Anonymous отправи предупреждение към българското правителство (видео)

Миналата събота около 6000 предимно млади хора се включиха в мирния протест в София срещу присъединяването на страната към ACTA.

© Reuters

Миналата събота около 6000 предимно млади хора се включиха в мирния протест в София срещу присъединяването на страната към ACTA.В сайта за споделяне на видео YouTube се появи клип, озаглавен "Anonymous – Съобщение към България". В него хакерският колектив се обръща към българското правителство с призив страната да оттегли подписа си от международното споразумение ACTA. Към момента не е възможно да се установи дали профилът действително е свързан с организацията, тъй като тя няма формална структура и представители.


По традиция видеото е озвучено чрез компютърен синтезатор на реч, за да не бъде възможно разпознаване на автора по гласа му. Текстът е английски с малък брой граматически грешки и не е преведен на български.


В клипа се споменават протестите срещу ACTA от 11 февруари, а правителството бива обвинявано, че хвърля прах в очите на гражданите. "ACTA не може да бъде подписана с резерви. Подпис от страна на България ще доведе до нарушаване на човешки права и ще противоречи на Конституцията на страната", се казва в съобщението.
Авторът на видеото заплашва, че ако България не се оттегли от споразумението ACTA напълно, "няма да има повече протести, а следващите стъпки ще са различни", без да уточнява в какво ще се състои отговорът на хакерите. Миналата събота около 6000 предимно млади хора се включиха в мирния протест в София срещу присъединяването на страната към ACTA.


На 5 февруари Anonymous хакнаха сайта на организацияна за авторски права ПРОФОН, която подкрепи ACTA. Те оставиха на страницата й съобщение: "Не само вашето писмо е пълно с фалшиви твърдения, но по същество вие наричате притесненията на хората за тяхната свобода "безпочвени предположения и манипулации". Това е неприемливо и точно това ни разгневи.
Вие сте първи, но не и последни. Това трябва да бъде урок за всички, които подкрепят ACTA.
"Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK