Ползващите торенти купуват 30% повече музика от останалите

Оказва се, че пиратите на музика всъщност не нанасят чак толкова големи вреди на индустрията, сочи проучването.

© Stoyan Nenov

Оказва се, че пиратите на музика всъщност не нанасят чак толкова големи вреди на индустрията, сочи проучването.Хората, които използват торенти и други програми за файлов обмен, купуват 30% повече легална музика спрямо останалите. Това показва проучване на American Assembly, публична организация свързана с университета Колумбия в САЩ, съобщава онлайн изданието Torrent Freak.


Проучването е проведено в САЩ и Германия. То е било на базата на телефонно интервю. От него става ясно, че тези, които най-редовно споделят файлове онлайн, всъщност са и най-добрите клиенти на музикалната индустрия.


Музикалните колекции на американските ползватели на приложния за файлов обмен са по-големи средно с 37% спрямо архивите на хората, които не използват торенти и други подобни системи. Повечето потребители признават, че по-голямата част от файловете в колекциите им са изтегляни безплатно или копирани от роднини и приятели.
Американците имат средно по 1444 песни в колекциите си. Ползващите програми за файлов обмен са с по-големи колекции, средно по 1979 песни. Около 760 от тях за купени легално.


Архивите на останалите потребители са по-малки - около 1264 песни. Едва 582 от тях са купени. Останалите са копирани от приятели, безплатни или записани от оригинални носители.


Подобна е ситуацията и в Германия. Там обаче, ползвателите на торенти имат значително по-големи колекции – средно по 3917 песни. Около 1034 са закупени, а 2050 са изтеглени безплатно.


Немците, които не ползват файлов обмен, имат доста по-скромни архиви – едва 627 песни, като 376 са закупени. Останалите са записани от носител, приятели или се разпространяват свободно.


И в двете държави се забелязва сходна тенденция. Между 10% и 21% от песните в музикалните колекции на потребителите са изтеглени свободно. Между 34% и 63% от песните са закупени легално, като дяловете варират най-вече по възрастова група.


От American Assembly уточняват, че потребителите на торенти в Германия статистически са много малко и е възможно данните да не отговарят на реалността.


Въпреки това тенденцията е ясна. Потребителите на приложения за обмен на файлове не са мотивирани от безплатното теглене на съдържание. Те се оказват едни от най-редовните купувачи, но правят това след като са се убедили, че харесват дадения продукт достатъчно.


Анализаторите допълват и друг интересен момент. Често хората теглят музиката като заместител на легално закупените от тях CD-та. Още по-популярна практика е записването на физическите албуми в цифров вид, който да е удобен за слушане на всички устройства.


Наблюдава се ръст и на онлайн стрийминга на музика. 29% от хората под 30-годишна възраст слушат по-голямата част от песните си по този начин. Едва 11% обаче имат платени абонаменти.

Коментари (23)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на NK /имигрант в родната страна/
  NK /имигрант в родната страна/
  Рейтинг: 829 Весело

  Ха!

  Правителството ОЛИГАРСКИ призовава: "ПЛУВАЙ, БЪЛГАРИНО... НЕ Е РИБА!"
 2. 2 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1905 Неутрално

  Съвсем логично, и отдавна знаещо се. Авторите на музика и филми също го знаят отдавна. Тия, които реват против торентите всъщност са некадърници от сорта на Мария Илиева, както и организации от рода на Профон, които биха ни задължили да плащаме дори когато си тананикаме нещо.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 3. 3 Профил на Rowan Atkinson
  Rowan Atkinson
  Рейтинг: 471 Неутрално

  Не ми се вярва. Стъкмили са резултатите някак си.

 4. 4 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2953 Неутрално

  Това си е реклама.Реват посредниците,които скоро ще станат излишни

 5. 5 Профил на mmiu
  mmiu
  Рейтинг: 418 Весело

  До коментар [#3] от "Rowan Atkinson":

  Рейтингът ти яко ще пада с такива глупави реплики.
  Иначе изводите са следните - хората, които свалят от торенти са същите, които активно слушат музика и се интересуват. Това и авторите на парчетата го знаят.

 6. 6 Профил на Гуано
  Гуано
  Рейтинг: 675 Неутрално

  Проблемът не е в тези, които теглят, а в тези, които го дават за теглене. Да теглиш нещо от някъде не е претстъпление, престъпление е да го даваш на другите. Поне така го разбира филмивата и звукозаписната индустрия. В този смисъл "изследването" не казва нищо ново. И друг въпрос също, че теглещите най-често съвсем несъзнателно стават мулета, тоест доставчици по неволя.

  А от друга страна е съвсем очевидно, че "тегленето" е реклама и то силна. Ако, разбира се, има какво да се рекламира.

  У нас не само смятат свестните за луди, но и лудите за свестни
 7. 7 Профил на Blackradio
  Blackradio
  Рейтинг: 521 Неутрално

  Е щом такива са резултатите що се впрягате от торент-сайтовете. Даже е необходимо да се направят повече.

  Всичко е преходно, освен простотията. Тя е вечна.
 8. 8 Профил на Dragoslava
  Dragoslava
  Рейтинг: 924 Неутрално

  Разбира се, че е така. Като ти хареса нещо от торентите, търсиш да си го купиш с по-високо качество.

 9. 9 Профил на Sioux
  Sioux
  Рейтинг: 732 Неутрално

  Споделям резултатите от проучването.

  Ако трябва да сме откровени, обаче, трябва да се отбележи, че при филмите нещата не стоят точно по този начин, просто защото за разлика от музиката, филмът не е нещо, което се гледа повече от 1, 2, макс. - 3 пъти. Е, с някои изключения от типа на Криминале, разбира се.

 10. 10 Профил на kapitalist
  kapitalist
  Рейтинг: 470 Гневно

  ГЛАДЪТ на посредниците е ПО-ГОЛЯМ от този на авторите!
  ЛАКОМИЯТА на посредниците е ПО-ГОЛЯМА от тази на авторите!
  НАГЛОСТТА на посредниците е ПО-ГОЛЯМА от скромността на авторите!
  ПРАВНИТЕ ЗНАНИЯ на посредниците са ПО-ГОЛЕМИ от тези на авторите!
  ЛОБИТАТА на посредниците са ПО-ГОЛЕМИ от тези на широкоскроените автори - творци!
  Единствено ПОЧТЕНОСТТА и ТВОРЧЕСКИЯТ ТАЛАНТ на авторите са по-големи от възможностите на посредниците!...
  Е, кой тогава от двете заинтересовани страни има ПО-ГОЛЯМА нужда от помощ? Дали посредниците?!...
  БАЛАНСЪТ е НАРУШЕН. До автора не достига НИЩО. Това е проблемът. А не крякането на посредниците.
  Да се ПРЕМАХНЕ ДЪРЖАВНАТА БЕЗПЛАТНА ПОМОЩ, чрез НК 172а и да остане само търговската защита в СЪДА! И нещата ще си дойдат по местата. Който иска да се изхранва от 'защита' - ДА ПОЕМА ТЪРГОВСКИЯ РИСК, като води преговори и се ПОТИ В СЪДА! А не да лапа, разигравайки БЕЗПЛАТНО ПОЛИЦИЯ и ПРОКУРАТУРА, за сметка на данъкоплатците! Тогава и всички ще ги УВАЖАВАМЕ!...

 11. 11 Профил на Мазен чех
  Мазен чех
  Рейтинг: 624 Неутрално

  Добрите певци отдавна разбраха, че борбата с интернета е обречена работа и печелят големите си пари от концерти. Колкото до филмите, въпросът ми е кога ще може да ти връщат парите когато филмът не ти хареса. Всякакви стоки можеш да върнеш ако не ти харесва продуктът без да даваш обяснения, но за филм не съм чул да връщат парите.

  икономист - неграмотник с диплома
 12. 12 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1513 Неутрално

  "От American Assembly уточняват, че потребителите на торенти в Германия статистически са много малко и е възможно данните да не отговарят на реалността."

  Ами как да са много потребителите на торенти в Германия, като яко се следи интернет трафика и не е необичайно получаването на "честитка" за глоба от адвокатска кантора, наета от GEMA (организацията за авторски права), на песничка по 600-700 евро.

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 13. 13 Профил на tralala2010
  tralala2010
  Рейтинг: 521 Неутрално

  [quote#2:"Тони!"]некадърнии от сорта на[/quote]
  Блатечки, който ти обира хладилника или Криско, който "присвоява" лек автомобил.

 14. 14 Профил на Митко
  Митко
  Рейтинг: 741 Неутрално

  Въпросът е, ако нямаше торенти дали щяха да купуват по-малко музика.

  "горко ми! загинах! защото съм човек с нечисти уста, и живея сред народ с нечисти уста" Исая 6:5
 15. 15 Профил на DareDebil
  DareDebil
  Рейтинг: 763 Неутрално

  Повече музиканти и групи трябва да почнат да ползват bandcamp (безсрамна реклама), там всеки може да си качи музиката, и да и сложи цена или да остави потребителя да определи цената (като може и да е нула, демек се тегли безплатно). Условието е песните да се качват в lossless формат, като при покупката потребителя може да си избере в какъв формат да ги свали. Преди да бъде купена, всяка песен може да бъде прослушана на сайта, не някакво 30 секундно откъсче, а цялата песен, от до. От цената 15% отиват за сайта, останалото за музиканта или лейбъла който е публикувал албума. При големи продажби над определена сума процента пада на 10. Има доста разнообразна музика, от много жанрове, макар и да няма някакви супер известни имена.

  Конкурсно начало не означава конкурсен край, другарки и другари.
 16. 16 Профил на DareDebil
  DareDebil
  Рейтинг: 763 Неутрално

  До коментар [#14] от "Митко":

  отговор на този въпрос няма как да бъде даден. Торентите са факт и музикалната индустрия трябва да се адаптира към него. За да се види дали щяха да купуват повече, трябва да се създадат две паралелни вселени, в едната човек да ползва торенти, в другата не, и да се сравни като умре въпросният човек колко песни е купил.

  Конкурсно начало не означава конкурсен край, другарки и другари.
 17. 17 Профил на alter_ego
  alter_ego
  Рейтинг: 572 Неутрално

  Изпратете тази статия на Явор Колев )))

 18. 18 Профил на Хипчо
  Хипчо
  Рейтинг: 1291 Весело

  Аааааааааааааааааааааааахахахахахах, ИЗНЕНАДАААААА!

  ВОДА, ПОВЕЧЕ ВОДА!
 19. 19 Профил на Petak
  Petak
  Рейтинг: 521 Весело

  [quote#8:"Dragoslava"]Като ти хареса нещо от торентите, търсиш да си го купиш с по-високо качество. [/quote]

  И кое е по-високото качество от lossless форматите? Аз отдавна съм си изхвърлил сд-плейъра и съм на сървър. Супер ми е досадно да си купя сд, да го рипна на сървъра и да го хвърля на тавана. Само правим пластмасов боклук. СД-тата са досаден анахронизъм, също както и плочите. Добре, че тук-таме има по някой загубеняк да дава по 50 лв. за плоча и 5000 евро за приличен грамофон. "Музикантите" трябва да се научат да свирят на живо (тези, които могат), ако искат да изкарват пари, а не да стават милионери с едно парче, в което си показват пресата/циците/гъза и гледат лошо/сластно.

 20. 20 Профил на alter_ego
  alter_ego
  Рейтинг: 572 Весело

  До коментар [#19] от "Petak":

  Викаш плочите не са с най-добро качество на звука а? Да сравним ли честотните ленти на цитираните от теб формати и АНАЛОГОВИЯ запис върху плоча.

 21. 21 Профил на nodamncat
  nodamncat
  Рейтинг: 630 Неутрално

  До коментар [#20] от "alter_ego":

  Честотните ленти нямат никакво значение, защото възможностите на човешкото ухо са доста ограничени.

 22. 22 Профил на Petak
  Petak
  Рейтинг: 521 Неутрално

  До коментар [#20] от "alter_ego":

  Не коментирам как звучат - това е толкова предъвкана тема, че едва ли има какво да добавим. Казвам, че са анахронизъм.

 23. 23 Профил на greenberg
  greenberg
  Рейтинг: 214 Неутрално

  Слушането на музика се развива светкавично. Вече има youtube, spotify, free music podcasts в iTunes. Изпълнителите трябва да са наясно, че албуми вече няма да се купуват, а пари ще се правят от изпълнения. Пример - Тиесто, най-богатият Dj, обикаля света, прави страхотно парти, феновете са доволни.

  А и това звучи много тъпо - теглят музика от тракер, за да се убедят, че песните им харесва. Всички песни имат preview в iTunes, Beatport и тнт. Всеки може да чуе за какво става въпрос, без да тегли от piratebay....

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK