Какво и кога ще се случи със скока на Феликс Баумгартнер

Какво и кога ще се случи със скока на Феликс Баумгартнер

© redbullstratos.comИсторическото изкачване Феликс Баумгартнер към ръба на Космоса ще започне към 20:00 часа българско време. Със скафандъра и оборудването по него, той тежи 118 килограма. Напълненият с хелии балон, ще се изкачва със скорост близо 18 км/ч. В началото на изкачването температурата ще е ниска, но с навлизане в стратосферата ще се повиши. Стоплянето е заради абсорбирането на ултравиолетовите лъчи от озоновите молекули.


За по-малко три часа Феликс ще достигне височина от 36 км. Преди да скочи, той трябва да получи разрешение от наземния контрол. Очаква се това да стане между 23:00 и 24:00 часа.


Феликс трябва да внимава много каква позиция заема преди да скочи, за да предотврати безконтролно въртене. Той трябва да скочи с главата напред. Така в рамките на 40 секунди той ще достигне скоростта на звука в стратосферата - над 1130 км/ч. За сравнение, самолет "Боинг 747" лети с около 965 км/ч.
Със слизането в тропосферата, въздухът ще стане по-гъст и повечето въздушни молекули ще играят ролята на спирачки. На такава височина летят големите пътнически самолети.


Една от целите на мисията е да постави рекорд за най-дългото свободно падане в историята. Феликс ще е в това състояние в продължение на поне 5 минути и 35 секунди, може би и повече.


Той ще отвори парашута си на около 15 км височина от земната повърхност. Преди да го отвори, Баумгартнер трябва да е намали скоростта си до около 277 км/ч. Ако не успее сам, парашутът му ще се разтвори автоматично.


Цялата продължителност на скока му от ръба на Космоса до Земята ще продължи около 15-20 минути.


Гледайте изкачването и скока на Феликс Баумгарнтер на живо в Дневник


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK