Китай затяга контрола в интернет

Google е сред компаниите, които най-често имат проблеми с китайските власти. В началото на ноември т.г. компанията се оплака, че някои от нейните услуги са били блокирани за китайски потребители.

© Stringer/china

Google е сред компаниите, които най-често имат проблеми с китайските власти. В началото на ноември т.г. компанията се оплака, че някои от нейните услуги са били блокирани за китайски потребители.Китай за пореден път затегна контрола на интернет достъпа за гражданите си. Страната е въвела нов "Велик китайски firewall", който блокира връзките със сайтовете, които са забранени от правителството, съобщава в. Guardian.


Системата е самообучаваща се, като анализира интернет трафика на съответния потребител. Тя самостоятелно открива и блокира опитите за отваряне на уебстраници, които са били забранени от правителството.


Новата технология без проблеми се справя дори и с криптираните връзки, които се използват от повечето VPN системи. Така тя блокира дейността на компании, които са предлагали VPN връзки, за заобикаляне на забраните.
Един от най-големите китайски телекоми, China Unicom дори е започнал моменталното спиране на връзки, в които е засечен VPN, твърди Guardian като се позовава на източник пожелал анонимност. Това влияе и на бизнес потребителите, които се свързват към мрежите на компаниите си, за да работят от разстояние.


Затегнатият контрол в интернет е традиционна практика на китайското правителство. То филтрира съдържанието, което е достъпно от глобалния интернет и има строги изисквания за сайтовете, които се хостват от територията на страната.


Сред блокираните сайтове се нареждат множество от услугите на Google, популярни новинарски портали, Yahoo, Facebook, Twitter и др. Спрян е достъпът и до торент тракери и дори услуги за споделяне на снимки като Picasa.


Част от забраните се правят не само заради желанието на властите да ограничи достъпа до конкретна информация, но и с бизнес цели. Търсачката Baidu например печели най-много от проблемите на Google в страната. Нейната популярност расте неимоверно и тя дори започна да мисли за международното си развитие.


Представител на компанията Astrill, която предоставя VPN връзки за потребители в Китай, призовава правителството да преосмисли решението си и да възстанови предишните нива на регулация, защото в момента страдат и компании и потребители, които не вършат нищо нередно. Той допълва, че Astrill работи по технология, която ще се опитва да изпреварва системата за блокиране и ще осигурява безпроблемна връзка за потребителите.


Мобилният интернет също страда от тези регулации. Смартфоните, които са сред основните устройства за връзка с мрежата в движение, намаляват ефективността си за бизнес нужди. Въпреки това интересът към технологиите продължава да расте.


Apple обяви, че за първия уикенд в продажба, iPhone 5 е прехвърлил 2 млн. продадени екземпляра само в Китай. С това смартфонът подобрява досегашните си рекорди.


Страната се превръща във все по-голям пазар за производителите на устройства. Android има дял от над 90%, показва проучване на компанията Analysys International. iOS остава далеч назад със 4.2% пазарен дял в страната през третото тримесечие на годината.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK