Европейската комисия предлага въвеждането на бутон "маркирай като тероризъм" в интернет браузърите

Новите предложения на ЕК ще разчитат както на потребителите, така и на интернет компаниите за съдействие при намирането на терористично съдържание в интернет.

© Reuters

Новите предложения на ЕК ще разчитат както на потребителите, така и на интернет компаниите за съдействие при намирането на терористично съдържание в интернет.Европейската комисия смята да предложи въвеждането на бутон "маркирай като тероризъм" в интернет браузърите. Това е един от най-добрите методи за намаляване на тероризма в интернет, смятат от комисията, съобщава онлайн изданието The Verge.


Заключението на ЕК е резултат от продължилото две години проучване CleanIT Project. Според онлайн изданието Ars technica приемането на предложенията на това проучване може да имат ефект върху свободата на словото в глобалната мрежа.


ЕК смята, че ако потребителите могат да сигнализират за онлайн съдържание, което е дело на терористи или приканва към тероризъм, то това значително ще намали присъствието на това съдържание в интернет пространството. За целта обаче ще е необходимо тази функция да се вгради в самите интернет браузъри.
Сред другите препоръки на CleanIT са повишено сътрудничество между страните - членки на ЕС, за да намалят използването на интернет от терористи. Интернет компаниите също ще трябва да поставят ясен текст в потребителските си споразумения, че няма да толерират използването на техните услуги и продукти за терористични дейности.


Системата ще разчита и на сигналите на потребителите чрез техните браузъри. Това може да доведе до проблеми в отразяването на сигналите, тъй като не всички имат еднакви представи за това какво е тероризъм. Самите правителства в Европа нямат ясни позиции по въпроса, коментират от Ars technica.


За момента всичко е на фаза идея. Тепърва предстои нейното обсъждане и съгласуване, така че може да мине доста време, преди да стане ясно дали ще бъде приложена и на практика.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK