Американски съд потвърди глобата от $675 хил. за 31 нелегално изтеглени песни

Американският Върховен съд отказа да преразгледа делото на Тененбаум.

© Flickr (CC) / Rob Crawley

Американският Върховен съд отказа да преразгледа делото на Тененбаум.Федералният съд в Масачузетс потвърди присъдата и глобата от $675 000, които американецът Джоул Тененбаум ще трябва да плати на Recording Industry Association of America (RIAA). Той е осъден за това, че е изтеглил 31 нелегални песни от интернет и след това ги е разпространил, предава онлайн изданието CNET.


Тененбаум обжалваше присъдата и искаше делото да бъде преразгледано с ново жури. Съдията Руа Зобел обаче отхвърли искането му, като се мотивира, че предадените доказателства са повече от ясни.


Според тях Тененбаум е изтеглил и разпространявал песните в продължение на две години, въпреки че е получавал предупреждения от правоносителите. Не става ясно обаче как точно Тененбаум е разпространявал тези песни и дали е имал финансова изгода от това.
Наказанието е в долната граница на глобите за съзнателно нарушаване на авторските права и под лимита на наказанията за несъзнателно нарушаване на правата и се смята за разумно, казва съдията в мотивацията си.


"Ние сме доволни от решението на окръжния съд", коментират от RIAA пред CNET.


Делото започва още през 2007 г., когато асоциацията на звукозаписната индустрия подава иск срещу Тененбаум. Тогава той е студент в университета в Бостън. Скоро след началото на делото той получи и присъдата да плати $675 000 за вредите, които е нанесъл на звукозаписните компании.


Тененбаум поиска преразглеждане на решението, като го обяви за противоконституционно, а глобата за прекалено голяма. Тогавашният съдия по делото се съгласи и върна делото за преразглеждане.


Апелативният съд обаче е на друго мнение и потвърди решението. За беда на Тененбаум, Американският Върховен съд отказа молбата на неговия адвокат да се намеси и така той ще трябва да плати пълния размер на сумата.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK