Трайчо Трайков: Вината за подписването на АСТА е моя, да съм чел по-добре

"Песимист съм към идеята за регулация, която се опитва чрез санкции, а не чрез пазарни методи да защити една индустрия, която не е успяла да се адаптира към цифровата ера", коментира министър Трайков по време на пресконференция.

© Юлия Лазарова

"Песимист съм към идеята за регулация, която се опитва чрез санкции, а не чрез пазарни методи да защити една индустрия, която не е успяла да се адаптира към цифровата ера", коментира министър Трайков по време на пресконференция.България ще спре процедурата по одобрение на спорното международно споразумение за борба с фалшификациите АСТА. Това заяви министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков пред журналисти днес. Той обяви и че страната няма да предприема действия по документа, включително ратификация, докато не бъде създадена единна позиция сред страните - членки на Европейския съюз.


Проект на решението, с което всички процедури по ратификацията на АСТА ще бъдат спрени, ще бъде внесен утре от Трайков за одобрение в Министерския съвет. То е съгласувано с премиера Бойко Борисов. Той и министърът на външните работи ще координират позицията на България заедно с другите страни - членки на ЕС, за формирането на единно решение по бъдещето на спорния документ.


Министърът пое пълната отговорност за подписването на международното споразумение като вносител на това решение в МС, въпреки че преговорите са започнали още през 2006 г. при предходното правителство.

"В рамките на българската политическа традиция не очаквам никой да поеме т.нар. вина за присъединяването ни към АCТА. Затова мога спокойно да заявя пред вас днес, че аз поемам отговорността", заяви Трайков. Той е подценил ситуацията със споразумението и затова по негова вина не е проведена по-широка дискусия в МС.


На въпрос дали ще бъде търсена вина и от експертите, които са го посъветвали документът да бъде подписан, Трайков отговори: "Задължението и отговорността за актовете, които излизат от министерството към Министерския съвет, е на министъра. Приемаме, че вината е моя, тя не е на експертите. Да съм чел по-добре."


Според мнистъра българското общество не е готово да приеме механизми, които създават съмнения за посегателства срещу свободата на изразяването и свободата в интернет. Той подчерта думата съмнения, защото те са достатъчни подобен документ да не бъде приет от гражданите.


"Песимист съм за идеята за регулация, която се опитва чрез санкции, а не чрез пазарни методи да защити една индустрия, която не е успяла да се адаптира към цифровата ера. Никога едни авторски права не може и не бива да бъдат поставяни над общочовешки права", допълни Трайков.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK