Държавата ще плати 72 млн. лв. за все още несъществуващ софтуер на "Майкрософт"

Архив. На практика сега държавата ще плати за въвеждането на нова операционна програма и нови пакети с офис програми, които предстои пуснати на пазара

© Цветелина Белутова, Капитал

Архив. На практика сега държавата ще плати за въвеждането на нова операционна програма и нови пакети с офис програми, които предстои пуснати на пазара



Министерският съвет (МС) е обявил обществена поръчка за "Предоставяне на софтуерна осигуровка за програмни продукти на "Майкрософт" с придобит лиценз за безсрочно право на ползване за нуждите на администрацията". Стойността на търга е 72 млн. лв. Това съобщиха на пресконференция главният секретар на МС Росен Желязков и зам.-министърът на транспорта и информационните технологии Валери Борисов.


Поръчката се обявява, след като в края на 2011 г. изтече предишният тригодишен договор и държавата вече е придобила безсрочно право върху сървърните продукти на "Майкрософт" дотогава.


На практика сега държавата ще плати за въвеждането на нова операционна програма и нови пакети с офис програми, които предстои да бъдат пуснати на пазара от американската компания. През есента се очаква да излезе Microsoft 8, както и съпътващи го програми. Теоретично е възможно компанията да не го пусне на пазара.




Всъщност обаче 70% от компютрите в администрацията вече работят на актуалната и сравнително нова версия Windows 7, а общо около 30 на сто имат инсталирани по-старите Vista и XP.


Обществената поръчка за т.нар. "ъпгрейд" обхваща всички компютри - на цялата държавна и местна администрация. Това е около 96 хил. операционни системи и около 56 хил. нови офис пакети за общо 97 хил. компютъра в системата. Обявяването на търга станало след допитване за нуждите на всяка една администрация поотделно. Сред тях са Министерството на вътрешните работи (МВР), Министерството на отбраната (МО), Здравната каса, Националния осигурителен институт (НОИ), съдебната система и др.


Борисов и Желязков увериха, че нямало хардуерна пречка Windows 8 да бъде инсталиран на всички компютри, независимо дали те са в момента с по-стара операционна система. По думите им със заявяването на повече бройки се спестяват 15 млн. лв. от предварително определения бюджет. Ако поръчките бяха разделени между различните администрации, цените за софтуерна поддръжка щяха да са между 50 и 100% по-високи, каза Росен Желязков. Спестените средства щели да отидат за електронното управление. Това ще става с кандидатстване с проекти, които ще бъдат одобрявани от Съвета за електронно управление.


Според записаните изисвания за обществената поръчка договорът ще донесе и осигуряване на системна комуникация, което идвало от въвеждането на нови по-мощни сървъри, изискващи от своя страна придобиването на лиценз за по-нов софтуер. Предвижда се и предоставяне на консултантска помощ при планиране и внедряването на новите продукти, както и обучения на служителите.


До един месец пък щели да започнат преговори с други световни производители на софтуер, с които да се обмислят варианти за споразумения за техни продукти, използвани от българската администрация.


Преминаването на софтуер с отворен код, или на кратко безплатен, засега не стои на дневен ред. След пресконференцията зам.-министър Борисов заяви, че се планува през тази година в деловодството, където имало 7-8 компютъра, да се въведе безплатният вариант Ubuntu на Linux. Засега обаче това нямало как да стане навсякъде. Защо това не се е случило преди 7-8 години, сега ние ще сме първи, възкликна той.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK