Samsung представи 8-ядрен Exynos процесор

Стивън Вуу, президент на Device Solution Business групата на Samsung по време на представянето на новия процесор.

© Steve Marcus

Стивън Вуу, президент на Device Solution Business групата на Samsung по време на представянето на новия процесор.Samsung представи своя нов мобилен процесор. Exynos 5 Octa ще се използва от мобилните устройства на корейския производител още тази година, обяви самият той по време на изложението CES 2013.


Чипът ще използва новата технология на ARM big.LITTLE. Благодарение на нея той разчита на две отделни групи от по четири ядра.


Едната от тях ще използва ARM Cortex-A15 ядра, а другата Cortex-A7. Идеята на Samsung е, че така процесорът ще може успешно да балансира производителност с разход на енергия.
A7 ядрата ще се използват за по-леки задачи. А15 ядрата ще се активират само при необходимост от по-сериозни изчисления.


Според Samsung този принцип на работа на процесора ще намали разхода на енергия с до 70% в сравнение с Exynos 5 Dual, който е сегашният топ процесор на компанията.


Тя твърди, че това няма да повлияе на производителността, която също ще е по-висока от сегашните предложения. Според компанията производителността при обработка на 3D изображения ще е два пъти по-голяма, отколкото при която и да било от сегашните версии на процесорите.

Коментари (23)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на vlado1978
  vlado1978
  Рейтинг: 623 Неутрално

  8-ядрен??? Това чудо ще трябва да може да прави кафе и да чисти кухнята, преди да ме е събудило сутрин. а като безплатно приложение - да сменя маслото на колата.

 2. 2 Профил на phillippe
  phillippe
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Няма кой да ги надмине Самсунг. Поне не в близко бъдеще. Ейпъл им дишат прахта отдавна.

 3. 3 Профил на michael
  michael
  Рейтинг: 838 Неутрално
 4. 4 Профил на МъдиУотърс
  МъдиУотърс
  Рейтинг: 450 Весело

  Само 8 ???
  Смешна работа !!!
  16 или нищо
  Баси с какви темпове хвърчи прогреса !!!
  Браво !!!

  ходя по въже, не ми ръкопляскайте - това е моят път. Сложил съм костюм на клоун, за да ми се смеете, когато падна...
 5. 5 Профил на Sylvia
  Sylvia
  Рейтинг: 450 Неутрално

  8-ядрен? до онзи ден говореха за 4 и 5-ядрени процесори. много са бързи

 6. 6 Профил на amh21579466
  amh21579466
  Рейтинг: 284 Неутрално

  То хубаво 8 ядра, обаче е съвсем друг въпроса дали софтуера ще ги утилизира смислено или ще се товарят най-много 2-3 едновременно. При положение, че повечето мобилни приложения са еднонишкови и няма кой знае какъв паралелизъм в тях, много ме съмнява дали има смисъл от цялото упражнение. По-добре е да се оптимизира софтуера и в мобилните процесори да се акцентира на single-thread performance.

 7. 7 Профил на gergx
  gergx
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#6] от "blowfish":

  Те приложения са еднонишкови, но така ще може да има 8 еднонишкови приложения вървящи заедно без редуване.

 8. 8 Профил на Ivan Minev
  Ivan Minev
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Спорное колко приложения са еднонишкови и колк ползва мулти-трединг. Вече е доста лесно да се програмира с тредове, а на ОС-а ще му е работа да тиктака различните еднотредови приложения да се балансират на различни ядра. Оптимизирането на производителност за един тред в процсорите, само ще влачи софтуера на зад, защото така "програмистите" няма въобще да си дават зор да се учат как се пише сносен треднат код...

 9. 9 Профил на amh21579466
  amh21579466
  Рейтинг: 284 Неутрално

  До коментар [#7] от "gergx":

  И реално ли вярваш, че на едно мобилно устройство някой ще пусне поне 8 паралелни процеса с достатъчен workload, така че да се утилизира напълно всяко ядро? Този сценарий би бил верен ако например на телефона си пускаш едновременно кодиране на видео, криптиране на нещо, анализ на данни и т.н. В реалния случай обаче, дори и да имаш много приложения пуснати едновременно, техните нишки през повечето време са suspend-нати от операционната система, за сметка на нишката на приложението което разцъкваш и е във foreground.

 10. 10 Профил на amh21579466
  amh21579466
  Рейтинг: 284 Неутрално

  До коментар [#8] от "pacman":

  Не отричам, че софтуера трябва да се паралелизира, нито това, че в мултипроцесинга е бъдещето на компютрите.

  Просто искам да кажа, че в момента тези неща с броя на ядрата са чисти маркетингови трикове на които се връзват масовите потребители които нямат представа от процесори, операционни системи и програмиране. В момента да кажеш, че един четириядрен телефон е "по-бърз" от двуядрен е все едно да кажеш, че кола с 200 коня която вдига 250, ще вдига 500 ако двигателя е 400 коня.

 11. 11 Профил на tarator9
  tarator9
  Рейтинг: 561 Неутрално

  До коментар [#6] от "blowfish":

  Ядрата са 8 заради big.LITTLE. Максималната производителност и с достатъчно нишки няма да е много по-висока от 4 А15 ядра.

  Romanes eunt domus!
 12. 12 Профил на tarator9
  tarator9
  Рейтинг: 561 Неутрално

  До коментар [#10] от "blowfish":

  Двойно увеличение на производителността може да няма, но при добър програмен модел има някакво увеличение на производителността, и което е по-важно в случая, има по-малко използване на енергия.

  Romanes eunt domus!
 13. 13 Профил на charlesdegaulle
  charlesdegaulle
  Рейтинг: 1399 Неутрално

  Може би и със сегашните ОС ще има разлика в работата на мобилното устройство. Особено ако гледаш Stream Video и едновременно с това вършиш сериозна работа. А че би трябвало за този процесор нова ОС е неизбежно.

 14. 14 Профил на gsmhaker
  gsmhaker
  Рейтинг: 5 Неутрално

  До коментар [#2] от "phillippe":

  Стига с тия глупости бе вие ползвали ли сте Iphone 5 знаете ли каква е разликата между S3 i Iphone 5 самсунга диша прахта на Iphona в момента работил съм и с двата и никога няма да си купя телефон за 1000 лв с вложени пластмаски за 20 стотинки

 15. 15 Профил на SeoKungFu
  SeoKungFu
  Рейтинг: 727 Неутрално

  "растежът" и "прогресът" по посока на скорост на изпълнение и кво ли там не не променя факта, че основата, базата на същата тази технология е добрата стара линейна, едномерна дебилия.
  Истинският прогрес ще настане, когато тази основа надрастне това скудоумно ограничениyeah, beecheez !

  ╠╩╦═╬♥∩♥{(::○::SeoKungFu::○:::)}♥∩♥╬═╦╩∞
 16. 16 Профил на tarator9
  tarator9
  Рейтинг: 561 Неутрално

  До коментар [#13] от "charlesdegaulle":

  Чак пък нов ОС...

  Romanes eunt domus!
 17. 17 Профил на charlesdegaulle
  charlesdegaulle
  Рейтинг: 1399 Неутрално

  До коментар [#16] от "|":

  Ами просто "стария" ОС може да не е писан така че да раборти с 8 ядрен процесор! Повечето ОС са, ама като гледам Android 4 каква малка боза е... Писан е за телефони, качват го на таблети. Не обичам "прозореца", ама на таблет 8-цата върви безупречно. Ubuntu би бил идеален. И двете са писани за 16 ядрени процесори.

 18. 18 Профил на tarator9
  tarator9
  Рейтинг: 561 Неутрално

  До коментар [#17] от "charlesdegaulle":

  Голям експерт по операционни системи си, а? Андроид използва ядрото на Линукс, което си работи съвсем нормално с много процесори.

  Romanes eunt domus!
 19. 19 Профил на moriarti
  moriarti
  Рейтинг: 838 Весело

  Ако съдя по форума, тук са се сбрали трима оператора от "Управление на полетите" в НАСА, двама разработчици на глобални климатични модели, един програмист от ЦЕРН (ама шеф) и около 50-ина софтуеристи. Не прочетохте ли статията? Тези главозамайващи 8 ядра ще се ползват при "голем зор", ама такъв надали ще има. Все пак - за мобилни устройства става дума. Ако слушкате, скоро в миксерите ще дремят по 24 ядра, МИНИМУМ.

  "ДУМА" + "Дневник" = "ДУМНИК"
 20. 20 Профил на charlesdegaulle
  charlesdegaulle
  Рейтинг: 1399 Неутрално

  До коментар [#18] от "|":

  По Android не съм специалист, верно, но пък работих 32 години в IT сектора. Вече не, ама следя всичко. Просто писах, че е създаден за телефони, не за таблети...

 21. 21 Профил на tarator9
  tarator9
  Рейтинг: 561 Неутрално

  До коментар [#20] от "charlesdegaulle":

  Няма голяма разлика между таблети и телефони.

  Romanes eunt domus!
 22. 22 Профил на tari_1984
  tari_1984
  Рейтинг: 162 Неутрално

  До коментар [#14] от "gsmhaker":Само като те гледам как си написъл поста ми е ясно що за коплексар си! Евтина е на майкати пу*ката, даже и 20 стотинки не струва щом е изр*ла такова копеляче като теб! На Айфона щото са много скъпи материалите и за тва се люпи корпуса! И аз не бих дал 1000 лв за тел който се люпи!

 23. 23 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  До коментар [#19] от "moriarti":
  седи грей се и гледай сеира.

  [quote#12:"|"], има по-малко използване на енергия[/quote]
  Ето това е основното.
  Една батерия да държи по две седмици.

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK