Руснаци откриха сериозен проблем в сигурността на Skype (обновена)

Всеки може да хакне Skype акаунта ви и да смени паролата му, ако знае само имейл адреса, с който сте се регистрирали.

Руснаци откриха сериозен проблем в сигурността на Skype (обновена)

© ReutersРуснаци са открили доста сериозен проблем в сигурността на популярната програма за безплатни онлайн разговори Skype. Чрез него всеки може да хакне избран Skype акаунт, като се нуждае само от имейл адреса, с който е регистриран, съобщава онлайн изданието The Next Web.


За момента Skype и Microsoft нямат готов отговор на открития проблем. Представители на двете компании обявяват пред изданието, че провеждат разследване и проверка, като след това ще предприемат необходимите мерки.


Стъпките за хакването на акаунтите умишлено не се разкриват, за да се намали рискът за потребителите. Процесът е много семпъл, като позволява да регистрирате нов акаунт със съществуващия вече имейл.
Skype ще предупреди за това и предлага замяна на паролата на съществуващия акаунт. След като бъдат "направени още едно-две неща", смяната на паролата става възможна, посочват откривателите на проблема. Така притежателят на акаунта остава без каквито да е права върху регистрацията си, освен ако не получи паролата.


Ако хакерът смени имейла, свързан с профила, възстановяването му чрез формата за забравена парола също става невъзможно. В същото време хакерът придобива пълни правомощия върху акаунта.


За момента единственото решение на проблема е потребителите да сменят мейловете, с които са регистрирали Skype профилите си с други, които не са известни на никого.


Няколко часа по-късно Skype публикува официално съобщение, в което казва, че функцията за подмяна на забравени пароли е временно спряна. Това ще бъде така, докато програмистите на компанията не приключат с проверката си и не въведат необходимите корекции.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK