Евробарометър: 89% от интернет потребителите избягват да разкриват лична информация онлайн

Евробарометър: 89% от интернет потребителите избягват да разкриват лична информация онлайн

© ReutersПроучване на Евробарометър показва, че гражданите на Европейския съюз се чувстват несигурни в интернет пространството. Неприкосновеността на личната информация и плащанията онлайн са основните неща, които ги притесняват, съобщават от пресслужбата на Европейската комисия (ЕК).


В изследването са участвали 27 000 души от държавите - членки на ЕС.


Данните, изнесени в доклада на Евробарометър, сочат, че 89% от интернет потребителите избягват да разкриват лична информация онлайн. 74% смятат, че през изминалата година рискът да станат жертви на престъпления в кибернетичното пространство се е увеличил.
От гражданите на ЕС, използващи интернет, пострадали от онлайн измами са 12% , а 8% са станали жертва на кражба на самоличност. Въпреки това 53% от тях не са променили нито една от своите онлайн пароли през изминалата година.


"Не трябва да позволяваме на киберпрестъпниците да ни пречат да използваме интернет. Колкото повече знаем за рисковете и за това как да се защитим, толкова по-добре ще можем да живеем в онлайн пространството", коментира Сесилия Малмстрьом, комисар на ЕС по въпросите на вътрешните работи.


Според проучването 59% смятат, че не са добре информирани относно рисковете, свързани с киберпрестъпността. 40% се опасяват, че някой може да открадне или да злоупотреби с личните им данни. Загрижени за сигурността на онлайн плащанията са 38%.


Преди година германският министър на вътрешните работи Ханс-Петер Фридрих (вдясно) представи Германския национален център за киберотбрана.

© Reuters

Преди година германският министър на вътрешните работи Ханс-Петер Фридрих (вдясно) представи Германския национален център за киберотбрана.


През март тази година ЕК предложи създаването на Европейски център по киберпрестъпност, който да защитава европейските граждани и предприятия от нарастващите онлайн заплахи. Той ще започне да функционира януари догодина, предава още пресслужбата.


Основна цел на центъра ще е да се бори с онлайн активностите на организираната престъпност и по-специално ататките срещу интернет банкирането и онлайн финансовите услуги. Той ще се опита да подобри защитата на създадените в социалните мрежи профили и ще предоставя информация и анализи на националните правоприлагащи органи. По този начин той ще съдейства в борбата срещу онлайн кражба на самоличност, сексуални злоупотреби и експлоатация, както и срещу кибератаки, засягащи важна инфраструктура и информационните системи в Европа.


Европейската комисия и Европейската служба за външни действия (ЕСВД) в момента изготвят европейска стратегия за сигурност в кибернетичното пространство. Цялостният подход към сигурността в киберпространството ще изисква участието не само на държавните органи, но и на частния сектор, който притежава и управлява голяма част от кибернетичните инфраструктури.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK