Компютърен червей атакува блогинг платформата Tumblr

Компютърен червей атакува блогинг платформата Tumblr

© Flickr (CC) / joshweptНабиращата популярност блогинг платформа Tumblr бе атакувана от компютърен червей. Той публикуваше на произволни страници постове, в които се съдържаше дълъг текст с вулгарни думи срещу притежателите на блогове като цяло и срещу Tumblr.


Червеят се разпространи из стотици страници на Tumblr, като в публикацията се твърдеше, че изтриването й ще доведе и до изтриване на самия профил. В крайна сметка от Tumblr публикуваха съобщение в своя Twitter акаунт, че проблемът е открит и решен.


Отговорност за хакерската атака пое групата GNAA, която е известна като организация на интернет тролове. Това са хора, които целенасочено провокират потребителите с расистки публикации, подигравки, спорове и др.
"Свързахме се с Tumblr преди седмици и нищо не се случи. Това беше сериозен проблем, който трябваше да бъде решен. Някой можеше да направи нещо много по-лошо от това да публикува едно и също съобщение навсякъде", казва представител на GNAA в интервю за онлайн изданието Gawker.


Според анализаторската компания Sophos червеят е заобиколил защитите на Tumblr, тъй като е бил кодиран в Base 64 стринг. Неговата задача е била да покаже предупреждение на потребителя, че Tumblr ще извършва поддръжка и може да не работи.


Когато потребителят кликне на бутона, за да затвори предупреждението, тогава червеят публикува текста на съответната страница. За момента не е ясно колко Tumblr страници са били засегнати от трика.


От GNAA твърдят, че червеят е бил за разпространение на спам и не е компрометирал сигурността или данните на нито един акаунт.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK