Как една допълнителна секунда обърка интернет

Проблемите в облачната услуга на Amazon доведе до падане на редица популярни интернет страници по цял свят

© Associated Press

Проблемите в облачната услуга на Amazon доведе до падане на редица популярни интернет страници по цял святКогато в събота през нощта бъгът с високосната секунда ударя популярната страница Reddit, Джейсън Харви не осъзнава какво точно се случва. Той предполага, че инцидентът е свързан с общото забавяне на интернет, причинено от срива на облачните услуги на Amazon, който блокира за известно време някои от най-популярните интернет страници 24 часа по-рано, пише изданието Wired.


"Изглеждаше така, сякаш мрежата просто работи наистина бавно, казва Харви, един от системните администратори на Reddit. След като Amazon падна, най-логичното нещо беше да има мрежов проблем."


След около час и половина обаче Харви и екипът му проследяват проблема до група от техните собствени машини, работещи под Linux. Въпросните сървъри спират почти напълно, след като не успяват да приемат "високосната секунда", която бе добавена в световните атомни часовници в събота през нощта.
В зависимост от скоростта на въртене на Земята към атомните часовници периодично се добавя една допълнителна секунда, за да се поддържат в синхрон с въртенето на планетата. Това предотвратява изместването на залезите към сутринта, но може да създаде проблеми за компютърните системи, които не са подготвени да включат в изчисленията си допълнителната секунда.


Атомен часовник в Германия

© Associated Press

Атомен часовник в Германия


В случая на Reddit проблемът може да бъде проследен до бъг в ядрото на операционната система Linux. Подпрограма, наречена hrtimer, се обърква заради промяната на времето и внезапно предизвиква хиперактивност на сървърите, което блокира процесорите им.


Reddit обаче не е единственият случай на блокирала страница при подобни обстоятелства. През януари 2009 г. при подобно добавяне на секунда операционната система на Sun Microsystems, наречена Solaris, също започва да се държи странно. Същото се случва и с един от софтуерните пакети на Oracle.


"Почти всеки път когато добавяме високосна секунда, откриваме нещо", коментира Линус Торвалдс, създателят на Linux, пред авторитетното технологично издание Wired. "Много е досадно, защото това е класически случай на код, който на практика никога не е използван и следователно не е тестван от потребителите в реални условия."


Въпреки че бъгът в програмата hrtimer е бил поправен през март от специалиста в сферата на операционната система Linux Джон Щулц, не всички версии на Linux са били обновени с "кръпката".


Същността на проблема


Какво всъщност се случва с машините на Reddit? Сложно е. Дори Линус Торвалдс казва, че за да се разбере наистина какво се е случило, трябва да се говори с Шулц. След няколко разговора със запознати лица екипът на Wired се опитва да сглоби историята на проблема.


Hrtimer е подпрограма, използвана, когато някоя програма минава в "спящ" режим, изчаквайки операционната система да изпълни някаква друга задача. В някои случаи тя слага аларма за тези "спящи" програми, които трябва да се задействат, ако операционната система се забави прекалено много с другата работа.


Когато е била въведена допълнителната секунда, hrtimer изведнъж е започнал да изпреварва ядрото на операционната система и да задейства алармите, събуждайки десетки спящи приложения наведнъж и претоварвайки по този начин процесорите на машините.


В случая на Reddit става дума за нещо малко по-различно. Сървърите на услугата използват базата данни с отворен код Cassandra, която е написана на програмния език Java и работи под Linux. Според Харви Cassandra не е успяла да спре процесите на Java и те са започнали безкрайно да се подновяват, изяждайки процесорната мощ на сървърите, използвани от Reddit. Проблемът в крайна сметка е решен с рестартиране на всички машини.


И така до следващата секунда


Кога ще бъде добавена следващата допълнителна секунда зависи от въртенето на Земята. Тя може да се забави или да се забърза, съществуват зависимости, свързани с приливите и отливите, както и с времето и движението на течните метали в ядрото на планетата.


"Когато си играеш с времето, има доста голям шанс нещо да се обърка", смята Торвалдс. Разработчиците на софтуер може да правят тестове за тези проблеми предварително, но е трудно да се предвиди какво ще се случи в реална ситуация.


"От 1995 до 2005 г. няма добавяне на допълнителни секунди. През това време се създават основите на облачните услуги и мултипроцесорните решения", казва програмистът Стив Алън от Lick Observatory, посочвайки, че създателите на тези продукти не са обмисляли проблема за допълнителната секунда. Оттогава насам обаче допълнително време е добавяно през 2005, 2008 и сега през 2012 г.


Някои хора призовават повече да не се добавя високосна секунда с цел да бъдат избегнати подобни проблеми. Дотогава обаче специалистите предлагат различни решения на проблема. От Opera разглеждат възможността за спиране на мрежовия времеви протокол (NTP) на Linux за секунда, вместо да бъде пипан системният часовник.


"На практика, ако излъжете NTP, това няма да е неочаквана стъпка назад, но въпреки това ще добави допълнителна секунда", казва системният администратор Марко Маронджиу. Според него това обаче не е оптималното решение. Tой дава за пример опита на Google – те променят мрежовия протокол по такъв начин, че вместо да прибави наведнъж цяла секунда в изчисленията си, той добавя милисекунди за много дълъг период от време.


Това е умно решение, коментират от Wired, но не е панацея. Защото, когато дойде следващата допълнителна секунда, някъде нещо отново ще се бъгне...

Коментари (44)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на melchett
  melchett
  Рейтинг: 627 Весело

  облачните услуги - хахахаха! това си го записвам веднага. много ми хареса!

 2. 2 Профил на Борко
  Борко
  Рейтинг: 402 Весело

  Значи и машините можели да се бъгнат, няма само ние хората да страдаме от резките промени на времето, я

 3. 3 Профил на Мразител
  Мразител
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Няма да повярвате! Имам лицензирана руска програма, която синхронизира часовника на писито ми с няколко атомни часовници. Но не в това е проблемът. Работата е там, че ръчният ми часовник е абсолютно точен. При първоначалното му сверяване съм му задал една секунда избързване. Но тъкмо оная вечер забелязах, че избързва с цели две секунди. Не че съм драматизирал чак толкова, но ми беше чоглаво. Е, сега разбирам каква била работата. Ще трябва да го сверявам отново.

  Мразя, следователно съществувам.
 4. 4 Профил на ilinko
  ilinko
  Рейтинг: 813 Неутрално

  Тази високосна секунда е интересен феномен и повечето от хората не биха и чули за нея, ако нямаше проблем с компютрите

  Интересното е, че при високосните секунди се добавя 60та секунда и вместо от 11:59:59 да отиде на 00:00:00, то става 11:59:60. Не е учудващо, че може да има проблеми с компютрите

 5. 5 Профил на stealth1111111
  stealth1111111
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Това е един много сериозен проблем и се дължи на на приливите и отливите, а на ускореното тахйонно поле през, което преминава земята - ускорение, което ще се засилва с наближаването на 2012г.

 6. 6 Профил на SSmart
  SSmart
  Рейтинг: 1140 Весело

  Амхм, ами да попитам: тези атомни часовници безопасни ли са? Могат ли да гръмнат?

 7. 7 Профил на muncho
  muncho
  Рейтинг: 571 Весело

  Всъщност както винаги става дума за софтуерен проблем - не са виновни машините, а хората. Колкото и да се стараят програмистите, колкото и да тестват, софтуер без бъгове няма..

  Antiracist / Antifascist / Antizionist / Antiislamophobic / Anticapitalist ...NO BORDERS - NO NATIONS
 8. 8 Профил на baizuo
  baizuo
  Рейтинг: 1191 Весело

  До коментар [#6] от "SSmart":

  Ако редовно сменяш прътите с горивото - не.
  И използваното гориво - не при общия боклук, разделно трябва.

  muncho: "Няма защо да се отричат очевидните и статистически доказани факти, че мнозинството жени не стават за шофьори"
 9. 9 Профил на Santa_Claus
  Santa_Claus
  Рейтинг: 518 Неутрално

  "Проблемът в крайна сметка е решен с рестартиране....."


  Т.е. много шум за нищо....

  Powerful you have become, the dark side I sense in you.
 10. 10 Профил на baizuo
  baizuo
  Рейтинг: 1191 Весело

  Далаверата от цялата работа е, че сме спали секунда повече в събота.
  Та който се е събудил по-бодър - има обяснение

  muncho: "Няма защо да се отричат очевидните и статистически доказани факти, че мнозинството жени не стават за шофьори"
 11. 11 Профил на ivanchoLA
  ivanchoLA
  Рейтинг: 1416 Весело

  Обърка безхаберните аматьори, нас професионалистите работещи със професионален системи даже не разбрахме ...

  #notmypresidentAmericans strive for excellence, Europeans for mediocrity ... да не би цоциализъм играло, не би чудо видяло (c) ivanchoLA2012
 12. 12 Профил на ivanchoLA
  ivanchoLA
  Рейтинг: 1416 Весело

  [quote#1:"melchett"]облачните услуги [/quote] Като някои на интервю ползва облак или облачни, това е края да ходи да научи терминологията. Разбирам че за обикновените хора ПР трябва да го продават, ама за професионалистите е непростимо ...

  #notmypresidentAmericans strive for excellence, Europeans for mediocrity ... да не би цоциализъм играло, не би чудо видяло (c) ivanchoLA2012
 13. 13 Профил на baizuo
  baizuo
  Рейтинг: 1191 Весело

  [quote#11:"ivanchoLA"]професионалистите работещи със професионален системи даже не разбрахме [/quote]

  Демек още сте секунда назад във времето от нас

  muncho: "Няма защо да се отричат очевидните и статистически доказани факти, че мнозинството жени не стават за шофьори"
 14. 14 Профил на ivanchoLA
  ivanchoLA
  Рейтинг: 1416 Весело

  [quote#0:"статията"]Същото се случва и с един от софтуерните пакети на Oracle[/quote]
  Те всички пакети на Оракъл се държат странно по дефиниция, особено когато работят наи-много почват да ме тревожат, щото значи идва голем бои ... За Solaris да не почвам ...

  #notmypresidentAmericans strive for excellence, Europeans for mediocrity ... да не би цоциализъм играло, не би чудо видяло (c) ivanchoLA2012
 15. 15 Профил на baizuo
  baizuo
  Рейтинг: 1191 Неутрално

  [quote#14:"ivanchoLA"]Те всички пакети на Оракъл се държат странно по дефиниция,[/quote]

  Да, всеки знае, че дб2 или информикс са върха на сладоледа.
  Гледам няма банка без дб2

  И откога Оракъл пускат пакети?

  muncho: "Няма защо да се отричат очевидните и статистически доказани факти, че мнозинството жени не стават за шофьори"
 16. 16 Профил на ivanchoLA
  ivanchoLA
  Рейтинг: 1416 Весело

  До коментар [#13] от "dgd":

  ... глобалната синхронизация не е намалявала, камо ли смущения, но това се получава като има добра дисциплина и глупаците ги изхвърлям редовно като мръсни котета
  ... ма сега като каза аз затова се чувствам толкова ободрен тая седмица

  #notmypresidentAmericans strive for excellence, Europeans for mediocrity ... да не би цоциализъм играло, не би чудо видяло (c) ivanchoLA2012
 17. 17 Профил на tarator9
  tarator9
  Рейтинг: 571 Неутрално

  Не знам защо Дневник са решили да обясняват на читателите си за livelock-a в hrtimer. Да не би да очакват от днес всеки от тях да чете кода на Линукс?

  Romanes eunt domus!
 18. 18 Профил на Frobenius Maxwell
  Frobenius Maxwell
  Рейтинг: 458 Неутрално

  [quote#9:"Santa_Claus"] Т.е. много шум за нищо.... [/quote]
  не точно. представаи си примерно кво става ако живото потдържащите системи в боницита ей така крашнат. затова кернел хакерите пребледняват като им кажеш, че има медицинско оборудване, което ползва линукс ;]

 19. 19 Профил на baizuo
  baizuo
  Рейтинг: 1191 Весело

  [quote#16:"ivanchoLA"]аз затова се чувствам толкова ободрен тая седмица[/quote]

  А, разбра ли къде е ключа от мазето

  muncho: "Няма защо да се отричат очевидните и статистически доказани факти, че мнозинството жени не стават за шофьори"
 20. 20 Профил на karni
  karni
  Рейтинг: 451 Неутрално

  големи глупости тази статия....

 21. 21 Профил на ivanchoLA
  ivanchoLA
  Рейтинг: 1416 Весело

  [quote#15:"dgd"]И откога Оракъл пускат пакети? [/quote]
  Ползвам термина от статията да се не объркат, термина е верен междувпрочем ...
  Доколкото сериозните банки усилено прехвърлят системите си на MSSQL и семейство, тъи като TCO e 3-8 пъти по евтино и които е патил от Оracle знае да не повтаря. Проблема е че банките имат много регулаторни изисквания и местенето на информация е труден и сложен процес, като имаш в предвид че банките наемат от дъното на варела що се отнася до технологиите просто цирка е пълен ...

  #notmypresidentAmericans strive for excellence, Europeans for mediocrity ... да не би цоциализъм играло, не би чудо видяло (c) ivanchoLA2012
 22. 22 Профил на baizuo
  baizuo
  Рейтинг: 1191 Неутрално

  [quote#21:"ivanchoLA"]ериозните банки усилено прехвърлят системите си на MSSQL и семейство[/quote]

  Е това е пълна глупост.

  muncho: "Няма защо да се отричат очевидните и статистически доказани факти, че мнозинството жени не стават за шофьори"
 23. 23 Профил на karni
  karni
  Рейтинг: 451 Весело

  До коментар [#22] от "dgd":

  изпревари ме, Иван4о с това изказване сцепи мрака

 24. 24 Профил на shristov
  shristov
  Рейтинг: 1025 Неутрално

  [quote#17:"|"] Да не би да очакват от днес всеки от тях да чете кода на Линукс?[/quote]

  Може би за да поплюят срещу "непрофесионалната" ОС, посочвайки сложните проблеми, за решаването на които е нужен така, сериозен софтуер, от Редмънд.

  Разбира се, възможно е и просто да вършат дейността Паисиева в днешни дни

 25. 25 Профил на xart
  xart
  Рейтинг: 515 Весело

  А хората на времето се притесняваха от 2000-та година, а гледай ти, имало и високосна секунда. Както са казали хората: камъчето преобръща колата.

 26. 26 Профил на nckdck
  nckdck
  Рейтинг: 845 Неутрално

  [quote#3:"Мразител"]Няма да повярвате! Имам лицензирана руска програма, която синхронизира часовника на писито ми с няколко атомни часовници.[/quote]

  ахахахаха, нима?

  Бойко Борисов, педерас, педерас http://www.youtube.com/watch?v=p-Gyi9SM3os
 27. 27 Профил на ivanchoLA
  ivanchoLA
  Рейтинг: 1416 Весело

  До коментар [#22] от "dgd":

  Да бе, дори на изостаналия и сенилен континент (Европа) вече се напъват по проблема, въпреки че нито имат хората нито капацитета за това и в наи-добрия случаи нещо като нищо, като останалите им системи. Въпреки че наемат и прехвърлят хора усилено от САЩ ... Едни от наи-големите автоматични фондове са изцяло на MS.

  #notmypresidentAmericans strive for excellence, Europeans for mediocrity ... да не би цоциализъм играло, не би чудо видяло (c) ivanchoLA2012
 28. 28 Профил на shristov
  shristov
  Рейтинг: 1025 Неутрално

  [quote#21:"ivanchoLA"] ... MSSQL и семейство, тъи като TCO e 3-8 пъти по евтино[/quote]

  3-8 е само по време на прехвърлянето, след това става десетки, даже стотици пъти по-евтино :p

  А може ли да попитам SQL-сървърЪТ научи ли се вече да прави multi-master репликация?

 29. 29 Профил на shristov
  shristov
  Рейтинг: 1025 Неутрално

  Добре е при такива смели изказвания човек да цитира източниците си, например: ЕЖК (една жена каза)

 30. 30 Профил на shristov
  shristov
  Рейтинг: 1025 Неутрално

  До коментар [#27] от "ivanchoLA":

  Добре е при такива смели изказвания човек да цитира източниците си, например: ЕЖК (една жена каза)

 31. 31 Профил на ivanchoLA
  ivanchoLA
  Рейтинг: 1416 Весело

  До коментар [#28] от "shristov":

  Може от години(2005) ама няма картинки и бутончета та затруднява повечето в IT "специалисти" ... Не съм си играл със гуиито на 2012 ама може да са направили ...
  ---
  Нямам желание да влизам във безсмислени спорове с аматьори които се хващат за едната страна Win или за другата *nix, при мен важи какво работи и максимизира печалбата и минимизира поддръжката в реален тест, какво казал някои си няма значение: в машинната зала 30 дена симулации и ако става, още 30 дена в производство и каквото сабя покаже ... Големи компании са се громили зверски още на първата стъпка ...

  #notmypresidentAmericans strive for excellence, Europeans for mediocrity ... да не би цоциализъм играло, не би чудо видяло (c) ivanchoLA2012
 32. 32 Профил на ivanchoLA
  ivanchoLA
  Рейтинг: 1416 Весело

  До коментар [#28] от "shristov":

  Може от години(2005) ама няма картинки и бутончета та затруднява повечето в IT "специалисти" ... Не съм си играл със гуиито на 2012 ама може да са направили ...
  ---
  Нямам желание да влизам във безсмислени спорове с аматьори които се хващат за едната страна Win или за другата *nix, при мен важи какво работи и максимизира печалбата и минимизира поддръжката в реален тест, какво казал някои си няма значение: в машинната зала 30 дена симулации и ако става, още 30 дена в производство и каквото сабя покаже ... Големи компании са се громили зверски още на първата стъпка ...

  #notmypresidentAmericans strive for excellence, Europeans for mediocrity ... да не би цоциализъм играло, не би чудо видяло (c) ivanchoLA2012
 33. 33 Профил на Мразител
  Мразител
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#26] от "nckdck":

  Ъхъ, мога да избирам между сървърите на 5 такива атомни часовника. Автоматична синхронизация на всеки 1 час. А в ръчен режим можеш по всяко време. Изчиства разлика от някакви стотни.

  Мразя, следователно съществувам.
 34. 34 Профил на омбре
  омбре
  Рейтинг: 740 Весело

  Твърде много информация за "умниците"в форума ...най-добре е да не се дава мнение защото става много смешно,започват да дъвчят предъвкват разни глупости докато накрая блокират ха ха

  НЯКОЙ НЕ ГИ БИВА ЗА НИЩО...НО СА СПОСОБНИ НА ВСИЧКО
 35. 35 Профил на NARODOVAZPITATEL
  NARODOVAZPITATEL
  Рейтинг: 577 Неутрално

  За това са виновни Иван Костов,Тройната коалиция и Герб.(и мат'ряла)

  ''Единствената реална опозиция на комунистите в България е господин Луканов'' - така заяви през 1989 американският посланик, евреинът Сол Полански - и увековечи БКП преинсталирайки я във вид на...БСП.
 36. 36 Профил на Александър
  Александър
  Рейтинг: 404 Неутрално

  На български, "бъг" е програмна грешка.
  Господа вестникари, или пишете на български, or swith to English. Смесеният вариант не звучи...

 37. 37 Профил на Соколов
  Соколов
  Рейтинг: 515 Неутрално

  До коментар [#15] от "dgd":

  Мани положението е тежко. Не само пускали разбираш ли пакети ами и пакетите се държали странно!

  Those who would give up Essential Liberty to purchase a little Temporary Safety, deserve neither Liberty nor Safety.
 38. 38 Профил на baizuo
  baizuo
  Рейтинг: 1191 Весело

  До коментар [#37] от "Соколов":

  Да, скоро ще излезе 12с пакета на базата - добре овързан и пакетиран.
  Но определено странен ще е

  muncho: "Няма защо да се отричат очевидните и статистически доказани факти, че мнозинството жени не стават за шофьори"
 39. 39 Профил на Соколов
  Соколов
  Рейтинг: 515 Неутрално

  До коментар [#38] от "dgd":

  Какво да правим завалията, виж хората бягали на MSSQL. Гледам, че и Solaris явно пакетирана лошо. Мани...не е лесно.

  Those who would give up Essential Liberty to purchase a little Temporary Safety, deserve neither Liberty nor Safety.
 40. 40 Профил на АБПФК
  АБПФК
  Рейтинг: 2659 Любопитно


  Тази нощ се очаква голяма слънчева БУРЯ да удари Земята!

  "A huge mass of electrically-charged particles thrown out by a gigantic eruption on the Sun is due to strike the Earth tonight.

  Scientists expect it to trigger one of the most violent geomagnetic storms ever recorded.

  The result could be widespread power surges and even blackouts, disrupted TV and mobile phone signals, and broken down communication satellites." http://goo.gl/SaLzC

  ☭ "Если у вас начинается дрожь негодования при каждой несправедливости, то вы мой товарищ" ☭ — Эрнесто Че Гевара ✭ http://youtu.be/EC58ZjzejL0
 41. 41 Профил на nckdck
  nckdck
  Рейтинг: 845 Неутрално

  До коментар [#33] от "Мразител":

  тоест, твърдиш, че това е нещо ново, непознато и велико? язе па са чудим, оти си се набутал за тази "програма", га това става и с един прост таск? не върви по ntp, ли, що ли? верно, че май нема много публично достъпни стратум 1 сървари, ма и точността на стратум 3 не те ли устройва?

  Бойко Борисов, педерас, педерас http://www.youtube.com/watch?v=p-Gyi9SM3os
 42. 42 Профил на АБПФК
  АБПФК
  Рейтинг: 2659 Неутрално

  [quote#40:"Omnis Omnibus"]Тази нощ се очаква голяма слънчева БУРЯ да удари Земята! [/quote]
  Няма да е тази, а на 4-ти и 5- ти.

  "Impacts are expected late July 4 into July 5 where strong Geomagnetic Storms may result." http://youtu.be/MmzIyHSVxr0

  ☭ "Если у вас начинается дрожь негодования при каждой несправедливости, то вы мой товарищ" ☭ — Эрнесто Че Гевара ✭ http://youtu.be/EC58ZjzejL0
 43. 43 Профил на okok
  okok
  Рейтинг: 249 Неутрално

  [quote#1:"melchett"]облачните услуги - хахахаха! това си го записвам веднага. много ми хареса![/quote]
  http://media.wiley.com/Lux/26/147126.image0.jpg

 44. 44 Профил на Dragoslava
  Dragoslava
  Рейтинг: 1016 Весело

  Едно рестартиране и всичко е ОК.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK