САЩ отново поведоха в състезанието за най-бързите суперкомпютри

Titan е най-бързият суперкомпютър в света.

© Oak Ridge National Laboratory

Titan е най-бързият суперкомпютър в света.Държавите се съревновават във всякакви сфери на икономиката, индустрията, науката и технологиите. Едно от най-скъпите състезания при технологичните надпревари е това на суперкомпютрите.


То даже си има своя класация, известна като Top 500. Два пъти годишно тя публикува резултатите от тестовете на суперкомпютрите по света.


Класацията се изгражда чрез изчисление на LINPACK Benchmark, като е забранено да участват суперкомпютри, които са създадени или оптимизирани за работа с този тест.
Победителите не печелят нищо освен престиж и правото да се нарекат притежатели на най-бързия суперкомпютър в света.


Лидер за второто полугодие на 2012 г. е Titan на американската национална лаборатория в Оук Ридж. Компютърът е произведен от компанията Cray и използва 299 008 ядра от 16-ядрени процесори AMD Opteron. Използват се и 18 688 графични процесора Nvidia Tesla K20. Оперативната памет е 710 терабайта.


Компютърът все още не е напълно завършен. В момента неговата скорост по LINPACK е 17.59 петафлопа.


За сравнение, един петафлоп е равен на 1 квадрилион калкулации в секунда. Теоритичният пик на 8-ядрен Mac Pro е около 90-100 гигафлопа или малко над 12 000 пъти по-малко, изчислява онлайн изданието Mac Observer.


Когато бъде завършен, Titan ще има теоритичен пик от над 27 петафлопа.


На второ място в класацията е нейният бивш лидер Sequoia. Тя постига 16.32 петафлопа. Суперкомпютърът е изграден от IBM и процесорите разполагат общо с 1.5 млн. ядра.


По този начин САЩ затвърждава лидерството си при суперкомпютрите. Титла, която изгуби през 2009 г. и не успя да си върне в продължение на близо четири години.


Мощността на Titan няма да бъде прахосвана за участия в класации. Тя ще се оползотворява за научни изследвания и проучвания за алтернативна енергия, промени на климата, идентифициране на нови материали, ефикасно използване на енергия.


Sequoia пък провежда симулации на тестове на ядрени оръжия. Така те няма нужда да се правят в реалния свят и да вредят на околната среда.


На трето място е K computer, който е в Кобе, Япония. Той се използва за проучвания за климатични промени, метеорология и превенция на природни бедствия.


Най-мощният компютър в Европа е JUQUEEN в Германия. Той е доста по-скромен от Titan, като скоростта му е 1.38 петафлопа. Използва се за климатология, физика, инженерни проекти и др.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK