Завърши конференцията ISTA 2012

ISTA 2012 дискутираше новите технологии и тенденции в тестването на софтуерните продукти и системи.

Завърши конференцията ISTA 2012

© Flickr (CC) / brad montgomeryЗавърши конференцията ISTA 2012, която се проведе в "Интер Експо Център" в София. На нея бяха обсъдени новите технологии, тенденции и проблеми при автоматизираното тестване на софтуерните продукти и системи.


Една от основните цели на ISTA 2012 бе да привлече интереса към професията "Специалист в автоматизираното тестване на софтуерни продукти и системи", известна още като Quality Engineer. Тя изисква високо ниво на подготовка и познания в почти целия процес на разработване на софтуер.


У нас има много малко специалисти в тази сфера, казва Петър Минев, старши мениджър на VMware - България. Тук не се предлагат и много възможности за обучение в дисциплината, допълва Димитър Димитров от Experian Bulgaria. Така се налага на студентите да търсят допълнителни курсове и стажантски програми, за да могат да се подготвят максимално добре.
Според Тодор Минаков, мениджър в Cisco, рядко академичното образование има решаващ фактор. То е само структура. Той държи повече на качествата на човека, правилно мислене, желание за развитие. "В подобна среда специалистите ще се изградят или ще ни намерят", казва той.


Мнението се споделя и от Григор Светославов, мениджър в Infragistics. Той също смята, че образованието дава базовите познания и оформя начина на мислене. Самата компания е изградила механизъм за повишаване на квалификацията на служителите си. "В България определено има качествени специалисти по автоматично тестване, но има какво да подобрим в образованието, оформянето на кадри и постоянното поддържане на световно ниво в професията", допълва той.


Добрите новини са, че има увеличаване на търсенето на такива специалисти. "Все повече компании осъзнават, че автоматизираното тестване е задължителна част от процеса на разработка на софтуерните продукти", казва Петър Минев.


"Търсенето на специалисти в тази област е сравнително високо, тъй като средното ниво на подготовка и знания на кандидатите за такива позиции е незадоволително", смята Димитър Димитров.


"Наблюдава се дефицит на кадри", казва Георги Гергинов, мениджър в SAP Labs - България. Това мнение се споделя и от Катерина Антонова, мениджър в "Мусала Софт".


Голяма част от присъстващите на конференцията се обединяват около тезата, че все пак бъдещето на тази професия у нас може да бъде добро. Все повече родни компании се ориентират към автоматизиране на тестването на софтуера, което изисква познанията точно на тази професия.


Участниците на ISTA 2012 имат препоръка към тези, които все още не са избрали професията си, да се насочат към софтуерното инженерство, което продължава да се развива бързо и у нас. Интересът, смятат те, трябва да е най-вече към автоматизираното тестване на софтуер, където и занапред ще има голямо търсене на квалифицирана работна ръка.

Коментари (1)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на npocmaka
    npocmaka
    Рейтинг: 472 Любопитно

    Определено сесията на САП беше най-добра....

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK