Стриймът на видео постепенно става най-популярната дейност в интернет

Netflix е първенец по генериране на интернет трафик в Северна Америка.

© Flickr (CC) / jennypdx

Netflix е първенец по генериране на интернет трафик в Северна Америка.Стриймът на видео се превръща в една от най-популярните дейности в глобалната мрежа. Съвсем естествено, той е отговорен и за рязкото увеличаване на трансфера на данни в интернет.


Интересът към тази услуга е толкова голям, че води до намаляване на торент трафика. Това показват резултатите от проучването Global Internet Phenomena Report 2H2012 на компанията Sandvine, което тя публикува в своя официален сайт. То разглежда развитието на интернет през първата половина на годината.


Според данните на проучването най-голям ръст на трафика има в Северна Америка. Там трафикът се е повишил със 120% спрямо първото полугодие на 2011 г. Средно на месец един потребител генерира 51 GB.
Безспорен лидер по мобилен трафик пък е Азия. Потребителите там изразходват средно по 659 MB на месец. Европейците са доста по-пестеливи средно с 239.9 MB месечен мобилен трафик.


Във всички региони най-голям процент от трафика на фиксираните интернет връзки се използва за стрийм на аудио и особено видео. В периода 21:00 ч – 00:00 ч само в Северна Америка 65% от всичките изтеглени данни са аудио и видео и половината от тях се осъществяват чрез Netflix. Общо 28.8% от общия трафик отвъд океана се дължи на услугата за онлайн видео.


YouTube е на втора позиция с 13.1%. Торент връзките генерират около 10.3% от трафика.


Междувременно в Европа YouTube генерира малко над 20% от общия трафик за фиксираните и близо 19% за мобилните интернет връзки. Европейците все още предпочитат да сърфират из традиционни страници и това генерира най-голям процент от трафика на Стария континент – 24.1%.


Разменянето на файлове чрез торенти пък е равно на 14.9% от обмена на данни в интернет в региона на Европа. Именно торентите са големият губещ, посочва проучването на Sandvine. Единствено техният трафик отбелязва спад както в Европа, така и в Северна Америка. Популярността на технологията се запазва почти непроменена само в Азия-Пасифик, където генерира 36% от общия обмен на данни.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK