Героите на видеоигрите излизат от виртуалния свят

Триизмерните модели са с реалистични подвижни стави.

© Moritz Bacher / Harvard

Триизмерните модели са с реалистични подвижни стави.Програмисти на университета в Харвард създадоха нов софутер, който прави възможно триизмерното принтиране на герои от компютърни игри. Алгоритъмът работи дори и при пресъздаване на двумерни виртуални персонажи, предава BBC.


Набиращите популярност триизмерни принтери създават обекти, като наслагват слоеве от различни материи. За момента най-разпространено е използването на пластмаса, но има устройства, които могат да генерират обекти от дърво, дори от шоколад.


Триизмерното принтиране на герои от компютърни игри обаче се оказва по-голямо предизвикателство от създаването на останалите обекти, казва Мориц Бакхер, един от създателите на новия софтуер.
"При анимациите не се опитваш да пресъздаваш физическия свят перфектно. Моделът просто трябва да е достатъчно добър, за да убеди окото. Можеш да направиш героя толкова анатомически изкривен, че в реалния свят той никога няма да може да стои на крака. Или да правиш деформации, които физически не са възможни", разказва Бакхер на официалния сайт на Харвардския университет.


При генерирането на виртуалните герои, програмистите могат да ползват каквито поискат точки от модела, за да създават стави за движение. Те обаче често са безполезни при реална фигура. Затова софтуерът анализира виртуалния герой и изчислява на кои места е най-добре да се поставят ставите и сглобките при триизмерното принтиране на фигурата. Алгоритъмът може да анализира дори двумерни виртуални модели, като целта е да се създаде модел, който да е максимално близък до оригиналния, но и в същото време "съвместим" с физическите закони.


"Ако принтирате фигура, анализирана от софтуера, ще може да експериментирате с различни нейни пози и тя ще може да се движи по естествен начин, точно като макенен", казва Бакхер.


Основната цел на софтуера е да улесни програмистите на видеоигри при създаването и анимирането на персонажите за тях. Разбира се, напълно възможно е алгоритъмът да бъде пуснат и за свободна продажба, така че всеки да може да създаде макети на любимите си герои.


Не бързайте обаче да правите планове как ще направите пълни колекции от фигури на персонажи от компютърните игри. Проблемът не е в софтуера или технологиите, а в законите за защита на авторските права. Създателите на компютърни игри и играчки изобщо няма да са щастливи, ако всеки може сам да направи фигурка на своите виртуални любимци, без да си плати за това.


"На теория няма нищо незаконно в тази технология, защото тя не е направена с идеята да позволява нарушаване на авторските права или заобикалянето им. Предполагам, че идеята е да се получат лицензи от Microsoft и Sony например. Ако има такива лицензи, няма да има нарушения", казва за BBC Марк Коран, адвокат на кантората за защита на личните данни Briffa.


"Ако обаче някой принтира 3D модел от двумерно изображение, което е съхранявано в кода на една игра, може да има нарушение на авторските права", допълва той.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK