Microsoft и Google влизат в битка за новия HTTP протокол

Microsoft и Google влизат в битка за новия HTTP протокол

© Kacper Pempel, ReutersMicrosoft ще внесе предложение за по-бърз интернет протокол в комитета, отговорен за създаването на HTTP 2.0, съобщава списание Wired.


Комитетът, известен като Internet Engineering Task Force (IETF), предстои да проведе среща тази седмица и да обсъди бъдещето на остаряващия Hypertext Transfer протокол, известен като HTTP. Microsoft не са единствената компания, изявила желание да участва в създаването на новия стандарт – Google вече са предоставили кандидатурата си SPDY, която по данни на компанията от Маунтин Вю достига до 50% по-високи скорости на обмен на данни между сървър и клиент.


Браузърите Chrome и Firefox вече поддържат SPDY, а няколко интернет гиганта – Twitter и самите Google, вече го ползват за доставяне на данни до компютрите на своите посетители.
Обсъждането на SPDY е част от официалния дневен ред на срещата на IETF, но в последния момент Microsoft са пратили на комитета предложение за алтернативно решение. То се нарича HTTP Speed+Mobility, предлага подобна функционалност като своя конкурент, но към нея надгражда с подобрения на базата на HTML5 WebSockets API, които ще повишат скоростта не само на доставянето на информация през браузър, но и през мобилни приложения.


"Вярваме, че мобилният софтуер, а не само браузърите, има нужда от повишаване на скоростта", пише Жан Паоли, генерален директор на стратегическия отдел на Microsoft.


Изобретателят, който стои зад предложения стандарт SPDY, приветства опитите на Microsoft, като изяви желание да проведе тестове с Speed+Mobility в реална среда с отворен код.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK