Американски юристи: Съдебните заседатели решиха прекалено бързо делото между Apple и Samsung

Адвокатът на Samsung Кевин Джонсън напуска съда в Сан Хосе след като съдебните заседатели решиха южнокорейската компания да заплати 1.05 млрд. долара щети на Apple

© Robert Galbraith, Reuters

Адвокатът на Samsung Кевин Джонсън напуска съда в Сан Хосе след като съдебните заседатели решиха южнокорейската компания да заплати 1.05 млрд. долара щети на AppleЕдно от най-ключовите дела в т.нар. патентни войни при мобилните устройства – това между Apple и Samsung в САЩ, приключи изненадващо бързо, както и болезнено за южнокорейската компания. Съдът в Сан Хосе, щата Калифорния, обяви късно в петък, че азиатският технологичен гигант трябва да плати 1.05 млрд. долара щети на американската компания заради нарушаването на техни патенти.


Резултатът от делото разтърси изоснови индустрията и особено пазара за смартфони. Анализаторите смятат, че това може да се окаже повратна точка в надпреварата между мобилните платформи iOS на Apple и Android на Google. Загубата на Samsung може да повлияе и върху други дела (в ход или бъдещи) срещу различни производители на смартфони, базирани на Android. 


Американската корпорация беше завела иск за щети на стойност на 2.5 млрд. долара, но съдът уважи по-малко от половината от тази сума. За сметка на това отхвърли всички искове на Samsung за нарушаване на патентите от страна на "ябълковата компания". Това, което обаче изненада наблюдателите, е бързината, с която съдебните заседатели решиха този принципно заплетен казус. На тях им отне по-малко от едно денонощие, преди да обявят окончателната присъда. От деветимата съдебни заседатели седем подкрепиха решението, че Samsung е нарушил патентите на Apple, а двама бяха против.
Постепенно обаче започнаха да излизат любопитни факти, като например, че те са попълнили над 700 въпроса за окончателната присъда, без да се съобразяват с предварително дадените инструкции. Според адвокатския блог Above The Law това означава, че или са много убедени в присъдата, или просто са били отегчени до смърт от делото. Юристите са на мнение, че на тях биха им били необходими поне три дни, докато навлязат в подробностите по казуса. Отделно ще им отнеме малко под това време, за да се вземе правилното правно решение, коментират от Above The Law и адвокатите от блога се питат дали съдебните заседатели не са хвърляли монета.


Съставът на заседателите е събран от обикновени хора, които в случая варират от софтуерен техник, през инженери, колелоездачи и др. Но коментарите, които те дават след процеса, също будят въпроси за прекомерен субективизъм.


"Искахме да сме сигурни, че ще изпратим послание към индустрията, а не само да ударим леко през ръцете. Желанието ни беше да дадем достатъчно болезнено наказание, но без то да бъде прекалено голямо и неразумно", заявява Велвин Хоган, председателят на заседателите, цитиран от Reuters.


От юридическа гледна точка обаче делото е за изплащане на щети вследствие на нарушаване на патенти, а не глоба.


Възможно е деветимата заседатели да не използват инструкциите и просто да изразят своето субективно мнение. Това не е прецедент в американската съдебна система и понякога това помага здравият разум да се наложи над типичната правна трактовка. В този случай, за да бъде решението по-обективно, са необходими непрекъснати дебати между членовете. Краткото време, нужно за решението им обаче, подсказва за точно противоположното.


Тълкуванията на адвокатите може да се сметнат като прекалено претенциозни или перфекционистки, но изтъкват интересни гледни точки, които могат да поставят под съмнение решението на съда. Samsung вече обяви, че ще обжалва на по-висока инстанция, като се очаква делото да бъде преразгледано на 20 септември. Като последствие на всичко това южнокорейската компания е изправена пред възможността да получи забрана да продава голяма част от своите продукти в САЩ.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (83)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на konstantin80
  konstantin80
  Рейтинг: 423 Неутрално

  Че какво друго да се очаква, американски съд да осъди американска компания в спор с друга. Все едно Ейпъл имах шанс срещу китайската фирма в китайски съд !

 2. 2 Профил на miron4o
  miron4o
  Рейтинг: 561 Неутрално

  Акт на патриотизъм. Избрали са родното пред чуждото. Не виждам нещо изненадващо.

 3. 3 Профил на Sion с 27,Дневник , амнистия по изборите?
  Sion с 27,Дневник , амнистия по изборите?
  Рейтинг: 1218 Весело

  Е има си хас в спора на американска с южнокорейска компания присъдата да е различна..Всякакво съмнение изчезва при прочитането на ..... За сметка на това отхвърли всички искове на Samsung за нарушаване на патентите от страна на ябълковата компания.....чак пък ни един за свяст да не признаят....Явно през това денонощие дебата е бил на фона на химна и козируващи заседатели..

  "Някои хора цял живот отстояват правото си да нямат собствени убеждения."
 4. 4 Профил на kirsner
  kirsner
  Рейтинг: 893 Неутрално

  Американската правосъдна система просто показа дефектите си. Съдебните заседатели се избират на случаен принцип, има хора, които понятие си нямат от патентоване и нови технологии. Нямат и широка обща култура. Патентното ведомство на САЩ също допуска абсурди. Как може да допусне патентоване от страна на Епъл на форма на смартфон?! Патентована е "правоъгълна форма с обли краища", което само по себе си е абсурдно, а това е в основата на съдебния иск.

 5. 5 Профил на kirsner
  kirsner
  Рейтинг: 893 Неутрално

  Очевидно това е едно глупаво патриотарско решение от страна на американския съд, което в дългосрочен план ще навреди, защото ще генерира антиамерикански и анти-Епъл настроения по света. В Англия претенциите на Епъл не бяха приети от съда, но за това някои от патентните претенции на Самсунг спрямо Епъл бяха признати и бе присъдено обезщетение за корейската компания. В страни като Германия и Швеция съдебните претенции и на Епъл и Самсунг напълно бяха отхвърлени. Също в самата Южна Корея съдът отхвърли претенциите и на Епъл, и на Самсунг, което говори много позитивно за самите корейци.

 6. 6 Профил на tarator9
  tarator9
  Рейтинг: 561 Неутрално

  До коментар [#4] от "kirsner":

  Съдебните заседатели трябва да бъдат одобрени от адвокатите на двете страни. Та, не са избрани съвсем произволно.

  Romanes eunt domus!
 7. 7
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 8. 8 Профил на tarator9
  tarator9
  Рейтинг: 561 Неутрално

  До коментар [#5] от "kirsner":

  А факта, че на южнокорейската агенция й отне години да одобри iPhone за продажба в Южна Корея също ли говори позитивно за самите корейци?

  Romanes eunt domus!
 9. 9 Профил на Long One
  Long One
  Рейтинг: 616 Неутрално

  Тази новина ме разтърси. Просто не мога да повярвам че това се случва в САЩ. В наши дни. Ужас. На къде върви света? А какви времена бяха.

  "We dance like marionettes, Swaying to the symphony... Of destruction"
 10. 10 Профил на etty1
  etty1
  Рейтинг: 2091 Весело

  "Съставът на заседателите е събран от обикновени хора, които в случая варират от софтуерен техник, през инженери, колелоездачи"

  Много забавна фраза, не само заради колелоездачи-те
  Не съм чувала за необикновени съдебни заседатели, но проявявам интерес по темата.

  “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
 11. 11 Профил на emil.boev
  emil.boev
  Рейтинг: 229 Весело

  Решенеието на съда е несправедливо. Трябваше да ги накажат и за ГалаксиТаб.

 12. 12 Профил на kirsner
  kirsner
  Рейтинг: 893 Неутрално

  #6, съдията е този, който решава дали даден съдебен заседател може да бъде отзован. Ако адвокатите не са съгласни с присъствието на даден съдебен заседател, те могат да поискат отстраняването му, излагайки мотиви, но в края на краищата съдията решава дали това да бъде сторено. Ние, разбира се, не знаем всички подробности, но самия факт, че едно такова решение бе взето светкавично бързо, не говори добре за целия процес.

 13. 13 Профил на marker
  marker
  Рейтинг: 731 Неутрално

  Не мога да си представя, как 9 съдебни заседатели за нула време и без да са експерти, изведнъж решиха, че има патентни нарушения!
  Това е изключително специфична материя.
  Може ли някой точно да определи при такъв продукт като GSM апаратите, къде в пазарната икономика свършва защитата на конкуренцията и къде започва защитата на патентите.
  Това е типичен случай корпоративен протекционизъм, който дори е против интересите на обикновения американски потребител.

 14. 14 Профил на tarator9
  tarator9
  Рейтинг: 561 Неутрално

  До коментар [#12] от "kirsner":

  Да, конспиралниците винаги намират аргументи за решения, които не им харесват. Съдията е подкупен, съдебните заседатели са тъпи и т.н. Няма никакъв шанс Апъл да са прави и конспиралниците да грешат. Това е напълно невъзможно

  Romanes eunt domus!
 15. 15 Профил на johnatan-livingston
  johnatan-livingston
  Рейтинг: 838 Неутрално

  като цяло е тъпо и непрофесионално такива големи дела с толкова много детайли и информация в тях да се решават от група случайни хора

  Smile and the world smiles with you.Fart and you stand alone.
 16. 16 Профил на tarator9
  tarator9
  Рейтинг: 561 Неутрално

  До коментар [#13] от "marker":

  Не е за нула време. И двете страни призоваха експерти като свидетели по делото. Всъщност, ти имаш ли идея как се прави дело със съдебни заседатели?

  Romanes eunt domus!
 17. 17 Профил на Long One
  Long One
  Рейтинг: 616 Неутрално

  До коментар [#13] от "marker":

  "Не мога да си представя, как 9 съдебни заседатели за нула време и без да са експерти, изведнъж решиха, че има патентни нарушения!"

  То и те не могат да си го представят. Просто така е прябвало да стане. А може и някакси да са получили послание свише. Знае ли човек.

  "We dance like marionettes, Swaying to the symphony... Of destruction"
 18. 18 Профил на tarator9
  tarator9
  Рейтинг: 561 Неутрално

  А големите загуби от делото всъщност са за Гугъл. Не случайно днес акциите им са с -3.5% в сравнение с Апъл. Хмм, Гугъл също са в Силициевата долина и също са американска компания. Как така ги наказаха "тъпите" съдебни заседатели?

  Romanes eunt domus!
 19. 19 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 716 Неутрално

  Дългата партньорска ръка на цецко .

 20. 20 Профил на xymax
  xymax
  Рейтинг: 557 Неутрално

  1.05 млрд. Адвокатите на Епъл ще гушнат доста добър хонорар (30-40%). Е, ще трябва да почакат малко де, да минат обжалванията.

 21. 21 Профил на kirsner
  kirsner
  Рейтинг: 893 Неутрално

  #14, аз самия съм не съм бил съдебен заседател, но доста време съм прекарал в американски съдилища ( живея от 15 год. в САЩ) , особено във връзка с по-малки съдебни претенции ( small claims court), така че имам някакви идеи как работи американската правосъдна система. Бил съм анкетиран и за съдебен заседател, от което успях да се отмъкна, като изложих причини и доводи за отказ ( по онова време пътувах доста покрай работата и това основно бе довода ми да искам да не бъда съдебен заседател)....

 22. 22 Профил на nomer37
  nomer37
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Че те американските съдии да не са гащници, като българските. Все пак Апъл е американска, защитава американския интерес и храни американските съдии. Нека нашите да си правят изводите!

  "Отдавна твърдя, че социализмът има нещо общо със СПИН. Предимно се предава по наследство и по полов път." Антон Кутев
 23. 23 Профил на darth_bane
  darth_bane
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Определено това дело може да се окаже повратна точка за индустрията. Не защитавам никого в случая, имам и android и iOS устроиства (просто ми се налага да пиша софтуер за тях). Според мен Google и Samsung в случая трябваше да заделят малко повече време за research и да направят нещо по различно като интерфейс, както направиха Microsoft с Metro интерфейса и тогава нямаше въобще да се стига до такива дела. Както се казва ще продължаваме да следим развоя с интерес.

 24. 24 Профил на xymax
  xymax
  Рейтинг: 557 Неутрално

  [quote#18:"|"]Гугъл също са в Силициевата долина и също са американска компания. Как така ги наказаха "тъпите" съдебни заседатели?[/quote]

  Ти ако мислиш, че повечето американци правят разлика между КОМПАНИИТЕ Епъл и Гугъл жестоко се лъжеш. Едното е за да цъкаш приложения и говориш по телефона, другуто е да търсиш напр. антидепресанти и хапчета за отслабване

 25. 25 Профил на tarator9
  tarator9
  Рейтинг: 561 Неутрално

  До коментар [#21] от "kirsner":

  Е, разбира се, ти си единствения живеещ в САЩ от толкова време и викан за съдебен заседател.

  Romanes eunt domus!
 26. 26 Профил на tarator9
  tarator9
  Рейтинг: 561 Неутрално

  До коментар [#24] от "xymax":

  Я, още един дето е виждал американци само по телевизията, но е голям експерт по тях

  Romanes eunt domus!
 27. 27 Профил на xymax
  xymax
  Рейтинг: 557 Весело

  И за да не съм голословен... по предишния ми пост: http://d24w6bsrhbeh9d.cloudfront.net/photo/5181868_700b.jpg

 28. 28 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 716 Неутрално

  До коментар [#4] от "kirsner":

  Умно е това за формата , ама е с пропуск - нищо не са казали за ъглите . Щото и те влизат във формата .

 29. 29 Профил на johnatan-livingston
  johnatan-livingston
  Рейтинг: 838 Неутрално

  [quote#16:"|"] И двете страни призоваха експерти като свидетели по делото.[/quote]

  Призованите експерти могат да дадат силни доводи, да приведат доказателства, изследвания, анализи, но дали ще убедят заседателите в тях зависи от самите заседатели.

  Smile and the world smiles with you.Fart and you stand alone.
 30. 30 Профил на tarator9
  tarator9
  Рейтинг: 561 Неутрално

  До коментар [#29] от "johnatan-livingston":

  Разбира се. Затова това е съд, а не събрание на експерти.

  Romanes eunt domus!
 31. 31 Профил на xymax
  xymax
  Рейтинг: 557 Весело

  По темата: добре, че Хенри Форд не се е сетил да патентова автомобилната форма, че още щяхме да сме на каруци в Европата.

 32. 32 Профил на izombie
  izombie
  Рейтинг: 229 Весело

  Добрите спечелиха в първия рунд. Преписвачите загубиха. До тук добре. Добре е да поканим това жури да дойде да съди в България - ще вдигнем рейтинга на съдебната система.

 33. 33 Профил на tarator9
  tarator9
  Рейтинг: 561 Неутрално

  До коментар [#31] от "xymax":

  Ако Форд беше патентовал "автомобилната форма", срокът патента му щеше да е минал отдавна, някъде преди 1930

  Romanes eunt domus!
 34. 34 Профил на iSiktir
  iSiktir
  Рейтинг: 561 Неутрално

  Съдебните заседатели са взели бързо решение по очевидни причини - и един ден да мислят и 20 дена да мислят, като нищо не разбират от софтуер и технологии, майната му, печели американската фирма, ареее.
  Патентовали са правоъгълника !?, сега конкуренцията да патентова набързо кръга и да пуска кръгли смартфони.

  Путин - враг номер 1 на тутраканската селищна система
 35. 35 Профил на emil.boev
  emil.boev
  Рейтинг: 229 Неутрално

  До коментар [#34] от "iSiktir":

  Те може и да не разбират, но имат очи и виждат очевидните прилики, сигурно могат и да четат и са прочели документите, в които самсунг сравняват iPhone с техните (до този момент) пръчки. Прочели са и писмото от Гугъл, в което Гугъл предупреждават Самсунг, че техните устройства приличат много на тези на Apple.

 36. 36 Профил на iSiktir
  iSiktir
  Рейтинг: 561 Неутрално

  До коментар [#35] от "emil.boev":

  Олеее
  нещата не са толкоз прости бе човек.
  АйПада пък прилича на таблета на майкрософт от 2002-ра.
  АйФонът прилича на ХТС.
  В тези фирми е едно безкрайно "крадене" и доразвиване един от друг, затова в много държави не се заемат.

  Определено не е тема за аматьори!!!

  Путин - враг номер 1 на тутраканската селищна система
 37. 37 Профил на izombie
  izombie
  Рейтинг: 229 Весело

  До коментар [#36] от "iSiktir":
  Тогава защо коментираш?

 38. 38 Профил на andthensome
  andthensome
  Рейтинг: 450 Неутрално

  самсунг копираха епъл и много добре го знаете. всичко друго е алабала. следващата инстанция ще им намали малко глобата и това е.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  the society that puts equality before freedom will end up with neither. the society that puts freedom before equality will end up with a great measure of both.
 39. 39 Профил на emil.boev
  emil.boev
  Рейтинг: 229 Неутрално

  До коментар [#36] от "iSiktir":

  За кой таблет на Майкрософт става дума ? На кой модел HTC прилича айФона? Какво ще кажеш за това ?

  http://samsungcopiesapple.tumblr.com/

 40. 40 Профил на andthensome
  andthensome
  Рейтинг: 450 Неутрално

  епъл имат таблет много преди всички. казва се нютон. образовайте се малко преди да правитр такива абсурдни твърдения.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  the society that puts equality before freedom will end up with neither. the society that puts freedom before equality will end up with a great measure of both.
 41. 41 Профил на Rael
  Rael
  Рейтинг: 727 Неутрално

  Америка играе на тънко въже. Още няколко такива "присъди", и американските патенти няма да се признават другаде.
  Вярно, че американски технологии и интелектуален капитал се крадат повсеместно - като се почне от пиратстването на филми и софтуер и се стигне до цели фалшиви Епъл магазини в Китай. Но това дело и това решение са проява на нервност от страна на Епъл и Америка като цяло. Надявам се на по-горна инстанция присъдата да бъде по-разумна.

 42. 42 Профил на tarator9
  tarator9
  Рейтинг: 561 Неутрално

  До коментар [#41] от "Rael":

  Понеже виждам, че си експерт, ще ти издам една тайна.

  Американските патенти не се признават никъде другаде. Ако някоя фирма иска патентите й да се признават "другаде", тя трябва да ги регистрира в това "другаде"

  Romanes eunt domus!
 43. 43 Профил на Rael
  Rael
  Рейтинг: 727 Неутрално

  До коментар [#42] от "|":

  Не се обиждам, не съм експерт и ако съм сбъркал, моля за извинение. Знам, че има международна система за защита на интелектуалния продукт, която е създадена с цел да се избегне патентоването във всички страни в света. Иначе, ако приемем буквално думите ти, Епъл трябва да регистрират всички свои патенти от България до Етиопия, което ми се струва абсурдно.

 44. 44 Профил на iSiktir
  iSiktir
  Рейтинг: 561 Неутрално

  До коментар [#37] от "izombie":

  Коментирането тук е безвредно, дори и когато се прави от ментета като мен.
  Фрапиращото е ако ментета започнат да праскат глоби от 1 милиард на топ компании.

  Путин - враг номер 1 на тутраканската селищна система
 45. 45 Профил на Kalin
  Kalin
  Рейтинг: 506 Весело

  До коментар [#16] от "|":

  Те и Самсунг призоваха един професор по HCI, който заяви, че от десет години преди да се появи единия патент, той е преподавал на учениците си абсолютно същото нещо, описано в патента, ама съдебните заседатели не са го стоплили този факт ...

  Както казах - американски съд, с американски съдия, с американски съдебни заседатели, трябва да вземат "безпристрастно" решение в спор между най-скъпата американска компания и чужда такава. Има ли изобщо изненадани от решението им и от присъдата?

  it comes from inside, just listen ...
 46. 46 Профил на Kalin
  Kalin
  Рейтинг: 506 Неутрално

  [quote#18:"|"]Гугъл също са в Силициевата долина и също са американска компания.[/quote]

  делото се води Apple vs. Samsung, не виждам никъде Apple в това дело да съди Google Inc ...

  it comes from inside, just listen ...
 47. 47 Профил на orlinbo
  orlinbo
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Te prosto ne znaiat kakva dobra usluga napraviha na Samsung.
  Nishto ne moje da zameni Samsung Galaxy SIII


  Публикувано през m.dnevnik.bg

 48. 48 Профил на izombie
  izombie
  Рейтинг: 229 Неутрално

  До коментар [#44] от "iSiktir":

  Такава им е съдебната система - демокрация - какво да правиш. Между другото решението на съдията в Англия е доста по-абсурдно и смешно.

 49. 49 Профил на izombie
  izombie
  Рейтинг: 229 Неутрално

  До коментар [#47] от "orlinbo":

  Гледам цените в Техномаркет и се чудя защо Самсунг ГС3 е с 470 лв по-скъп от SONY XPERIA S LT26I. Ще ми помогнеш ли да разбера защо трябва да си купя именно Samsung.

 50. 50 Профил на tarator9
  tarator9
  Рейтинг: 561 Неутрално

  До коментар [#45] от "Kalin":

  E, разбира се ти си по-голям експерт от съдебните заседатели. Видял си показанията на всички експерти и т.н.


  До коментар [#46] от "Kalin":

  Делото е Самсунг срещу Апъл, но акциите на Гугъл са -3% от акциите на Апъл днес. Защо ли?

  Romanes eunt domus!
 51. 51 Профил на tarator9
  tarator9
  Рейтинг: 561 Неутрално

  До коментар [#43] от "Rael":

  Доколкото знам се подава един patent application, но всяка страна отделно решава дали да издаде патент или не.

  Romanes eunt domus!
 52. 52 Профил на Kalin
  Kalin
  Рейтинг: 506 Неутрално

  До коментар [#50] от "|":

  Дай нещо по-съществено от лични нападки, черта, че това е доста елементарен начин за водене на спор.

  it comes from inside, just listen ...
 53. 53 Профил на tarator9
  tarator9
  Рейтинг: 561 Неутрално

  До коментар [#52] от "Kalin":

  Какво по-съществено, "експерт"? Нито ти, нито аз знаем подробности за делото, а разни дреболии, които журналистите са решили да публикуват. Но, за разлика от мен, _ти_ смяташ че имаш право да коментираш решението. Въпреки незнанието си.

  Romanes eunt domus!
 54. 54 Профил на Kalin
  Kalin
  Рейтинг: 506 Весело

  До коментар [#53] от "|":

  Делото беше доста добре описано в дигиталните издания, които имаха широк достъп до всички доказателства, както и им беше предоставен достъп до залата - заради изричното постановление на съдията за открит процес.

  Така че айде по-полека, всезнайко.

  it comes from inside, just listen ...
 55. 55 Профил на Kalin
  Kalin
  Рейтинг: 506 Неутрално

  [quote#50:"|"]Делото е Самсунг срещу Апъл, но акциите на Гугъл са -3% от акциите на Апъл днес. Защо ли?[/quote]

  Barclays on the overall impact on Android:

  “While the verdict is not a positive for Google and the broader Android ecosystem, we believe this event alone will have a minimal near-term impact on Android’s global momentum in the smartphone arena.”

  (Business Week)

  Акциите на Гугъл са на -1.14% в момента.

  it comes from inside, just listen ...
 56. 56 Профил на tarator9
  tarator9
  Рейтинг: 561 Неутрално

  До коментар [#54] от "Kalin":

  Ахам, толкова подробно обяснено, че си чул само за показанията срещу Апъл


  До коментар [#55] от "Kalin":

  Гугъл е -1.38%, Apple е +1.84%. Разликата между Гугъл и Апъл е -3%. Както и казах.

  Romanes eunt domus!
 57. 57 Профил на tarator9
  tarator9
  Рейтинг: 561 Неутрално

  До коментар [#55] от "Kalin":

  Ако пък не ти харесва да сравняваш с AAPL, ^IXIC e 0.09%, GOOG -1.4%. T.e. Гугъл се движи по-зле от останалите технологични компании (NOK +5.84%, RIMM +1.8%, MSFT 0.43%)

  Romanes eunt domus!
 58. 58 Профил на orlinbo
  orlinbo
  Рейтинг: 395 Неутрално

  До коментар [#49] от "izombie":

  Виж това. Мисля че ще ти помогне
  http://www.trustedreviews.com/opinions/samsung-galaxy-s3-vs-sony-xperia-s
  Успех

 59. 59 Профил на Kalin
  Kalin
  Рейтинг: 506 Весело

  До коментар [#56] от "|":

  Избирателното "чуване" е твоя запазена марка, черта. Точно този свидетел адвокатите развенча два от патентите на Епъл, но журито доста удобно го е пренебрегнало, въпреки че човекът от 40+ години преподава CS & HCI.

  Американска компания съди чужда такава в американски съд, с американски съдебни заседатели, инструктирани от американски съдия - нещо неясно има ли?

  it comes from inside, just listen ...
 60. 60 Профил на tarator9
  tarator9
  Рейтинг: 561 Неутрално

  До коментар [#59] от "Kalin":

  Е, не мога да споря с такъв изтъкнат "експерт" като теб. Ти, разбира се, си много по-компетентен по всички въпроси свързани с делото от съдебните заседатели

  Romanes eunt domus!
 61. 61 Профил на izombie
  izombie
  Рейтинг: 229 Весело

  До коментар [#58] от "orlinbo":

  Интересен сайт. Тия пишат друго обаче:

  http://www.knowyourmobile.com/comparisons/1364128/samsung_galaxy_s3_vs_sony_xperia_s.html

  Все тая - сайтове разни. За мен сонито изглежда по-добре. Има по-добър екран, по-компактно е, сони е все пак - очаква се да е и по-качествено - и най-важното 500 кинта аванта.

 62. 62 Профил на glatzial
  glatzial
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Че Самсунг са копирали дизайн - копирали са. Че Епъл са нарушили и те патенти на Самсунг - и това е така. Всичките големи крадат един от друг и всички вкупом от Нокия. Но да ми разправят, че някой си е купил Самсунг, щото приличал на айФон и се объркал - пълни глупости.
  По принцип идеята да патентоваш дизайн е абсурдна - за справка в модата патенти и интелектуална собственост няма. Има само защита на марката.

 63. 63 Профил на emil.boev
  emil.boev
  Рейтинг: 229 Неутрално

  [quote#62:"glatzial"]Че Епъл са нарушили и те патенти на Самсунг - и това е така.[/quote]

  Apple купуват чипове, в които са имплементирани патенти на Samsung. Производителят на чиповете вече е платил на Самсунг.

 64. 64 Профил на glatzial
  glatzial
  Рейтинг: 506 Неутрално

  До коментар [#63] от "emil.boev":
  За съжаление нещата никога не са толкова прости.
  За патент има два вида такси - еднократни и ройалтис. Ройалтитата са лицензионни споразумения и се изплащат като процент от цената на крайното устройство. Давам пример с кодека Н264 - за крайни потребители е безплатен, но ако компания иска да го има в продукта си, плаща за всяко устройство на което се ползва.
  В случая това че производителят на чиповете е платил нещо, не означава, че Епъл са освободени от плащане. Дори техния мотив да не плащат, не е, че не трябва, а че Самсунг им искат прекалено много пари (”Samsung’s royalty demands are multiple times more than Apple has paid any other patentees for licenses to their declared-essential patent portfolios.” http://www.reuters.com/article/2012/07/25/us-apple-samsung-lawsuit-idUSBRE86O1BX20120725)

 65. 65 Профил на snafuracer
  snafuracer
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Изключително жалък ход от страна на Епъл. Вече със сигурност реших, че няма да си купя нищо от тях.

 66. 66 Профил на tarator9
  tarator9
  Рейтинг: 561 Неутрално

  До коментар [#62] от "glatzial":

  Сигурен ли си, че е абсурдно да патентоваш дизайн?

  http://en.wikipedia.org/wiki/Design_patent

  Romanes eunt domus!
 67. 67 Профил на glatzial
  glatzial
  Рейтинг: 506 Неутрално

  До коментар [#66] от "|":
  Да твърдя, че не може да се патентова? И да - сигурен съм, че е абсурдно. След като модата функционира без патенти за дизайн, всичко друго също може да се справи без такъв.
  Имаш два продукта - изглеждат еднакво, но единия е на любимата ти марка, води се по-качествен и струва с 200 $ (нали си в Америка ) отгоре. Кой ще си вземеш? Ако искаш да си вземеш по-качествения и марковия какво значение има, че другият изглежда по същия начин. Ако цената е определяща и по принцип не би взел скъпия продукт, тогава марката няма загуби от теб, защото по принцип не би им бил клиент.
  Какво в случая пази патента?

 68. 68 Профил на tarator9
  tarator9
  Рейтинг: 561 Неутрално

  До коментар [#67] от "glatzial":

  Явно си като шопа дето гледал жирафа и викал "такова животно нема". Няма да ти преча, викай си

  Romanes eunt domus!
 69. 69 Профил на glatzial
  glatzial
  Рейтинг: 506 Неутрално

  И преди да се заядеш, че модните къщи могат да патентоват дизайна на дрехите си - да - де юре могат, но не го правят. Излиза им икономически неизгодно, защото патентите за тях са скъпи, вадят много модели и никога не знаят, кой ще се окаже печелившият им. Освен това издаването на патент изисква повече време, отколкото е един моден цикъл - така че на практика работят без патенти.

 70. 70 Профил на glatzial
  glatzial
  Рейтинг: 506 Любопитно

  До коментар [#68] от "|":
  Интересен отговор, изцяло свързан с темата и доводите ми. Браво. Закопа ме. Айде със здраве до следващото абсурдно патентно дело м/у Мото-гугъл и Епъл. И като гледам този път Епъл ще плачкат.

 71. 71 Профил на Kalin
  Kalin
  Рейтинг: 506 Весело

  До коментар [#60] от "|":

  Може да поспориш с Dr. Andries van Dam ако искаш, лабораторна мишко =)

  it comes from inside, just listen ...
 72. 72 Профил на tarator9
  tarator9
  Рейтинг: 561 Неутрално

  До коментар [#70] от "glatzial":

  Да, напълно свързан е с темата. Показвам ти, че design patents съществуват, ти "не, не съществуват".

  Romanes eunt domus!
 73. 73 Профил на tarator9
  tarator9
  Рейтинг: 561 Неутрално

  До коментар [#71] от "Kalin":

  Не, благодаря. Ще оставя с него да спорят специалистите по темата. Такива като теб

  Romanes eunt domus!
 74. 74 Профил на Kalin
  Kalin
  Рейтинг: 506 Весело

  До коментар [#73] от "|":

  Аз и той няма за какво да спорим, чертичке лабораторна =)

  it comes from inside, just listen ...
 75. 75 Профил на tarator9
  tarator9
  Рейтинг: 561 Неутрално

  До коментар [#74] от "Kalin":

  Разбира се, че няма. Със чугунени глави дори и той няма да иска да спори

  Romanes eunt domus!
 76. 76 Профил на Kalin
  Kalin
  Рейтинг: 506 Весело

  До коментар [#75] от "|":

  Обикновено за да има спор, трябва да има две разминаващи се гледни точки. Иначе да, с твоята чугунена глава няма да спори човекът, разбира се =)

  it comes from inside, just listen ...
 77. 77 Профил на glatzial
  glatzial
  Рейтинг: 506 Неутрално

  До коментар [#72] от "|":
  Показва колко си ми чел писанията - дай ми цитата където казвам, че не съществува патент над дизайна? Предполагам ще се хванеш за това:
  [quote#62:"glatzial"]По принцип идеята да патентоваш дизайн е абсурдна - за справка в модата патенти и интелектуална собственост няма. Има само защита на марката.[/quote]
  По-долу съм обяснил защо там на практика патенти няма и въпреки това модните къщи не са фалирали. Но чукча писател, чукча не читател.

 78. 78 Профил на izombie
  izombie
  Рейтинг: 229 Неутрално

  До коментар [#69] от "glatzial":

  Според теб Самсунг копираха ли Аппле или не ?

 79. 79 Профил на glatzial
  glatzial
  Рейтинг: 506 Неутрално

  До коментар [#78] от "izombie":
  Копирали са много. Аз дори съм за подобна присъда, защото копирането от Епъл не развива Андроид.
  Смешно ми стана просто, че Епъл нямали нарушени лицензи на Самсунг.
  В САЩ трябват яко реформи на патентната система, защото не помага, а пречи.

 80. 80 Профил на Mickey
  Mickey
  Рейтинг: 727 Неутрално

  [quote#4:"kirsner"]Американскта правосъдна система просто показа дефектите си. [/quote]
  По скоро проблема е с патентната система на САЩ.
  Защо там е възможно (примерно), да се патентоват геометрични форми чрез подхоящ подкуп, а в останалата част на Света - НЕ?

  Защо в UK , Епъл трябва да се извинява чрез официалните медии, на Самсунг, а в САЩ -НЕ?

  Изгони КомуноЧенгесарския ГЕРБ - спаси България !!! (Ама, не ни натрисай другарите им от БСП пак ! )
 81. 81 Профил на Mickey
  Mickey
  Рейтинг: 727 Неутрално

  Продължение:
  След като Епъл не може да се съревновава мъжки, като технологична компания, се съревновават като "стилист капанов"
  И то само на тяхна почва!
  Много пари играят във финансовата пирамида на Епъл, та за малко ще ги крепят докато си превъртят мангизите и им излезе играта.
  Не забравяте че на "гиганта" глинените му крака са САМО ЕДИН ТЕЛЕФОН и нищо повече(и залаганията на големите играчи).
  Останалите продукти на Епъл нямат отношение към "огромния нечуван успех".

  Изгони КомуноЧенгесарския ГЕРБ - спаси България !!! (Ама, не ни натрисай другарите им от БСП пак ! )
 82. 82 Профил на DareDebil
  DareDebil
  Рейтинг: 782 Неутрално

  До коментар [#80] от "Mickey":

  мишка, къде е туй извинение бе, дай го да го видим най-накрая! А защо трябва да се извиняват ли? Щото самсунг имат куфарче за да купят само един съдия, но не и цяло жури явно.

  Тия мангизи дето ги дрънкаш ги превъртат вече от 5 години, не ги ли превъртяха вече? Колко още остават? Ами МАТРИЦИТЕ дето не ги сменяли, сега на новия айфон като ги сменят какво ще правиш? Ще се обесиш ли? Или док конекотра, дето е по-малък от предния, нали се пенеше че никога нямало да го сменят, щото епъл инвестирали трилиони в аксесоари за сегашния?

  И ipad ли няма отношение към огромния нечуван успех? Щото май има.

  Конкурсно начало не означава конкурсен край, другарки и другари.
 83. 83
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK