Започва инициативата "1 нова статия" в българската "Уикипедия"

Започва инициативата "1 нова статия" в българската "Уикипедия"

© WikipediaСвободната енциклопедия "Уикипедия" е един от най-често ползваните източници на информация в интернет. Най-пълни са нейните версии на английски, немски и испански език, а българската изостава със сравнително малък брой текстове.


Това скоро може да се промени, защото на 1 март стартира инициативата "1 нова статия". Тя има за цел да увеличи количеството статии в българската "Уикипедия" за кратък период от време. 


Проектът ще подканва всеки, който влезе в българската "Уикипедия" в периода 1 – 15 март, да напише поне 1 текст.
"Идеята е чрез събиране на голям брой редактори като критична маса да се създадат много липсващи статии за кратък период", пишат организаторите в страницата, създадена за инициативата в рамките на българската "Уикипедия".


"Целта ни за първата кампания е да се свържем с 1,5 милиона души директно (например, ако кажем за това на приятелите си) или индиректно (чрез масмедиите - чpез информация за инициативата, пусната в телевизии, радиа, вестници, списания, уебпортали и т.н.)", пишат още организаторите. Като резултат от това те предвиждат 15 000 нови статии.


Организаторите имат желание да провеждат инициативата епизодично в отделни дни или периоди.


Към момента в българската "Уикипедия" има регистрирани близо 108 хил. души, от които 103 000 са неактивни.


1072 пък са потребителите, които редактират българската версия на свободната енциклопедия. 


Пълната информация за инициативата можете да намерите тук.                    

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK