Щатски съд отхвърли исканията на Apple да се забранят няколко смартфона на Samsung

Щатски съд отхвърли исканията на Apple да се забранят няколко смартфона на Samsung

© ReutersОбластният съд в Сан Хосе е отхвърлил исканията на технологичния гигант Apple за въвеждане на забрана за продажба на редица смартфони на Samsung за територията на САЩ, съобщава информационната агенция Reuters.


Въпреки че през август тази година съдът в Сан Хосе отсъди, че южнокорейският производител трябва да изплати $1.05 млрд. щети заради нарушени патенти на Apple, компанията допълнително поиска въвеждане на забрана за продажба на общо 26 смартфона на Samsung за територията на САЩ. В конкретния случаи добрата новина за Samsung бе, че споменатите апарати бяха предимно стари модели, някои от които на практика дори не са в продажба.


По думите на областния съдия Люси Кох не съществуват достатъчно доказателства, че въпросните устройства са ощетили продажните на продукти на компанията от Купертино, уточнява BBC.
"Въпреки че Apple имат интерес да запазят някои функционалности ексклузивни за техните продукти, това не означава, че продуктите на Samsung трябва изцяло да бъдат забранени за продажба само защото използват няколко патента сред многобройните си функции", допълва съдия Люси Кох, цитирана от BBC.


Допълнително областният съд в Сан Хосе, щата Калифорния, е отхвърлил иска на Samsung за преразглеждане на наложената им през август глоба.


През ноември тази година южнокорейският производител заяви, че глобата трябва да бъде отхвърлена или в краен случаи да бъде намалена до $10 млн. По това време адвокатите на Samsung изтъкнаха, че председателят на журито, отсъдило в полза на Apple, е участвал в съдебен спор с компанията Seagate, в която Samsung е имала инвестиции. При запитване от съдията по делото Хоган не е оповестил този факт, попадайки в конфликт на интереси, припомня изданието Los Angeles Times.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK