Ерик Шмид: Странно е защо Apple не съди нас

Ерик Шмид, председател на борда на директорите на Google.

© Reuters

Ерик Шмид, председател на борда на директорите на Google.Председателят на борда на директорите на Google смята, че е "изключително любопитно, че Apple съди партньорите на компанията" вместо самия интернет гигант. Ерик Шмид изрази своето недоумение от действията на Apple в интервю за The Wall Street Journal.


Според него отношенията между двете компании първоначално са били много топли. Той дори се шегувал, че те могат да се слеят и прекръстят на AppleGoo.


Впоследствие обаче конкуренцията между тях се засилила и в момента "те са като две държави, които се опитват да комуникират помежду си. От време на време те имат диспути, но намират начини да продължат да търгуват", смята Шмид.
Понякога обаче се случват и неочаквани ходове. Например фактът, че Apple съди партньорите на Google като HTC и Samsung, но не и самия интернет гигант.


В същото време най-честото обвинение е, че мобилната платформа Android нарушава патентите на Apple. Логиката е, че е по-лесно вината да се пренасочи към компаниите, които реално използват съответната платформа и печелят от нея чрез устройствата, които продават.


"Не знам за много продукти, които имат логото на Google върху себе си. Samsung е много по-лесна мишена", казва адвокат Марк Кеслен, специалист по патентни дела, пред онлайн изданието CNET.


Според някои основната цел на Apple никога не е била Google. Компанията от Купертино иска да забави конкурентите си или да спечели лесни пари като в случая на споразумението си с HTC.


В същото време Apple има други планове за интернет гиганта. Според анализатора на ThinkEquity Роналд Джоузи е въпрос на време компанията от Купертино да се откаже от услугите на Google напълно.


След като Apple се отказа от вграждането на YouTube и Google Maps приложенията директно в iOS, остава само търсачката на Google. Джоузи очаква, че има реален шанс Apple да се откаже и от търсачката, когато договорът й изтече, споделя той пред Huffington Post.


Самият Ерик Шмид не коментира подобно развитие. Той признава, че не разбира защо Apple са се отказали от YouTube и Google Maps, при положение че и двете приложения са били харесвани от потребителите, а самата компания няма тяхна реална алтернатива.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK