Троянският кон HTML/ScrInject е най-разпространеният зловреден код в България

Троянският кон HTML/ScrInject е най-разпространеният зловреден код в България

© Flickr (CC) / IntelFreePressТроянският кон HTML/ScrInject е най-разпространеният зловреден код у нас. Това показва проучването на компанията за антивирусен софтуер ESET. То е базирано на данни от мрежата LiveGrid, в която се обработва информация от потребителите на компанията от целия свят.


Зловредният код е отговорен за 5.98% от заразите на компютри в България през септември т.г. Той се разпространява чрез HTML кода на предварително заразени уеб сайтове.


"Троянецът" се опитва да пренасочи интернет браузъра към други интернет страници, на които са поместени още вируси.
Модификация на този зловреден код е водещата по зарази в Европа. Тя е и на второ място в света.


На второ място по активност в България се нарежда червеят Win32/Conficker. Той се възползва от пропуск в сигурността на Windows и се опитва да се копира по локалната мрежа и интернет и на други устройства.


Най-разпространеният вирус в глобален мащаб е INF/Autorun, сочи проучването на ESET. Той е отговорен за 4.87% от заразите. Всъщност под това име са обединени множество вариации на този вирус.


Основната им дейност е опити за заразяването на преносими устройства, които използват файла autorun.inf. Когато бъде свързано такова устройство, например USB памет, червеят се активира и изпълнява предварително зададени команди.


Този тип зловреден код е глобален лидер по активност вече пет поредни месеца, отбелязва ESET.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK