The Pirate Bay се премести в дигиталния облак

"Пиратският залив" вече не разполага със собствени физически сървъри и съществува само във виртуалното пространство

© Reuters

"Пиратският залив" вече не разполага със собствени физически сървъри и съществува само във виртуалното пространствоПопулярният торент тракер The Pirate Bay вече не се хоства на собствени сървъри. Вместо това той използва услугите на няколко компании за облачни услуги, съобщи онлайн изданието TorrentFreak.


Това означава, че тракерът вече не разполага със сървъри, които могат да бъдат иззети. Хората от "пиратския залив" допълват, че използването на облачни услуги значително ще намали и разходите по поддръжка.


Промяната е била извършена вчера, като единствената индикация за нея са били петте минути, в които The Pirate Bay е бил недостъпен. Сега торент тракът е практически неуловим за властите.
"Преместването в облака позволява на The Pirate Bay да се мести от страна в страна, преминавайки граници, без да спира работа. Сървърите дори не трябва да са собственост на един доставчик или да са на един и същ континент", казва говорител на тракера.


В момента се използват услугите на две компании за облачно съхранение с виртуални машини. По този начин The Pirate Bay може лесно да сменя доставчиците, като наема нови вируални сървъри и остава независим от действията на властите и компаниите.


Екипът на тракера допълва, че разполага с готови изображения на виртуалните си сървъри и се нуждае от няколко минути, за да ги конфигурира в инфраструктурата на който и да е нов доставчик. Така "пиратският залив" може да се появява онлайн минути след като е бил спрян някой от сървърите му.


Представителите на торент портала твърдят, че компаниите не знаят какво хостват, а дори и да разберат, няма какво да направят. Взети са мерки с рутери, които да скриват местоположението на сървърите и да направят проследяването им много трудно. Комуникацията се криптира, така че няма как да бъде следен или преглеждан трафикът, допълват от The Pirate Bay.


От "пиратския залив" са доста доволни от постижението си. Те твърдят, че системата им е изградена така, че дори да бъдат открити физическите сървъри, няма как да бъдат прочетени данните или да бъдат уличени потребители на тракера.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK