Microsoft ще изгражда експериментален център за данни, работещ с биогаз

Microsoft ще изгражда експериментален център за данни, работещ с биогаз

© Rick WilkingСофтуерната компания Microsoft планира да построи експериментален център за данни, работещ на биогаз, съобщава технологичният сайт gadgets.ndtv.com. Инсталацията ще се намира в щата Уайоминг, САЩ, и ще бъде готова през следващата година. Целта на компанията е да създаде начин нейните центрове за данни да бъдат по-малко зависими от традиционната електропреносна мрежа.


Дейта центърът ще бъде захранван с газова турбина с мощност 300 kw, която ще работи с биогаз, набавян от близка пречиствателна станция. Според Шон Джеймс от Microsoft, който работи по проекта, това ще бъде първият център за данни с нулеви въглеродни емисии, съобщава GigaOM.


Биогоривото, произвеждано във водните пречиствателни станции обикновено се изгаря, защото неговият транспорт и употреба са прекалено скъпи. Microsoft обаче планира да построи своят експериментален център за данни в непосредствена близост до пречиствателна станция, за да може да спести разходите по транспорт, разяснява Джеймс.


Ако експерименталният проект се окаже успешен, Microsoft може да изгради множество микро центрове за данни, базирани в близост до пречиствателни станции, намалявайки разходите си, а също и влиянието върху околната среда, което огромните традиционни дейта центрове оказват. 

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK