Оптичнатата мрежа на Google в Канзас заработи официално

Оптичнатата мрежа на Google в Канзас заработи официално

© ReutersОптичната мрежа за връзка с интернет Google Fiber вече работи на пълни обороти. Американският град Канзас е първият, който може да се възползва от нея, съобщава онлайн изданието Ars technica.


Жителите на града могат да се включат към Google Fiber срещу месечна такса от $70. В замяна те получават неограничен интернет достъп при теоретична скорост от 1 Gbps.


Първоначалните тестове в реална обстановка показват, че средната скорост е между 600-700 Mbps, което е доста впечатляващо. Wi-Fi връзките достигат до максимална скорост от 200 Mbps.
Скоростите са значително по-високи от почти всички конкуренти на пазара, а цените – много по-ниски. За сравнение, оптичната мрежа на Verizon предлага максимална скорост от 200 Mbps при теглене на информация и 65 Mbps при качване. Цената на този максимален тарифен план е $210 на месец. Еквивалентният план от $70 предоставя само 15 Mbps скорост на теглене и 5 Mbps при качване.


Операторът AT&T предлага интернет достъп чрез бежична връзка, телефон, кабел или оптична мрежа според местоположението. Максималната скорост е едва 24 Mbps, а цената е $45 на месец.


Основната цел на Google е да увеличи максимално броя на хората, които имат качествен интернет достъп. Разбира се, и да привлече максимално много потребители към своите онлайн услуги.


Интернет гигантът предлага и втори пакет при цена от $120 на месец за две години. В него той предоставя пълен достъп до десетки HD телевизионни канали, 1 TB пространство в Google Drive, безплатен Nexus 7 таблет и цялото необходимо оборудване.


Има и опция за безплатен достъп, при който се заплаща инсталационна такса от $300, която не се изисква при другите два плана. Скоростта на безплатния интернет обаче е много ниска - едва 5 Mbps.


Google планира постепенно да разширява своята оптична мрежа. След като тя покрие напълно Канзас, ще започне изграждането й в съседните му градове.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK