Apple представи новата си настолна операционна система

Apple представи новата си настолна операционна система

© AppleApple обяви новото издание на настолната си операционна система OS X Mountain Lion, съобщава технологичният портал CNET.


"Планинският лъв" ще носи със себе си многобройни промени, но най-значителните от тях са по-близка интеграция с мобилната платформа iOS, система за улеснено споделяне в Twitter, както и нов панел с нотификации.


Още с OSX Lion и въвеждането на Mac App Store каталога, Apple дадоха заявка, че смятат да приближат възможно най-много настолната и мобилната операционна система. Няколко от приложенията за смартфон и таблет вече ще бъдат включени и в лаптопите и десктоп компютрите на "отхапаната ябълка". Програмата iChat ще бъде заменена от познатия за iPhone потребителите Messanger, а приложенията за бележки и напомняния вече ще бъдат отделени от календарния софтуер на OS X.
Едно от най-харесваните нововъведения в iOS 5 бе менюто с нотификации и не е случайно, че Apple го въвеждат и в настолната си операционна система. В него ще се появяват известия за нови писма, чат и напомняния, както и съобщения от всички оторизирани приложения.


Друго от качествата на мобилната платформа, които ще намерят място в Mountain Lion е възможността за лесно споделяне на линкове в социалните мрежи. Вече браузърът Safari, както и всички други Apple приложения ще включват бутон Share, който ще позволява да пратите разглежданото съдържание в системата Messanger или в Twitter.


Подобна интеграция има и със системата за съхранение на данни в "облака" iCloud. Всяко приложение за снимки, текст и видео ще има вградена способност да качва съдържание на сървърите на Apple, от където по-късно то може да бъде достъпно от всяко устройство на компанията – било то мобилно или настолно.


Едно от притесненията на разработчиците беше, че при постепенното сливане на функциите на iOS и OS X ще се наложи на настолните компютри да се извършва т.нар. jailbreak за да може да се качват приложения от външни източници. Тези страхове частично се оправдаха, след като Apple добави програмата Gatekeeper за следене на източниците на софтуер. Тя ще служи за проверяване на сигурността на софтуера и може да бъде настроена така, че да не позволява качването на приложения извън Mac App Store каталога. Все още обаче съществува и опция за безпроблемното допускане на всички програми.


Бета на Mountain Lion вече е достъпна за Apple разработчици. Пълната версия се очаква да излезе на пазара през лятото.


Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK