Ким Дотком: Не съм кралят на пиратите

Ким Дотком беше пуснат от ареста под гаранция, но още води дело за екстрадиция в САЩ.

© Reuters

Ким Дотком беше пуснат от ареста под гаранция, но още води дело за екстрадиция в САЩ.В своето първо телевизионно интервю след излизането си от ареста, собственикът на сайта за споделяне на файлове Megaupload Ким Дотком отново отрече всички обвинения в пиратство, отправени му от американските власти. В разговор, излъчен по новозеландската телевизия 3 News, Дотком, чието рождено име е Ким Шмиц казва, че няма опасност да се укрие и ще продължи съдебната битка срещу неговото екстрадиране в САЩ.


Дотком беше арестуван в дома си в Нова Зеландия на 23 януари, а ФБР спря достъпа до сайта му. Бизнесменът от германски произход е обвинен, че е извършвал нарушаване на авторски права в особено големи размери. В обвинение от 72 страници, американските власти твърдят, че приблизителната вреда, нанесена на праводържателите, надхвърля 500 млн. долара.


"Тази сума е само за музикални файлове за две седмици. На практика говорят за 13 млрд. долара за година само за музика", уточнява в интервюто Дотком. "Цялата американска музикална индустрия се оценява на 20 млрд. долара. Как може един сайт да е отговорен за такива щети, това е напълно нереалистично", казва той.
На въпрос защо според него ФБР са поискали ареста му, Дотком казва: "Аз съм лесна цел. Моята екстравагантност, миналото ми на хакер, не съм американец, имам смешни номера на колите си. Не съм Google." Според него, предлаганата от Megaupload услуга не се е различавала значително от други сайтове като YouTube, например.


Нещо повече, той заявява, че срещу компанията му е било завеждано само едно дело за нейната седемгодишна история, при това не от голяма развлекателна компания. Дотком е смятал, че е защитен от американския закон DMCA. В него се казва, че доставчиците на услуги не са отговорни за действията на потребителите си.


Всяка секунда през сървърите на Megaupload са се извършвали около 800 трансфера на файлове, пояснява Дотком. "Ние сме сравнително малка компания, не можете да очаквате да наблюдаваме такъв трафик", казва той. В допълнение той посочва, че редица закони за защита на личните данни забраняват на компании като неговата да разглеждат файловете, преминаващи през мрежата им.


В заключение Дотком заявява, че ще продължи съдебната битка за своето оневиняване. Той казва, че няма опасност да избяга или да се укрие, тъй като всичките му средства са били конфискувани. "Всичките ми адвокати на практика работят за без пари, но все още са на моя страна и си вършат работата, защото виждат, че делото е нечестно, неразумно и несправедливо", подчертава той.


Пълното интервю може да бъде намерено на сайта на телевизия 3 News.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK