. Много си малък.

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 40. 40 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1234 Неутрално

  До коментар [#35] от "xm...":

  ТЕ другите нямат мнение, та сега на Плевенлиев да му разваляме рахатлъка. Тя Попова не се обажда щото преживява откровеноста на Борисоу за системните негативни оценки на Еврокомисията, та Плевенлиев

  Тя сега едва разбра, че е била нежелана в екипа.

 41. 41 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1234 Неутрално

  До коментар [#39] от "Десен":

  Как ще се обсъжда толкова КОСМЯСЪЛ законов евро експеримент.

  Важно е пари да падат независимо как, независимо откъде и на каква основа.

 42. 42 Профил на kai
  kai
  Рейтинг: 854 Неутрално

  Този закон очевидно обслужва предимно корпоративни интереси и то на чужди корпорации. Очевидно избраните от българския народ депутати, не са наясно че точно българския народ е суверена в тази територия. Ако искат да работят за чужди корпорации, да бъдат така добри и да подадат оставка и да ходят да си пробват късмета в холивуд.

 43. 43 Профил на 077888888888
  077888888888
  Рейтинг: 612 Неутрално

  Подписвайте, подписвайте срещу АСТА. По горе колегата е дал линка.

  Още само 88 К и достигаме заветните 2 милиона гласа. Около 1 912 000 сме.

  Вашият скромен слуга се подписа под № 1 204 500

  Да изгоним паплачта ГРОБ и спасим Родината.
 44. 44 Профил на 077888888888
  077888888888
  Рейтинг: 612 Неутрално

  Ново:

  Около 10 БГ евродепутати обещават да гласуват против АСТА. Новината е от преди 1 час.

  Зная и имена, но докато не се уверя, че са го направили ще запазя мълчание. На БГ политик по дефолт не вервам.

  Да изгоним паплачта ГРОБ и спасим Родината.
 45. 45 Профил на Симо
  Симо
  Рейтинг: 1054 Неутрално

  Не на ACTA !!!

  Правоносителите вместо да лобират за полицейски режим в нета да вземат да улеснят достъпа до съдържание подобно на http://netcinema.bg

 46. 46 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  До коментар [#39] от "Десен":

  Малък, малък, ама как е нашишкавяяял!

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 47. 47 Профил на kai
  kai
  Рейтинг: 854 Неутрално

  До коментар [#45] от "Симо":

  Правоносителите да се оправят. Всеки действа в дадена среда. Иначе става малко като на крива ракета космоса и пречи. Творците печелили малко, пък като им гледам бокс офис класациите не е никак малко. Ок имат си интелектуалните права - никой не е тръгнал да им продава техните произведения.
  Споделянето на творби е част от световната история. На това се крепи световната култура. Иначе наследниците на Омир би трябвало да могат да платят целия външен дълг на Гърция ако им платят авторски права за 2500 години "крадене".

  А Вежди Рашидов не би трябвало да се притеснява чак толкова, не съм чувал още някой да сийдва статуи в интернет.

 48. 48 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  [quote#35:"xm..."]Някой да е чул нещо от Плевнелиев по въпроса?[/quote]

  Все още не му е "сведен" правилният отговор

  Да видим как ще отиграят и тази топка с новия Президент. Пък не е само тя! Той и за бедствието в с. Бисер нищо не е казал. А уж ще бъде Главнокомандващ? (е, де)

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 49. 49 Профил на akostamosta
  akostamosta
  Рейтинг: 434 Весело

  Абе Вежди, ти нали си скулптор!? Твоите неща не могат (или поне е доста трудно) да се изплагиатсват. Къде се вреш покрай другите изкуства? Оди си гледай глината и гипса, прави си отливките, а компютрите, интернета и всичко свързано с тях остави на други. Никой няма да ти "източи" безценните статуетки, глави и бюстове през мрежата.

 50. 50 Профил на plumpschi
  plumpschi
  Рейтинг: 1173 Любопитно

  Бреййй, общественият дебат бил закъснял. Дали пък вие зорлем не го закъснихте, че да не могат хората да си кажат мнението и да го отсвирят овреме?! Като се имат предвид какви бяха реакциите на СОПА и ПИПА, започвам да си мисля, че си е било нарочно.

 51. 51 Профил на pantyshot
  pantyshot
  Рейтинг: 874 Гневно

  Хахахаха Дебатът бил закъснял. Какъв дебат бе , мултак алкохолизиран. Ако информацията не се беше разнесла из нета всичо щеше да си мине тихомълком и после щеше да ни дойде незнайно и изведнж изотзад. Тия тъпи милиционери спат като ненаситните хиени създали АСТА някъде из 70-80те. Мислят си, яе мат'ряла трева пасе. Малоумници, никой не е прокопсал, като се опитва да цензурира информацията. Да не ви стане горещо посред зима на вас и другите идиоти, които се опитват да прокарат тоя боклук.

 52. 52 Профил на Mylène Jampanoï
  Mylène Jampanoï
  Рейтинг: 1012 Любопитно

  [quote#49:"akostamosta"]Твоите неща не могат (или поне е доста трудно) да се изплагиатсват. [/quote]

  А, трудно "3d принтери" има-няма 10+ годинки

  Въпросът е, дали си струва?

  The Man Who Mistook His Wife for a Hat
 53. 53 Профил на HAGBARD
  HAGBARD
  Рейтинг: 546 Неутрално

  Веждито има мнение по въпроса?! Че той знае ли откъде се включва компютърът и какво се прави с интернет? А Трайчо вече достатъчно пъти доказа, че не знае какво е това споразумение и как ще се прилага. Защо въобще някой ги слуша тези безхаберници и точно тях пускат после по новините? Имаше много по - компетентни мнения.

 54. 54 Профил на Mylène Jampanoï
  Mylène Jampanoï
  Рейтинг: 1012 Неутрално

  [quote#53:"zlatina3"]Че той знае ли откъде се включва компютърът и какво се прави с интернет?[/quote]

  аре ся, да не издивяваме съвсем... не ми се струва преголямо постижение да си чул за OSI моделот

  The Man Who Mistook His Wife for a Hat
 55. 55 Профил на инж.Бъчваров , Казанлък
  инж.Бъчваров , Казанлък
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Господин, Вежди Рашидов , много Ви уважавам като творец и затова ще ви кажа откровенно: Ако Това го бяхте написали в Интернета в Република Турция , турските Хакери ,които са на високо професионално ниво в хардуера и софтуера , щяха да разпертушинят "Вашето" Министерство , камък върху камък ,във виртуален смисъл, нямаше да остане...А пред Вашият Дом,където живеете , денонощно щяха да демонстрират и скандират демократичните и образовани турски младежи,..,и след една седмица най-късно, Вие като Министър щяхте да си отидете....Има две откровенни лъжи в АСТА: 1. АСТА обслужва големите Корпорации ,а не конкретно Авторите на интелектоална собственост/Творците:Те получават нищожен дял, а по веригата най-много ще получат Корпорациите , които са "откупили" Авторските им права,..,и разбира се, гушите ще си напълнят посредниците /Адвокатите на Дявола/, които срещу подходящото заплащане са готови да разсипят милиони семейства, във всяка точка на Света!!! 2. Не е вярно ,че Ние Интернет-потребителите ,ползваме безплатно различните Обекти на Творчество /Визуално,Медиино,Музика,Кино и др./.А Тези средно 20/25 лв. ,и нагоре, дето Ние потребителите на Интернет , всеки месец плащаме като Абонамент :Това са милиарди долари приходи за Интернет "Доставчици" , срещу които в Договора /Доставчик-Потребител / има неясно,обтекаемо съдържание на така нареченият "Пакет от услуги". Знаете ли,че реалните разходи са около 10 до 30 % от вноските, а останалото са чиста печалба /за кого?/. Да се разберат Компаниите-Интернет доставчици с Тези лакумите Корпорации ,"собственици"на Авторските права, съсредоточени предимно в САЩ /защо ли?/ и да престанат да Ни тормозят Нас потребителите на Интернет! ...А за Тези, които са подписали АСТА от българска страна за по-малко от "30 сребърника" /както с Аферата с шифтовият газ/,.....бедна Ви е фантазията какво им пожелавам!

 56. 56
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 57. 57 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1936 Неутрално

  [quote#55:"инж.Бъчваров , Казанлък"]

  Господин, Вежди Рашидов , много Ви уважавам като творец[/quote]
  Изобщо не е неоходимо, освен ако не сте ценител на колтурни събития от рода "мис н-ам си коя" или "полицай на годината".
  офф: от-кро-ве-но - едно "н" е напълно достатъчно и малко повече внимание към "о"-тата в "интелектоално"...

 58. 58 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  [quote#41:"convince"]Как ще се обсъжда толкова КОСМЯСЪЛ законов евро експеримент.[/quote]
  Евалата! Ето един човек, който нарече нещата с истинските им имена. Това споразумение е точно експеримент, браво. Право в десятката. А Веждичката неслучайно е космясъл и той? Че ако падне тоя плетен пуловен от естествен мохер ще се изненадаш колко неподходящо стои тоз огромен нос на тез провиснали бузи кат на санбернар.

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 59. 59 Профил на инж.Бъчваров , Казанлък
  инж.Бъчваров , Казанлък
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Олеле,/56/ и докторите взеха да се обаждат.Ако Вие сте Хакер,обадете Ми се , да си разменим хакерски опит /програми,комуникаторни платки и др./ , а ко нищо не разбирате от скритата /между редовете/ материя , написана в АСТА ,То Ви моля да не се обаждате от другата страна на Океана и да Ни оставите Нас Европейците сами да си уреждаме начинът на живот,съобразен с Нашата Демократична ценностна система....."Ако зъболекарите бяха импресионисти" /по Уди Алън/....

 60. 60 Профил на SeoKungFu
  SeoKungFu
  Рейтинг: 701 Неутрално

  Както пееше момата Георги Станков ли беше : "Тиии зааакъъсняя, уужаасноо зааакъъсняяяаааааааауууаа!"

  ╠╩╦═╬♥∩♥{(::○::SeoKungFu::○:::)}♥∩♥╬═╦╩∞
 61. 61 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  [quote#46:"Музар"]Малък, малък, ама как е нашишкавяяял![/quote]
  Ти да видиш синчето му - ако се подхлъзне и падне ще го усети чак след две седмици. Толкоз муй дебел ... портфейла, колкто на татка му шкембето.

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 62. 62 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1254 Неутрално

  "Той подчерта, че ако има грешки, все още има време да бъдат поправени."

  Няма ли кой да му обясни на този тулуп, че нищо не може да се оправя. Или го приемаме така както си е, или не го приемаме.

  И да, има ЕДНА единствена грешка и тя е, че сме го подписали. И да, има време тя да бъде поправена.

 63. 63 Профил на Вени Марковски
  Вени Марковски
  Рейтинг: 754 Весело

  Долу АСТА! Подписвам се под тези две думи - с опита си като Интернет оператор от 1993 до 2008 г., като основател и шеф на "Интернет общество - България", като системен оператор от 1990 до 1993 г. Насреща ми какво виждам - министри-еднодневки, които Бойко може да смени когато си поиска - хора, които може би не ползват изобщо Интернет и ако им кажеш "скайп" викат: "Що ме псуваш, бе!?". Плюс далавераджийските асоциации, за които вече съм писал нееднократно. Потърсете в Гугъл името ми и "в Интернет няма пирати", примерно. Или вижте броят от сряда, 8-ми февруари, на "24 часа" под заглавие "АСТА е продукт на аналоговото поколение": http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=1221719

  Автор съм на статиите "Интернет трол" и "Атака Ad hominem" в БГ-Уикипедия. С други думи - номерата на троловете от този форум при мен не минават.
 64. 64 Профил на caliostro
  caliostro
  Рейтинг: 480 Весело

  "Все едно на магистрала да бъдат допускани само автомобили от една определена марка" - този пример за сравнение Захов даде за това как би изглеждало това в реалния живот.

  ако това е АСТА то това ми е мечта моя любима!
  баси и кефа.

  аз съм за това да се спазват изключително стриктно авторските права.

 65. 65 Профил на ПАВЛА
  ПАВЛА
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  http://www.avaaz.org/en/eu_save_the_internet_spread/?fUqeHcb&pv=293
  За пореден път!

  При главоболие не се дава Но-Шпа, въпреки че при много хора главата е кух орган с гладка мускулатура.
 66. 66 Профил на Гражданин
  Гражданин
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Мръсни мултаци и агенти на ЧЕЗ и мутри- значи ГРОБ! Честито граждани! И този път ни прее*баха май!?!???

 67. 67 Профил на bel_bel
  bel_bel
  Рейтинг: 808 Неутрално

  [quote#6:"yavooor"]Подслушванто на Интернет е целта та АСТА.[/quote]
  Вярно е това!На америкоските пидори не им пука чак толкова за авторските права,въпреки че използват емоциите на някои некадърни „творци“,дето никой не ги купува!Целта е ТОТАЛЕН КОНТРОЛ и СЛЕДЕНЕ!Искат и в душите на хората да надникнат!
  Питам тогава:Защо се отказахме от родния КДС?

  STOP-ACTA!STOP-ASTA!STOP-ASTA!

  Кто-то сказал, что жизнь была бы тяжелой, если бы не честные глаза собак. Дурак он. Собака — это хорошо. Но самое лучшее — это честные глаза людей.
 68. 68 Профил на bel_bel
  bel_bel
  Рейтинг: 808 Неутрално

  [quote#64:"caliostro"]аз съм за това да се спазват изключително стриктно авторските права[/quote]
  Че аз си ги спазвам-спрямо ГЕНИИТЕ!
  Това,че тегля от нета Биитълс и Висоцки не ми пречи да си купувам дисковете им!Имам и колекция от винилови плочи-знаете ли кво е това и кви кинти струва?!?

  Кто-то сказал, что жизнь была бы тяжелой, если бы не честные глаза собак. Дурак он. Собака — это хорошо. Но самое лучшее — это честные глаза людей.
 69. 69 Профил на bel_bel
  bel_bel
  Рейтинг: 808 Неутрално

  До коментар [#63] от "Вени Марковски":

  Благодаря за линка!ПРочетох статията Ви и...благодаря и за нея!
  Респект!

  Кто-то сказал, что жизнь была бы тяжелой, если бы не честные глаза собак. Дурак он. Собака — это хорошо. Но самое лучшее — это честные глаза людей.
 70. 70
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 71. 71
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 72. 72 Профил на rumata
  rumata
  Рейтинг: 532 Гневно

  "Според мен полицейските функции на интернет доставчиците са тяхно гражданско задължение", заяви Минчев в пленарната зала.

  . . . а мое гражданско задължение е, . . да те заплюя в лицето!! . . долно, разпасано мекере!!! НЕ, на ACTA !!!

  Според Козяшката прислуга, на Шипка, РУСКИ АГРЕСОРИ И БЪЛГАРСКИ СЕПАРАТИСТИ ВЛЯЗОХА В БОЙ СЪС ЗАКОННАТА ОСМАНСКА ВЛАСТ.
 73. 74 Профил на bel_bel
  bel_bel
  Рейтинг: 808 Неутрално

  До коментар [#73] от "nasko_saba":

  Браво!Впечатлен съм!...

  Кто-то сказал, что жизнь была бы тяжелой, если бы не честные глаза собак. Дурак он. Собака — это хорошо. Но самое лучшее — это честные глаза людей.
 74. 75 Профил на rasgneven1
  rasgneven1
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Няма нищо общо между това,авторите да получават възнаграждение за труда си и това всеки потребител на интернет да бъде следен и възможността той да бъде осъден по сигнал или донос. Според АСТА всеки човек,дори и творците на интел.собственост могат да бъдат преследвани и затваряни по такива доноси , ако например някой реши, че са твърде свободолюбиви и пречи на интересите на дадена групировка или картел.Надявам се, властимащите да разберат ,че след време,когато се сменят партиите, те също ще бъдат обикновени потребители на интернет и тогава също има голяма вероятност да попаднат под незаконното следене на съперниците си. Да не забравяме обаче, че АСТА е много повече от интернет шпиониране,това са и ГМО храните и лекарствата.
  АСТА трябва да се забрани и виновниците за създаването й осъдени за престъпление срещу човечеството!

 75. 76 Профил на rasgneven1
  rasgneven1
  Рейтинг: 221 Неутрално

  АСТА трябва да се забрани и виновниците за създаването й осъдени за престъпление срещу правата и свободите на човечеството!
  Свобода, братство, равенство,справедливост,!

 76. 77 Профил на spursster
  spursster
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Това което ни трябва дами и господа е гражданско движение като Солидарност във Полша защото в България няма демокрация.Да не мислите 4е днешхата опозиция е някаква опозиция?
  Та половината са подсъдими като Масларова но ТЯ никога няма да влезе в затвора заради днешната власт , тоест вси4ко е цирк.
  Как така ние тук живеем като в Сървайвър а вси4ките които са във власта се ширят и ни се подиграват все едно сме безгласни букви.
  Стига толкова! В момента България се намира на дъното по вси4ко в Европа и става все по лошо.Бащите ни и майките ни умират като животни а тези горе които са дошли на власт със кръв и 4ужда помош създават усещането 4е няма алтернатива и ние трябва да живееме в тяхната матрица.
  ДОКОГА ?

 77. 78 Профил на Fifa
  Fifa
  Рейтинг: 456 Неутрално

  А, сетихте се!
  Дали е случайно това?

  Не отлагай нищо за утре, ако можеш да го отложиш за вдругиден.Марк Твен
 78. 79 Профил на Автор
  Автор
  Рейтинг: 594 Неутрално

  Хора, казвате че вниманието ни се е отместило от АКТА; давате за пример Полша и Чехия и говорите за протестите там.
  Но не виждате ли, че нашия проблем днес е много по - голям тяхния; АКТА е малкия ни проблем; тя не е страшна и е далечна!

  Нашия проблем днес се оказа СПЕЦИАЛИЗИРАНИЯ СЪД! Съда, който създадохме, за да се бори със СТРАШНАТА организирана престъпност; за да реформира съдебната ни система; съда, който обещаха да е необходимото звено за борбата с престъпността и корупцията.
  И този съд, хора, издаде първата си присъда за 0,5 грама трева.

  Ако такъв съд ви съди, хора, все едно е дали ще действа АКТА или не.

  Не се ли чувствате имамени, бе хора!?

  Радослав Стоянов бе моя представител в Парламента, днес!

  Блаогодаря му

  http://braveanonymous.blogspot.com/
 79. 80 Профил на panzerino
  panzerino
  Рейтинг: 754 Неутрално

  НЕ виждам на какво има да се учудвате.
  Всичко най-фашистко, най-ретроградно, най-репресивно, се "гушва" от Бг политически зоопарк за броени минути. Всичко, което осигурява тоталната полицейщина-също.
  Всъщност, в тази малка и нещастна държавица цари полицейщина насилие и тормоз, невиждан за страна от ЕС. С "пенсии" от по 100 Е за "капак" на удоволствието от това, че сте Бг граждани.

  Само дето тази полицейщина не засяга мафията, "обръчите-фирми", "онази групировка" във Варна, тотално корумпираната съдебна система и т.н. .

  Масларова апропо, още ли не могат да я осъдят, за измамите, за които уж я съдиха? Има 10 годишно "отлагане" на делото за да изтече давност?

 80. 81 Профил на snafuracer
  snafuracer
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Не просто че са закъснели, дебати нямаше. Просто тихомълком го мушнаха под чергата.
  Добре, че има Интернет, за да се разбере за това. Защото скоро може и да няма.

 81. 82 Профил на Вени Г.
  Вени Г.
  Рейтинг: 1067 Неутрално

  Как да си направим маска Гай Фокс за протестите на 11-ти - файл с цветен шаблон който всеки може да свали, разпечата, изреже и и залепи. Плюс указания за протестите по градове.

  Ела с маската на Гай Фокс на 11-ти!
  Ако ти не дойдеш, след това ТЕ ще дойдат за теб!

  Най-добрият аргумент против демокрацията е 5-минутен разговор с избирател - Уинстън Чърчил
 82. 83
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 83. 84 Профил на Вени Марковски
  Вени Марковски
  Рейтинг: 754 Гневно

  [quote#71:"be_google"]Ти като доказан експерт виждаш ли друга цел на АСТА, освен тотално следене, слухтене и доносничене, което ще се развихри в нета?! [/quote]
  Да, виждам. Виждам възможност за мутроподобните фирми, които уж защитават авторските и интелектуалните права, да правят пари на гърба на потребителя. Виждам възможност за други икономически субекти да използват АСТА, за да получат достъп до информационните потоци на конкуренцията. Виждам възможност за злоупотреби с правото. Изобщо - само лоши неща виждам, но не само подслушване и следене. Дето се казва - това си го имаме и сега, с нашите закони и със съдийките, дето са приятелки на властимащите...

  Автор съм на статиите "Интернет трол" и "Атака Ad hominem" в БГ-Уикипедия. С други думи - номерата на троловете от този форум при мен не минават.
 84. 85 Профил на Orchid
  Orchid
  Рейтинг: 887 Неутрално

  "Ние закъсняхме с тази обществена дискусия. Това повтаряха депутати от парламентарните комисии по икономическата политика, енергетика и туризъм, по правни въпроси, по транспорт, информационни технологии и съобщения и по културата, гражданското общество и медиите."
  Вие ли закъсняхте, или просто даже и не разбрахте какво се решава на ниво Министерски съвет?
  Сега вече е късно за всякакъв дебат, при условие, че има сложен подпис.
  Сега вече ще слушате гласа на народа-вашият работодател и НАЧАЛНИК, който казва България моменталически да се откажете от подписа си под споразумението, а евродепутатите ни да гласуват ПРОТИВ в ЕП!
  А този олигофрен Стефан Минчев искам да покаже всичките си телефони, софтуери и програми, негови и на семейството му, за да видим дали са с платени авторски права! След което (защото съм сигурна в резултата) копоите на Явор Колев да приложат репресивните мерки първо върху него!

 85. 86 Профил на InmoInvestments
  InmoInvestments
  Рейтинг: 808 Неутрално

  Защо не ми харесва АСТА:

  Защото не мога да тегля гратис филми, музика, чалга, простотии, защото трябва да плащам за интернет, защото трябва да плащам за ток, защото трябва да плащам вода и парно , а искам всичко да е гратис, защото трябва да плащам данъци, а не би трябвало.
  Защото не искам да има никакъв гарантиран ред, а да си правя квото искам в интернет. Щото съм анархист и щото съм сиганин и всичко трябва да е безплатно !!!

  You can get much farther with a kind word and a gun than you can with a kind word alone. Al Capone
 86. 88 Профил на leti_at
  leti_at
  Рейтинг: 541 Неутрално

  На 11.02. от 11 часа съм на площад Съединение-здрава,болна там съм. Ще си водя и подкрепление от семейството.
  Само да дадете подробности, задължително ли е да сме с маски и ако е така от къде да си я изтегля?

 87. 89 Профил на toko1
  toko1
  Рейтинг: 434 Гневно

  До коментар [#86] от "InmoInvestments":

  Не искам да има АCTA защото :
  Не искам да плащам на такива като теб, които искат да следят с кого разговарям и за какво. Да ми казват какво да слушам и какво да гледам.
  Не искам гарантиран ред от рода на III райх или китайската културна революция

 88. 90 Профил на s_milenova
  s_milenova
  Рейтинг: 221 Гневно

  Вежди, пак си спал когато е трябвало да си буден! Сега не сеоправдавай!

 89. 91 Профил на mitkobomb
  mitkobomb
  Рейтинг: 488 Любопитно
 90. 92 Профил на mitkobomb
  mitkobomb
  Рейтинг: 488 Гневно

  Многото противоречия и камъчета за обикновения човек в споразумението АСТА водят до опасност, която застрашава свободата за сметка на нечии други интереси. Затова всички против свободното протичане на информация трябва да кажем "hACTA la vista, baby" на тази идея и да отстояваме правото си на свободно общуване и изразяване на мнение. За финал ще ви припомня надписа на стената на Малък градски театър "Зад канала" на столичния бул. "Мадрид" - "Роден съм за да те позная и да те назовавам Свобода".

 91. 93 Профил на Hristo'o
  Hristo'o
  Рейтинг: 701 Гневно

  Еб#хти мръсниците подли!?!?!? Какво значи дебатът бил закъснял?!?! Вие ненормални ли сте!!! Такова изречение няма абсолютно никакъв смисъл и може да дойде само от пълни идиоти, при положение, че ТОЧНО ВИЕ сте тези които трябваше да информирате хората и да популяризирате въпросният дебат преди месеци!!!!!!
  Подавайте си оставката цялото правителство веднага, че е далеч повече от срамота и безочие, че сте още на власт, пробутана с манипулациите ви "ами кой ще дойде вместо нас".
  Някои, които не са мръсници, предатели на националните интереси, абсолютни престъпници, не са невежи задръстеняци, и може, случайно да имат и мъничко морал.
  СЛУЖЕБНО ПРАВИТЕЛСТВО ВЕДНАГА!!!!

 92. 94 Профил на mitkobomb
  mitkobomb
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Ударили са още 2 торент тракера /ГДБОП/ ,ДНЕСКА ТЯХ УТРЕ НАС ИНТЕРНЕТ ПОТРЕБИТЕЛИТЕ!!!
  Антимафиотите от ГДБОП спряха дейността на два торент тракера. Полицаите са успели да пресекат разпространението на авторска музика и филми без разрешението на правоносителите. Оказа се, че двата сайта са сред първите пет български торент тракери.
  Достъпът до секцията с теглене на сайтовете вече е преустановен. Уличени са и собствениците, които са двама. Единият от тях е непълнолетен. Спецакцията се е провела на територията на три града – София, Перник и Габрово. От ГДБОП са иззели компютърни системи и хардуерни устройства.
  Изясняват се вредите, които са нанесли двата сайта на родната филмовата индустрия и българските творци. Акцията е част от Стратегията на МВР за ограничаване на интелектуалното пиратство, обобщават от МВР.
  Информация на bTV сочи, че става дума за сайтовете p2pbg.com и elit-bg.com. Торент секцията на първия сайт действително не работи. Достъпът до съдържанието на втория сайт обаче към момента (18:27 ч.) не е ограничено. Двата сайта са качени на съвъри в Германия.

 93. 95 Профил на Poi Nhy
  Poi Nhy
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Още един кретен - ""България трябва да бъде сред последните страни, които да ратифицират АСТА", заяви Димитров."

  Абе, алююю - България не трябва да ратифицира АСТА!!!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK