Учените от CERN откриха Хигс бозона след 50 години търсене (допълнена)

Залата в Мелбърн е препълнена, в очкаване на резултатите от двата екипа на CERN, които обявяват откритието на Хигс бозона.

© Reuters

Залата в Мелбърн е препълнена, в очкаване на резултатите от двата екипа на CERN, които обявяват откритието на Хигс бозона.Учените от Европейската организация за ядрени изследвания (CERN) обявиха на конференцията на физиците в Мелбърн, че са открили нова частица, чиито свойства са последователни с тези, които се очакваше, че принадлежат на Хигс бозона. Съществуването на "божествената частица" беше обявено от ръководителя на CMS екипа Джо Инкандела, а след него резултати представи и Фабиола Джианоти, от екипа ATLAS. Така откритието беше потвърдено от два независими екипа, които анализираха данни, получени по различен начин. Чрез частицата, чието търсене отне близо 50 години, други частици са придобили маса след Големия взрив, а с масата са се формирали планетите, слънцата, галактиките и вселената.


Съществуването на Хигс бозона е предположено от Питър Хигс и други теоритични физици през 1964 г. и е ключов елемент в Стандартния модел – цялостната теория за функционирането на вселената – разработен от Айнщайн. На представянето на резултатите присъства и 83-годишният Питър Хигс, който се просълзи когато учените обявиха откритието. Малко теоритични физици имат щастието да доживеят доказателството на своята теория, особено когато става дума за толкова сложни и скъпи експерименти.


В Големия адронен колайдер учените ускоряват протони и ги сблъскват, за да пресъздадат условия, близки до Големия взрив, които се предполага, че се е случил преди 13,7 милиарда години. Учените анализираха данните от експлозиите и установиха съществуването на Хигс бозона със сигурност 5 Сигма – изключително рядко явление, което прави статистическата грешка почти невъзможна и е прага, при който може да се обяви откритие. Залата избухна в аплодисменти и двата пъти когато физиците обявиха резултатите от 5 Сигма.
Учените от CERN откриха Хигс бозона след 50 години търсене (допълнена)


Масата на Хигс частицата е 100 до 200 пъти от тази на протона и съществува по-малко от милиардни и милиардни от секундата, преди да се разпадне на други частици. Разпадът също е различен, за това в CMS детектора са успели да уловят следите от частицата, чрез фотонния разпад, който е най-чистият вариант.


Новият бозон, обяви Джо Инсандела, е най-тежката открита до сега. Все пак, учените внимават как наричат откритата частица.


Доказателството за съществуването на Хигс бозона е най-големият напредък от десетилетия насам в разбирането на човечеството за това как работи вселената. Това доказателство потвърждава и теорията на Стандартния модел.


Един от гениите на теоритичната физика Стивън Хокинг, който беше сред скептиците за съществуването на Хигс бозона коментира пред Би Би Си, че обявеното днес откритие му е струвало 100 долара. Хокин тъй като е загубил бас с професора по физика от университета Мичигън Гордън Кейн, че така частица няма да бъде намерена.


Джианоти заяви, че това е само началото на изучаването на Хигс бозона. "Навлизаме в ерата на измерването на Хигс, чака ни още много работа".


Изследванията ще продължат в Големия адронен колайдер, който ще работи до ноември тази година. След това ще направи дълга техническа пауза от 20 месеца и към края на 2014 ще заработи с енергия, близка до максималната възможна за техниката, от 14 TeV (14*10¹² електронволта).


Сега колайдерът ще работи с лъч от 4 TeV (общо 8 TeV), което е с 0.5 TeV повече от експериментите, проведени през 2010 г. и 2011 г.


Какво е Хигс бозонът


Генералният директор на CERN Ролф-Дитер Хойер обясни как елементарните частици придобиват маса в полето на Хигс на пресконференцията по представянето на откритието. "Представете си полето на Хигс като зала пълна с журналисти, разположени на равни разстояния. В залата влиза непозната частица и преминава през полето от журналисти със скоростта на светлината – т.е. частицата е с нулева маса и преминава през полето без да "закачи" някои от другите частици и остава без маса. Ако обаче в залата влезе някоя известна частица, журналистите ще я наобиколят, тя ще се забави и натрупа маса. Видяхте го когато в залата влезе Питър Хигс – всички го наобиколихте и той стана много, много тежък. Това струпване на журналисти е Хигс бозонът. Ето това е физика на елементарните частици без нито едно уравнение", опрости теорията Хойер.


Директорът обясни, че не е ясно дали намерената частица е Хигс бозонът от Стандартния модел или друг вид Хигс бозон. Според него, това определение ще отнеме поне 3-4 години.


В експериментите на CERN участва и екип от 30 български учени от за ядрени изследвания и ядрена енергетика към БАН. Българските тестове и разяснения за откритието ще бъдат представени утре на в БАН.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (275)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 2. 2 Профил на The Shadow
  The Shadow
  Рейтинг: 1220 Любопитно

  Не знам дали го осъзнавате, но това май е новината на десетилетието.

  “In a world of 7 billion people, we, 500 million Europeans, will have to stick together, or European prosperity and values will both go down the drain” A.Merkel
 3. 3 Профил на pariah
  pariah
  Рейтинг: 1322 Весело

  И какво още са открили, за което простосмъртните няма скоро да разберем, е моя въпрос

  - A witty saying proves nothing. Voltaire
 4. 4 Профил на Moonshine
  Moonshine
  Рейтинг: 716 Неутрално

  "Европейската организация за ядрена енергия"
  За ядрени изследвания, не за ядрена енергия.

 5. 5 Профил на stonedridah1
  stonedridah1
  Рейтинг: 516 Неутрално

  фанааме го тоо бозон

  Ти за мен си Мики Маус!
 6. 6 Профил на hboyadzhiev
  hboyadzhiev
  Рейтинг: 442 Любопитно

  До коментар [#2] от "The Shadow":

  Че е огромно откритие, огромно е - най-малкото, защото от толкова време един куп учени се опитат да я намерят. Но може ли, ако си запознат, да обясниш практически какви ползи ни носи това на човечеството извън това, че доказваме съществуването на частицата? Питам съвсем сериозно.

 7. 7
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 8. 8 Профил на glorieux
  glorieux
  Рейтинг: 497 Неутрално

  На науката всичко е ясно - нищо още не е ясно. Някой направил ли е сметка за последните 60 години колко пъти се смениха основните теории за произхода и строежа на вселената и принципите по които се ръководи... Явно още дълго и ще се променят, и никога и няма и да разберем, просто защото не можем да знаем всичко, пък и ми се струва, че не го търсим където трябва. Май трябва да погледнем малко по навътре в себе си и по-малко да зяпаме звездите... В крайна сметка ние не сме направени от нещо колко по различно отколкото вселената, нали все пак сме част от нея... Колкото и някои да се смятат за изключителни (да не се разпознават български политици, моля).

 9. 9 Профил на cybersas
  cybersas
  Рейтинг: 498 Неутрално

  Ако бъде установено, че съществува, това би изяснило как по принцип частици без маса (с нулева маса в покой) успяват да създадат маса в материята. По специално, Хигс бозонът би обяснил разликата между нулевата маса в покой на фотона и сравнително масивните W и Z бозони. Масите на елементарните частици, както и различията между електромагнетизма (с носител фотона) и слабото ядрено взаимодействие (с носители W и Z бозоните), са от критично значение за структурата на микроскопичната (а оттам и на макроскопичната) материя. Така че, ако съществува, Хигс бозонът ще е неделима и вездесъща част от материалния свят.

 10. 10 Профил на cybersas
  cybersas
  Рейтинг: 498 Неутрално

  [quote#6:"hboyadzhiev"]да обясниш практически какви ползи ни носи това на човечеството извън това, че доказваме съществуването на частицата? Питам съвсем сериозно.[/quote]

  Каквито познанията ни за атома, ядрото му и т.н. Ядрена енергетика, радиоактивност (ренген) и т.н. ползи. Все фундаментални.

 11. 11 Профил на ot4eto
  ot4eto
  Рейтинг: 497 Неутрално

  "чените ускоряват фотони" - грешка. Всъщност ускоряват протони .

 12. 12 Профил на dejo
  dejo
  Рейтинг: 225 Неутрално

  consistent with = 2. съвместим, в съгласие (with)

  източник: sa.dir.bg

 13. 13 Профил на Гуано
  Гуано
  Рейтинг: 714 Неутрално

  [quote#7:"qwertqwert"]Това за Дневник е нормално.[/quote]

  А това?

  "Масата на Хигс частицата е 100 до 200 пъти от тази на протона"

  а) по-голяма?
  б) по-малка?
  в) процента?
  г) по-сладка?
  д) нещо друго?

  Теория на относителността в ежедневието.

  У нас не само смятат свестните за луди, но и лудите за свестни
 14. 14 Профил на pesho_
  pesho_
  Рейтинг: 714 Неутрално

  Поздравления за учените от ЦЕРН!
  Радвам се, че такива открития се правят в Европа, а не в САЩ или Китай, както и че в ЦЕРН работят и български учени.
  Пожелавам им успех с бъдещите изследвания и дано техният труд изведе Европа на лидерска позиция в научната и технологична област!

  Прокуратурата: Цветанов е извършил престъпление
 15. 15 Профил на zidane
  zidane
  Рейтинг: 707 Любопитно

  До коментар [#6] от "hboyadzhiev":

  ха, и аз имам подобен въпрос.
  ОК, има я частицата и го доказаха два независими екипа. оттук нататък - какво? Божествена ли е? Ако не - става ли за нещо, каквото и да е, което подобрява живота на човечеството? Или просто регистрираме научен факт - има частица?

 16. 16 Профил на stanislavdi
  stanislavdi
  Рейтинг: 1205 Неутрално

  "божествената частица"

  обожавам когато най-добрите учени в света използват думата "божествен".............наплно съм съгласен с определението на тази частица като божествена

 17. 17 Профил на ugi
  ugi
  Рейтинг: 567 Любопитно

  До коментар [#6] от "hboyadzhiev":

  Ами това е нещо като да докажеш как се е появил Бог, тоест как е станало сътворението. Защото до момента имаше една доста сериозна дупка между Големия взрив и формирането на материята и звездите, планетите, химичните елементи. Е, тази частица доказва точно това.
  Какви точно ще са приложенията още не може да се каже точно, но най-просто казано, ако познаваш и овладееш тази частица ще можеш да правиш материя от енергия директно - тоест от нищо - нещо. Много просто и тъпо казано, но това е наистина фундаментално откритие, което тепърва ще се проучва много и ще се търсят и намират негови практически приложения. На първо време ще подобри разбирането на хората за вселената и как тя функционира и може би ще даде нови хоризонти за развитие на далечни космически пътувания.

 18. 18 Профил на ugi
  ugi
  Рейтинг: 567 Неутрално

  До коментар [#15] от "zidane":

  Някои открития носят ползи извън пълния търбух на човечеството.
  Едно време хора като теб са задавали същия въпрос, както усещам с лек скептицизъм, и за откритието на рентгеновите лъчи и за радиацията. Е, техните приложения са открити и приложени на практика 30-40 години по-късно. В момента науката се движи с много по-бързи темпове, така че очаквам до 5-10 години и това откритие да доведе до много нови изобретения и неща, за които в момента дори не подозираме.

 19. 19 Профил на jubal harshaw
  jubal harshaw
  Рейтинг: 1366 Весело

  До коментар [#16] от "stanislavdi":

  Дребният детайл с името е, че частицата отначало не е била наречена "божествена" (god's), а "проклета" (goddamn), което се видяло грубо на редактора. И той сменил думата

  http://jubalharshaw.wordpress.com
 20. 20 Профил на globetrotter
  globetrotter
  Рейтинг: 489 Разстроено

  До коментар [#15] от "zidane":

  Съжалявам, не се яде. Няма да си напълниш търбуха. ;(

 21. 21 Профил на Black Dragon
  Black Dragon
  Рейтинг: 551 Весело

  Абе скептици винаги е имало и ще има. Ползата от тях е голяма. Да се радваме щом задават тъповати въпроси! Прогреса е въпреки тях!

  https://www.facebook.com/Mlekarite
 22. 22 Профил на zidane
  zidane
  Рейтинг: 707 Весело

  До коментар [#18] от "ugi":

  ОК! Благодарско!


  До коментар [#20] от "globetrotter":

  ОК! Наздраве!

 23. 23 Профил на fletcherlind
  fletcherlind
  Рейтинг: 551 Весело

  Бурни овации в цялата зала на презентацията!

 24. 24 Профил на Amoravis
  Amoravis
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Нещата вървят към Дъглас Адамс:

  Науката напредва, но това не пречи да ни управляват вогони

 25. 25 Профил на Ментор
  Ментор
  Рейтинг: 937 Неутрално

  [quote#6:"hboyadzhiev"]практичеки какви ползи ни носи това на човечеството извън това, че доказваме съществуването на частицата? Питам съвсем сериозно.[/quote]
  Когато преди стотина години са открили електрона, вероятно някои са си задавали същия въпрос.

 26. 26 Профил на Yotce
  Yotce
  Рейтинг: 1097 Неутрално

  Ползи за човечеството от откриването на Хигс бозона, казвате... Като знам каква "полза" извлякоха жителите на Хиросима и Нагазаки от напредъка в разбиранията ни за строежа на атома, малко ме е страх да мисля, какво ще последва от поредното велико откритие.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 27. 27 Профил на bramasole
  bramasole
  Рейтинг: 3387 Неутрално

  До коментар [#16] от "stanislavdi":
  Един от основателите на квантовата механика - Вернер Хайзенберг, Нобелов лауреат по физика, има следната мисъл: Първата глътка от чашата на природните науки прави учения атеист, но на дъното на чашата винаги го очаква Бог.
  Цитирам по памет, но смисълът е този.

  „Някои битки се водят повече от веднъж, за да бъдат спечелени.“ Баронеса Маргарет Тачър
 28. 28 Профил на stanislavdi
  stanislavdi
  Рейтинг: 1205 Неутрално

  много добре казано, дори смятам да си го копна. Апропо, колкото повече чета за невъзможноста за съществуването на Бог, толкова повече се убеждавам в обратното

 29. 29 Профил на авторът
  авторът
  Рейтинг: 1131 Неутрално

  "Доказателството за съществуването на Хигс бозона е най-големият напредък в разбирането на човечеството за това как работи вселената от десетилетия насам."

  За да не звучи смешно, предлагам следната редакиця:

  Доказателството за съществуването на Хигс бозона е най-големият напредък от десетилетия насам в разбирането на човечеството за това как работи вселената .

 30. 30 Профил на Вишински
  Вишински
  Рейтинг: 508 Неутрално

  Някъде, до към 30-тата си година, и аз се интересувах от изследванията, свързани с много малкото и с много голямото. С наслада четах за Вселената, за Големия взрив, за черните дупки, за елементарните частици, за бозоните и така нататък. И в един момент започнах да имам неприятното усещане, че чета за астрология и метафизика.

  По време на великите географски открития, моряците омагьосвали слушателите си по кръчмите за странни змии в далечните южни морета. Те били огромни, можели да поглъщат цели кораби, а най-много обичали да захапват опашките си. И като ги захапвали, почвали да поглъщат себе си и това продължавало, докато цялата змия не изчезнела.

  Да ви напомня това за нещо? И днес черните дупки са много далече, не могат да бъдат видени, поглъщат самите себе си, даже и светлината, която минава покрай тях. Също така те биват с разни размери, намират се в центровете на галактиките или навсякъде из тях, излъчват плазма и изобщо правят какво ли не. Дали остана нещо, което черните дупки не правят?

  В началото за тях се говореше, че били всъщност колабирали звезди. Че звезди с маса няколко пъти по-голяма от слънчевата започвали, след изчерпването на водорода и хелия в тях, да колабират върху себе си, защото се нарушавал баланса между силите на отблъскване и гравитация. И човек, тъкмо начесал врата си до кръв вземе, та приеме насериозно тази балада, му се казва най-невъзмутимо, че всъщност, черните дупки можели да са навсякъде, даже в стаята му, че можели да се пораждат от нищото, че всеки сблъсък между елементарни частици можел да доведе до черна дупка... Да се чуди човек къде свършва науката и къде започва New Age.

  За Големия взрив пък се пише и говори така, все едно е доказан факт. Забравя се, че това е само един от възможните модели за начало на вселената, че е само една хипотеза.

  Нещата добиват истински комичен характер, когато стане дума за паралелните вселени. Нищо, че не съществуват никакви данни за подобни вселени, за тях се говори, сякаш вчера сме се върнали от там. Наскоро четох, цитирам, "всеки човек има своя паралелна вселена, която колабира върху себе си всеки път, когато пред нас има бифоркация и ние изберем един възможен вариант". Сякаш е писано от лунатици за лунатици, но хората го приемат безрезервно.

  А за елементарните частици... Не че някой някога е видял поне една такава. Всяка една от тях е математически модел, но говрим за тях така, сякаш са наблюдавани. От към 1975 до сега са открити, ако не греша, над 100 такива. Или по-точно е да се каже, че си мислим, че са открити. Даже и за тези, които са уж известни, се водят спорове какво представляват всъщност.

  Искам да кажа, че според мен, науката е тръгнала към някаква задънена улица. Хвърлят се гигантски усилия на наистина много умни хора, за да се докаже една теория, която май няма да се докаже. Така наречената теория на всичко. Вместо да се правят много по-полезни неща. Например, откритията в сферата на нано-технологиите. Наскоро бе открито най-тънкото покривало, от специална материя, дебело е само няколко атома. Ето, това са стойностни неща, такива открития водят до гигантски скокове в безброй сфери на науката. А тук ние търсим бозон, който предавал маса на други бозони... В същото време продълажва да няма ефективно лекарство за един куп авто-имунни заболявания.

 31. 31 Профил на Симо
  Симо
  Рейтинг: 1186 Неутрално

  В Перник се започват експерименти за потвърждение на резултата на CERN и точното измерване на параметрите на Хигс бозна, чрез изследването на искрите излъчвани от сблъскващи се винкели.

 32. 32 Профил на Пропаганда
  Пропаганда
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Земетресенията в Италия не бяха случайни и това всеки който общува с физици участващи в ЦЕРН ще ви го потвърди. Добре че я откриха тази частица без да предизвикат много зулуми.

 33. 33 Профил на авторът
  авторът
  Рейтинг: 1131 Неутрално

  До коментар [#27] от "domakinq":
  Тази мисъл е вярна само ако "Бог" се използва като съкратен израз на това, че познанието няма дъно.

 34. 34 Профил на dryn_dryn
  dryn_dryn
  Рейтинг: 442 Неутрално

  браво, сигурно в екипа има и бг учени... имайки такива златни хора тук, защо не им осигуряват условия да работят тук?

 35. 35 Профил на ra4ko
  ra4ko
  Рейтинг: 442 Любопитно

  Скептици в случая не са тези от коментарите, които не намират смисъл в откриването на Хигс бозона, а самите учени. Физиците се опитват да докажат, че няма такава частица и най-големият им пробив ще дойде, когато категорично се провалят да го докажат. Има разлика.

  Горното мнение не е препоръка за покупка или продажба на ценни книжа
 36. 36 Профил на blaf
  blaf
  Рейтинг: 663 Неутрално

  Хигс-бозонът придава маса на протоните... А кой придава маса на Хигс-бозона?

 37. 37 Профил на kimba3
  kimba3
  Рейтинг: 1203 Любопитно

  До #6 - hboyadzniev и #15-zidane По същият начин лаици като нас са се питали,какъв е смисъла от "Теорията на относителността" и разцепването на атома. За по-малко от век това доведе до овладяването на колосална енергия.Разцепвайки атомът, учените откриха протона и неутрона. Днес учените разцепват протона и откриха Х-бозона!!! Това означава , че предстои овладяването на по-колосална енергия и от термоядрената, която за разлика от ядрената все още не сме овладяли!!! Древните гърци са считали атомът за най-малката градивна частица на Вселената. Днешните учени, считат, че най-малката градивна частица е предсказания от тях и прясно доказан в CERN X-бозон, за това са го и кръстили /ЧАСТИЦАТА БОГ/,частицата създател на материята,без която нищо материално не би могло да съществува. Лично моята интуиция ми подсказва, че и зад него се крие още нещо... Един древен грък е казал: "Аз знам , че нищо не знам, но вие и това не знаете!!! На 100% съм съгласен с него...

 38. 38 Профил на bibian
  bibian
  Рейтинг: 714 Неутрално

  [quote#2:"The Shadow"]Не знам дали го осъзнавате, но това май е новината на десетилетието. [/quote]

  Оставам дълбоко скептичен. Ако е вярно ще е една от новините на столетието.

  以其终不自为大,故能成其大。~~ 老子
 39. 39 Профил на globetrotter
  globetrotter
  Рейтинг: 489 Весело

  До коментар [#32] от "propaganda":

  Глупости. Всички знаем, че земетресенията бяха предизвикани от извънземни евреи с ХААРП-а им...

 40. 40 Профил на blaf
  blaf
  Рейтинг: 663 Неутрално

  [quote#17:"ugi"]Защото до момента имаше една доста сериозна дупка между Големия взрив и формирането на материята и звездите, планетите, химичните елементи.[/quote]

  Според мен най-голямата дупка е между нищото и Големия взрив Между несъществуването на концентрираната материя и съществуването й...

  Като физиката обясни това...

 41. 41 Профил на Скакауец
  Скакауец
  Рейтинг: 660 Неутрално

  "Масата на Хигс частицата е 100 до 200 пъти от тази на протона и съществува по-малко от милиардни и милиардни от секундата, преди да се разпадне на други частици. "
  Ъ-ъ-ъ... някой дали разбра нещо от поредния бисер на Дневник от по-горе?

  Слушкаш Шорош, папкаш грантове! (Верую на Киселото, миризливо и кресливо, неолиберално-марксистко л@йно ...невник...)
 42. 42 Профил на B52
  B52
  Рейтинг: 1447 Любопитно

  [quote#15:"zidane"]Ако не - става ли за нещо, каквото и да е, което подобрява живота на човечеството? Или просто регистрираме научен факт - има частица? [/quote]
  Абе "просто" ти се вижда, в това не се съмявам. Тъпаците западняци харчат десетки милиарди долари в търсенето на някаква си смотана частица, вместо да ги похарчат за наденички и плазми... Относно въпроса дали има подобрение на живота на хората в резултат от ФУНДАМЕНТАЛНИ изследвания - труден въпрос. Хрумва ми че именно в ЦЕРН един човек "открива" жУвотното Интернет: Tim Berners-Lee, a scientist at CERN, invented the World Wide Web (WWW) in 1989. The Web was originally conceived and developed to meet the demand for automatic information sharing between scientists working in different universities and institutes all over the world.

  He had decided to live forever or die in the attempt, and his only mission each time he went up was to come down alive.
 43. 43 Профил на bramasole
  bramasole
  Рейтинг: 3387 Неутрално

  До коментар [#33] от "nedyan":

  Ама аз не коментирам вярна ли е мисълта или - не. Предавам думите на един от основоположниците на квантовите науки, изключителен ум с представи за материята и взаимодействията на субатомно ниво, изпреварили многократно времето си. Той е формулирал Принципа на неопределеността, за което е получил Нобелова награда по физика.

  „Някои битки се водят повече от веднъж, за да бъдат спечелени.“ Баронеса Маргарет Тачър
 44. 44 Профил на B52
  B52
  Рейтинг: 1447 Неутрално

  [quote#36:"blaf"]Хигс-бозонът придава маса на протоните... А кой придава маса на Хигс-бозона?[/quote]
  За зевзеците цитирам един мой приятел, който работи в ЦЕРН и който е убеден че въпросното откритие несъмнено 6те донесе Нобелова награда...

  He had decided to live forever or die in the attempt, and his only mission each time he went up was to come down alive.
 45. 45 Профил на zidane
  zidane
  Рейтинг: 707 Неутрално

  До коментар [#42] от "B52":

  прав си, така е!

 46. 46 Профил на d3si
  d3si
  Рейтинг: 497 Неутрално
 47. 47 Профил на d3si
  d3si
  Рейтинг: 497 Неутрално

  До коментар [#36] от "blaf":

  Вярно...сам си предава маса?!?

 48. 48 Профил на Цонев
  Цонев
  Рейтинг: 525 Неутрално

  До коментар [#15] от "zidane":
  О, средновековни мракобеснико!

  And some things that should not have been forgotten were lost. History became legend, legend became myth...
 49. 49 Профил на Thoth
  Thoth
  Рейтинг: 605 Любопитно

  "Чрез частицата, чието търсене отне близо 50 години, други частици са придобили маса след Големия взрив"

  Какъв голям взрив? Това не е ли просто теория? Доказателства?
  В момента звучи така: открихме пирон от ноевия ковчег.

  Ако бяха вложили всички тези пари в разучаване на древни технологи, щяха да открият много повече. Защото древните не са имали нужда от хигс бозони, за да си подмятат монолити от по над 1000 тона. Примерно.
  Толкова неясноти и празноти има в историята и археологията, които са тясно свързани с останалите науки, и които могат да дадат много по-важни за човека отговори, а те тръгнали да търсят химера, базирайки се на хипотези и предположения.
  И колко милиарда струва тази екстраваганца?

  “Religion is regarded by the common people as true, by the wise as false, and by the rulers as useful.” - Seneca
 50. 50 Профил на Цонев
  Цонев
  Рейтинг: 525 Неутрално

  До коментар [#37] от "kimba3":
  Всъщност учените не считат, че бозона е най-малката частица...

  And some things that should not have been forgotten were lost. History became legend, legend became myth...
 51. 51 Профил на ot4eto
  ot4eto
  Рейтинг: 497 Неутрално

  До коментар [#6] от "hboyadzhiev":

  Мисля, че аз мога да ти отговоря, това е един от най-старите въпроси задавани на учените. Например когато запитали Фарадей, с какво ще ни помогне обединяването на електричеството и механизма като една сила, той отговорил не знам. Всяко откритие е като едно бебе, за нищо полезно не служи, само цапа и пречи и яде средства, но в това бебе има голям потенциал. Днес цялата ни цивилизация се дължи на неговите открития.

  Друг пример е съвременния магнитен резонанс, който ни позволява да гледаме в тялото в реално време и е спасил милиони. Действието на този апарат не е открит с идея как да направим по-добър регнен...физик който е мислил как да извърши експеримент по-добре е открил механизма който използваме, без въобще и да сънува за какво ще бъде използвано.

  Примери много, но заключението е, че не знаем какво ще ни донесе всяко едно откритие, но знаем, че знанието за това как работи светът подобрява живота ни и трябва да се спонсорира пирок спектър от фундаменталната наука, защото не знаем от къде ще излезе златното яйце. Всеки път, когато сме откривали нещо фундаментално светът се е променял. След Нютон - индустриалната революция, след Фарадей и Максуел - електричеството, след Айнщайн и бащите на стандартния модел - компютрите, нанотехнологиите и генетиката.

  Не знаем какво ще ни донесе Хигс бозона и може би няма да сме живи, когато нашите деца ще берат плодовете на това ни познание.

 52. 52 Профил на ot4eto
  ot4eto
  Рейтинг: 497 Неутрално

  механизма = магнетизма

  Съжалявам, малко съм зает и писах на един дъх без чернова.

 53. 53 Профил на Емо
  Емо
  Рейтинг: 564 Неутрално

  За всички, които се питат каква е практическата полза от това откритие:
  В крайна сметка всяко откритие, което прави човечеството е една стъпка по дългия път на намирането на начин за транспортиране на огромни разстояния, респ. колонизирането на други светове в нашата галактика (етап 2) и дори черпенето на ресурси от цялата вселена (етап 3). Само така човекът би оцелял като вид за много, много дълго време.

  Аз съм умнокрасив соросоиден либераст и съм благодарен, че не съм станал грознотъп путиновски диктатомачовец.
 54. 54 Профил на mastikata
  mastikata
  Рейтинг: 663 Неутрално

  До коментар [#51] от "ot4eto":

  ++++++

  Граждани бият ПРАСЕТА брат!
 55. 55 Профил на pitanka_3
  pitanka_3
  Рейтинг: 805 Неутрално

  Дано това откритие в бъдеще обясни поне малка част за целта на съществуването ни.

 56. 56 Профил на waterfall
  waterfall
  Рейтинг: 1009 Неутрално

  До коментар [#9] от "cybersas":

  След като няма маса, фактически това е пустота, така ли? Ако няма маса,може ли да има други характеристики,като енергия,например - по формулата на Айнщайн Е=мс 2, всичко следва да е 0. От статията не е ясно какво всъщност представлява тази частица - за да е частица,трябва да има размери, на какво се базират тези размери,ако няма маса. Някой ако разбира,моля да обясни.


 57. 57 Профил на volokin
  volokin
  Рейтинг: 555 Неутрално

  "Новият бозон, обяви Джо Инсандела, е най-тежката открита до сега. Все пак, учените внимават как наричат откритата частица."

  Дневник, тук малко сте се изгубили в превода или аз не мога да вдяна за какво иде реч в първото изречение.
  Колкото до скептиците- те също са нужни понякога. Да, това откритие не се яде, не се пие, нито могат да се видят непосредсвени приложения за подобрението на качеството на живот, но нима не е било така и с всички други велики открития в начлото?
  Тази новина ме зарадва, въпреки всичките дребни ежедневни проблемчета, такива открития ме карат да мечтая.
  Поздравления!

  Just below my skin I'm screaming...
 58. 58 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 3453 Неутрално

  До коментар [#43] от "domakinq":

  Имам смътни спомени, че Вернер Хайзенберг е бил назначен за ръководител на немския проект за атомна бомба.Някои хора
  смятат, че знаменитият теоретик всъщност е забавил фатално( за някои де..) разработката на оръжието, което би променило евентуално хода на войната.

 59. 59 Профил на gan4o
  gan4o
  Рейтинг: 497 Любопитно

  Не съм специалист,но се моля това да не е началото на края.Мн.от откритията първо допринасят с лошо,разруха,чак след това идва еволюционият момент на правилното,решени, ползване.А до колкото усещам,това откритие не е никак маловажно,и за подценяване.

 60. 60 Профил на anarhochristian
  anarhochristian
  Рейтинг: 605 Неутрално

  До коментар [#34] от "dryn_dryn":

  Има българи, познавам един от тях.

 61. 61 Профил на cybersas
  cybersas
  Рейтинг: 498 Неутрално

  [quote#56:"waterfall"]След като няма маса, фактически това е пустота, така ли?[/quote]


  [quote#56:"waterfall"]Някой ако разбира,моля да обясни. [/quote]

  Извинявай, ама средното образование - поне в България е задълже. Физика трябва да си учил... Има частици, които имат това, което наричаш "маса" - само като са в движение - при това - с висока скорост - по-висока от тази дето се движиш с БМВто - примерно около светлинна. Поне за ФОТОНИ си чувал?! Или не?

  Формулата е Е=m*c^2 и описва точно каквото питаш и каквото съм отговорил.

 62. 62 Профил на TAC
  TAC
  Рейтинг: 667 Весело

  Сигурно много хора ще ми се смеят,но аз истински се развълнувах от тази новина.Тези дни усилено се говореше за това,ето,че и Дневник се включи по обичайния за него начинРазбирам скептицизма на част от хората,но такива винаги е имало и те по свой начин помагат на човечеството да върви напред.Ако учените можеха да намерят и някакъв ефективен начин за лекуване на човешката алчност,планетата ни щеше да стане едно доста по-добро място!!!Поздрави и за българските учени в ЦЕРН!!!

  rock n' roll is king!
 63. 63 Профил на Мразител
  Мразител
  Рейтинг: 442 Неутрално

  И?! Проблемът остава- защо частиците са придобили маса? Както например, въпросът не е в регистрирането на центробежната или центростремителната сила, а в това защо тя съществува. Какво прави възможни физическите закони?

  Мразя, следователно съществувам.
 64. 64 Профил на gl
  gl
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Много ми харесва обяснението на професора на края на статията.

  Някой беше казал (може би Айнщайн?), че ако не можеш да си опишеш идеята така, че да я разбере и 5 годишно дете, значи и ти не я разбираш.

 65. 65 Профил на Мразител
  Мразител
  Рейтинг: 442 Неутрално

  "Генералният директор на CERN Ролф-Дитер Хойер обясни как елементарните частици придобиват маса в полето на Хигс на пресконференцията по представянето на откритието. "

  Трябва да признаете, че обяснението е повече от приказно и нищо не... обяснява.

  Мразя, следователно съществувам.
 66. 66 Профил на Мразител
  Мразител
  Рейтинг: 442 Неутрално

  [quote#64:"gl"]Много ми харесва обяснението на професора на края на статията.
  [/quote]

  Харесването е естетическа категория и няма никакво отношение към рационалността на познанието.

  Мразя, следователно съществувам.
 67. 67 Профил на Susan Essex
  Susan Essex
  Рейтинг: 497 Неутрално

  До коментар [#55] от "pitanka_3":

  А ако няма цел?

 68. 68 Профил на blaf
  blaf
  Рейтинг: 663 Неутрално

  [quote#53:"Емо"]В крайна сметка всяко откритие, което прави човечеството е една стъпка по дългия път на намирането на начин за транспортиране на огромни разстояния, респ. колонизирането на други светове в нашата галактика (етап 2) и дори черпенето на ресурси от цялата вселена (етап 3). [/quote]

  Човекът е създаден за Земята. Където и другаде, ако някъде има подходящи условия, да изпратим хора, след 10 000 години те няма да са хора като нас. Една десета по-голямо g, една десета по-голяма концентрация на кислород в атмосферата... и вече няма да са като нас при достатъчно дълъг период.

 69. 69 Профил на pitanka_3
  pitanka_3
  Рейтинг: 805 Неутрално

  Откритието на Х бозонът ,засега оправдава всички вложени пари в неговото търсене.Крайният срок за откриването му доколкото си спомням беше края на 2011 и ето ,че той се появи.Очакавам с нетърпение следващата теория за целта и начина на създаване на света.

 70. 70 Профил на waterfall
  waterfall
  Рейтинг: 1009 Неутрално

  До коментар [#61] от "cybersas":

  Е- каква е разликата тогава -грубо казано, между фотон и бозон, след като имат еднакви характеристики /няма маса и я придобива в движение/. Освен това нали трябва да има източник - фотонът има източник, а бозонът? А, Бог е източникът на бозона. Глупости.

 71. 71 Профил на Мразител
  Мразител
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Никога не съм срещал нещо по-съдържателно и информативно от следното съждение: "Ако Бог спре да работи дори за миг, целият свят ще рухне.". Било е казано на един човек при едни много... странни обстоятелства. Не искам да навлизам в подробности, за да не дам поводи за невежествени забележки.

  Мразя, следователно съществувам.
 72. 72 Профил на waterfall
  waterfall
  Рейтинг: 1009 Неутрално

  Фактическото откритие би било да докаже ,че материя и пустота са едно и също. Това е гениалното откритие и това е същността на нещата. Няма разлика между тях. Но се съмнявам да е постигнато това в случая, но вероятно ,ако не е това - са близо. Обещават,че скоро ще дадат повече обяснения за този Х-бозон.Много интересно.

 73. 73 Профил на misho73
  misho73
  Рейтинг: 1158 Неутрално

  До коментар [#49] от "NnT":
  [quote#49:"NnT"]Какъв голям взрив? Това не е ли просто теория? Доказателства? [/quote]
  Едуин Хабъл. Предложи друг модел, който малко от малко да описва наблюдаваните ефекти.

  И още - докато пишете по клавиатурата, не забравяйте че в един компютър има хиляди неща, директно произхождащи от фундаменталната наука - pnp и mos преходи, електричество, магнетизъм, оптика, и т.н. и т.н. Мързи ме да напомням историята на съвременния твърд диск, защото е дълга тема, а повечето хора нямат идея за какво иде реч. Само в този компонент има толкова наука, че сега да започна да разказвам, и то популярно, ще свърша някъде след година-две.

  Какво могат Балканите заедно: https://youtu.be/8yuxnj1AWFk
 74. 74 Профил на cybersas
  cybersas
  Рейтинг: 498 Неутрално

  [quote#70:"waterfall"]Е- каква е разликата тогава -грубо казано, между фотон и бозон[/quote]

  Не зная къде видя, че имат общи характеристики?! Както сам написа формулата - масата се увеличава с увеличаването на скоростта - да, това е общото - имат маса само като се движат с до светлинна скорост. Оттам вече са и разликите. Виж, прочети малко Физика на елементарните частици, прочети за кварките и всичко останало - не може да се събере в някой коментар - ако ти е интересно - Гугъл: кварки; Гугъл: елементарни частици.

 75. 75 Профил на pitanka_3
  pitanka_3
  Рейтинг: 805 Неутрално

  До коментар [#67] от "susanessex":

  Възможно е и да няма цел,а възможно е дори и да не я виждам

 76. 76 Профил на Вишински
  Вишински
  Рейтинг: 508 Неутрално

  До коментар [#73] от "misho73":

  Има и друга възможност. Че звездите не се разбягват една от друга, това е само грешка в наблюденията. Ит тук веднага рухва и идеята за Голям взрив, и за постоянно разширяващо се пространство, и т.н.

  Добре е да се напомни, че до момента не съществуват наблюдения за т.нар. гравитационно изкривяване на светлината, резултатите от които да не са в рамките на грешката на използвания метод.

 77. 77 Профил на misho73
  misho73
  Рейтинг: 1158 Неутрално

  До коментар [#72] от "waterfall":

  1. В нашата вселена пустота няма.
  2. Материя <=> Енергия. Доказан факт.
  3. Совите, както и всичко останало, далеч не е това което си мислим че са, в т.ч. време, маса и пространство. Между другото, доказано.
  Другото е в областта на метафизиката и теологията. Засега. Това че няма по-объркани хора от физиците е добър знак - значи сме на прав път и осъзнаваме гигантските дупки в нашето разбиране за света.

  Какво могат Балканите заедно: https://youtu.be/8yuxnj1AWFk
 78. 78 Профил на Делян (delian) Делчев
  Делян (delian) Делчев
  Рейтинг: 1682 Неутрално

  До коментар [#13] от "Гуано":

  Масата не е определена и не се предвижда от стандартният модел, само поведението. Те казват, че са открили частица с точното предвидено поведение (за това и тя е съвместима с поведението на Хигс бозона, но не казват че е Хигс бозона, защото трябват още потвърждения, както и заобикалят думата откритие, защото им трябват още експерименти, но 5 сигма повтаряемост е достатъчна за обявяването на откритие ако не се предложи алтернативно обяснение на наблюдаваните ефекти. Тъй като обаче имаме два различни теста с един и същи извод от 5 сигма, и един трети съвсем различен тест от преди това от Теватрон с близо 3 сигма, се счита че вероятността за нещо различно от Хигс е вече безкрайно малка), и маса по изчисления движеща се около 125.3 ± 0.6 GeV с около 4.9 сигма, и напълно са изолирали да е под 100 или над 200 масата на протона.

 79. 79 Профил на Вишински
  Вишински
  Рейтинг: 508 Неутрално

  До коментар [#74] от "cybersas":

  Един хелиев атом, нагорещен до 10 000 градуса, еднаква енергия ли има с друг хелиев атом, охладен до температура малко над абсолютната нула?

 80. 80 Профил на misho73
  misho73
  Рейтинг: 1158 Неутрално

  До коментар [#76] от "Вишински":
  [quote#76:"Вишински"]че до момента не съществуват наблюдения за т.нар. гравитационно изкривяване на светлината[/quote]
  Вярно, но момента е отдаван минал Гравитационното изкривяване е наблюдаван факт и Айнщайн е имал честта приживе да се порадва на предсказанието си. Същото важи и за скоростта на светлината, както и за разликите в хода на времето, макар и доказани вече в космическата ера експериментално.

  Какво могат Балканите заедно: https://youtu.be/8yuxnj1AWFk
 81. 81 Профил на Делян (delian) Делчев
  Делян (delian) Делчев
  Рейтинг: 1682 Неутрално

  До коментар [#14] от "pesho_":

  LHC е международен проект. Участието на САЩ и Япония вътре е сериозно, а учени има от цял свят. Трудно може да се нарече точно европейски проект, и дори европейска наука. Говорим за наистина международен проект, доста по международен отколкото е МКС например.

 82. 82 Профил на Вишински
  Вишински
  Рейтинг: 508 Неутрално

  До коментар [#80] от "misho73":

  Наблюдаван е, но при всички наблюдения получените резултати са в границите на грешката на метода.

 83. 83 Профил на cybersas
  cybersas
  Рейтинг: 498 Неутрално

  [quote#79:"Вишински"]Един хелиев атом, нагорещен до 10 000 градуса, еднаква енергия ли има с друг хелиев атом, охладен до температура малко над абсолютната нула?[/quote]

  Не, разбира се. Няколко хиляди мева е разликата - и това какво показва? Във вселената има и двете крайности - вакум (до абс нула) и жега - свръх нови примерно? И все е хелий или водорот или изотопите им - и какво?

 84. 84 Профил на cybersas
  cybersas
  Рейтинг: 498 Неутрално

  водород разбира се - сори

 85. 85 Профил на Вишински
  Вишински
  Рейтинг: 508 Неутрално

  До коментар [#83] от "cybersas":

  Нищо. Само дето от уравнението на Айнщайн следва, че би трябвало да имат абсолютно еднакви енергии...

 86. 86 Профил на Делян (delian) Делчев
  Делян (delian) Делчев
  Рейтинг: 1682 Неутрално

  До коментар [#15] от "zidane":

  Доброто познание и потвърждение на стандартният модел с такава точност е много ключово. Ти се възползваш от познанията от тази физика, без дори да се усещаш. Нано продукти, лекарства, радио комуникации, микро електроника, какво ли не е силно зависимо от нея. Кой знае, някой ден тази физика на големите енергии ще ни позволи да правим перфектни батерии и може би дори да управляваме гравитацията. Тази първа стъпка, позволява координирането на останалите свързани науки, след това натрупването на инжинерно познание, а чрез него на продукти за бита. Но без първата стъпка, няма да има и втора, нали?

 87. 87 Профил на cybersas
  cybersas
  Рейтинг: 498 Неутрално

  [quote#85:"Вишински"] Само дето от уравнението на Айнщайн следва, че би трябвало да имат абсолютно еднакви енергии[/quote]

  Разбира се - при равни условия, обаче

 88. 88 Профил на Вишински
  Вишински
  Рейтинг: 508 Неутрално

  До коментар [#87] от "cybersas":

  Да, но тук е именно бедата: разбира се, че е при равни условия. Но, Айнщайн никога и никъде не ги споменава тези равни други условия. Той си твърди, че маса е равнозначно на енергия и толкоз. Налага се това уточнение да бъде правено допълнително.

  А тъй като в реалния живот никога нямаме еднакви условия, тяхното постигане е невъзможно, то следва, че никога масата не е еквивалентна на енергията.

  Според мен, истинският шок ще настъпи, когато се окаже, че има скорости по-големи от тази на светлината. Страх ме е само да си помисля колко неща, които сега аплодираме, ще отидат на боклука.

 89. 89 Профил на subsonic
  subsonic
  Рейтинг: 580 Весело

  До коментар [#39] от "globetrotter":

  Бъркаш за източника. Не е ХААРП, а е малко по-на изток.

  Руснаците имат такава система преди американците - много по-рано и много по-голяма.

  200мегаватов насочен масив - излъчвател за йоносферни "изследвания".

  ХААРП официално е само 4 мегавата.

  Дочух, че и читайците имали .

  Интересното е че още 80-те в Женевската конвенция е застъпено не-използването на климатични оръжия, пък дали са го спазвали страните по нея?

 90. 90 Профил на Mylène Jampanoï
  Mylène Jampanoï
  Рейтинг: 1033 Любопитно

  [quote#82:"Вишински"]но при всички наблюдения получените резултати са в границите на грешката на метода[/quote]

  би ли си споделил източниците и какви точно са оценкитети ти за грешките и неточностите?

  The Man Who Mistook His Wife for a Hat
 91. 91 Профил на Nyama Znachenie
  Nyama Znachenie
  Рейтинг: 497 Неутрално

  "Първият от ръководните принципи във френската стратегия за научни изследвания е фундаменталните изследвания: „фундаменталните изследвания са незаменими в цялото общество на знанието. Те трябва да се поддържат във всички техни измерения...Това е политически избор.“

  Какво казва нашата стратегия по въпроса за фундаменталните изследвания? В много отношения това е гвоздеят на документа. От една страна, става ясно, че авторите силно ги недолюбват и се стараят не само да ги умаловажат, но и с всички средства да ги преустановят. От друга страна фразеологията отлично отразява отношението на авторите към какъвто и да било принос на страната към ЕС и каквато и да било интеграция. На стр. 51 четем:

  „Тъй-като финансирането на фундаментални изследвания е директна инвестиция във световната икономика, то публичното финансиране на такъв тип дейност в България е обосновано единствено и само с цел поддържане на образователният потенциал във висшите ни училища.“

  Емил Хорозов: "Стратегия за устойчиво развитие на невежеството"
  http://webcache.googleusercontent.com/search?q=cache:orfIMN2o_esJ:www.obshtestvo.net/content/view/2282/6/+хорозов+Стратегия&cd=1&amp;hl=en&ct=clnk&lr=lang_bg%7Clang_zh-CN%7Clang_fr%7Clang_ja%7Clang_ru%7Clang_en&client=safari

 92. 92 Профил на bramasole
  bramasole
  Рейтинг: 3387 Неутрално

  До коментар [#58] от "тулса":

  Така е. След войната съюзниците дори го интернират в Англия, да работи там по аналогичен проект, той пак прави "мълчалив" отказ и от 1946 г. работи в Берлин.

  „Някои битки се водят повече от веднъж, за да бъдат спечелени.“ Баронеса Маргарет Тачър
 93. 93 Профил на Вишински
  Вишински
  Рейтинг: 508 Неутрално

  До коментар [#90] от "joshuatee":

  Не, защото така ще ти отнема удоволствието да ги откриеш сам. Няма да е трудно, множество източници са. Приятно търсене.

 94. 94 Профил на Mylène Jampanoï
  Mylène Jampanoï
  Рейтинг: 1033 Неутрално

  До коментар [#82] от "Вишински":

  примерно, http://imagine.gsfc.nasa.gov/Images/news/lens_fig4.gif

  какво ли ще да е?

  The Man Who Mistook His Wife for a Hat
 95. 95 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 3453 Неутрално

  До коментар [#93] от "Вишински":
  Вишински, впечатлен съм от познанията ти по физика.
  Да си завършил физика?

 96. 96 Профил на Mylène Jampanoï
  Mylène Jampanoï
  Рейтинг: 1033 Неутрално

  [quote#88:"Вишински"]Налаг се това уточнение да бъде правено допълнително[/quote]

  a + b = b + a

  поне така сме приели и никога не ни се налага да уточняваме a 0 ли е или 10 000

  The Man Who Mistook His Wife for a Hat
 97. 97 Профил на Вишински
  Вишински
  Рейтинг: 508 Неутрално

  До коментар [#94] от "joshuatee":

  Има множество такива снимки. Те не доказват нищо. За да доказват, трябва един и същи обект да бъде наблюдаван два пъти по два различни начина: един път с наличието на т.нар. гравитационна лупа и втория път без нея, после да се сравнят разликите. Тук имаме едно - едничко наблюдение по един - едничък начин. Какво виждаме точно?

 98. 98 Профил на Вишински
  Вишински
  Рейтинг: 508 Неутрално

  До коментар [#95] от "тулса":

  Не, разбира се. "Познанията" ми са изцяло любителски и доста непълни. Чел съм много и много съм се интересувал по тези теми, но нищо повече.

 99. 99 Профил на Вишински
  Вишински
  Рейтинг: 508 Неутрално

  До коментар [#96] от "joshuatee":

  В посоченото тъждество не се налагат уточнения. За съжаление, в уравнението на Айнщайн се налагат.

 100. 100 Профил на Mylène Jampanoï
  Mylène Jampanoï
  Рейтинг: 1033 Неутрално

  [quote#97:"Вишински"]Какво виждаме точно?[/quote]

  е аз тебе питам, ти ръсиш авторитетно акъл

  The Man Who Mistook His Wife for a Hat
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK