Китайски хакери са разбили мейла на председателя на Европейския съвет

Хакерите са влизали общо 4 пъти в рамките на 10 дни в компютрите на 11 висши служители на ЕС. Те се добрали до вътрешна информация в сферите на сигурността, вътрешните работи и икономиката, предаде агенция Bloomberg.

© Reuters

Хакерите са влизали общо 4 пъти в рамките на 10 дни в компютрите на 11 висши служители на ЕС. Те се добрали до вътрешна информация в сферите на сигурността, вътрешните работи и икономиката, предаде агенция Bloomberg.Китайски хакери са разбили мейла на председателя на Европейския съвет Херман ван Ромпой през юли миналата година. По това време Европейският съюз води важни преговори за втория спасителен план за Гърция. Атаката продължила около 14 минути. 


Хакерите са влизали общо 4 пъти в рамките на 10 дни в компютрите на 11 висши служители на ЕС. Те се добрали до вътрешна информация в сферите на сигурността, вътрешните работи и икономиката, предаде агенция Bloomberg.


Разследването на атаката е проведено от екип американски учени и фирми, които работят в сферата на киберсигурността.
Китайските хакери, провели кибератаката, са известни под псевдонимите Comment или Byzantine Candor. Според дипломатически документ от 2008 г., публикуван от WikiLeaks и потвърден от двама бивши служители на неназована разузнавателна агенция, натрапниците са свързани с Китайската народна освободителна армия. От Пекин отричат да са провеждали подобна шпионска операция.


Byzantine и Candor хакнали 17 акаунта и откраднали 7-дневна кореспонденция с всички прикачени файлове от всеки един мейл. Освен Ромпой жертви на компютърната атака са координаторът на ЕС за борба срещу тероризма Жил де Керхов, Леонардо Скиаво - служител външна политика на ЕС, и др.


Освен 11-те висши служители на ЕС екипът по киберсигурност е идентифицирали още 9 жертви на китайските хакери. Сред засегнатите има и адвокати, занимаващи се с търговските искове срещу китайски износители, и юристи, обслужващи енергийна компания, която се подготвя за сондиране във води, към които Китай има териториални претенции.Реакцията на ЕС
"Хакери често се целят в институциите на ЕС... много от атаките са с високо ниво на сложност. Някои се основават на техники, използвани от правителствени агенции", отбеляза служител на ЕС, цитиран от EUobserver.


Той добавя, че Съветът на ЕС не коментира индивидуални случаи, а също и, че свръхсекретната и чувствителна информация е съхранявана в отделни компютърни системи, които не са свързани с интернет, затова трудно може да бъде открадната.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK