Таблетите продължават да завземат дела на PC пазара

iPad продължава да е най-търсеният таблет.

© Reuters

iPad продължава да е най-търсеният таблет.През последното тримесечие на 2012 г. са били доставени общо 52.5 млн. таблета в целия свят. Това е ръст от 75.3% на годишна база, съобщават анализаторите от IDC.


Интересът към таблетите се е повишил драстично и спрямо третото тримесечие на миналата година, когато са били доставени 30.1 млн. такива устройства. Според данните на IDC най-големият печеливш от повишения интерес към тази продуктова категория е Asus, следван от Samsung.


Таблетът iPad на Apple продължава да води класацията, като са били доставени общо 22.9 млн. екземпляра от него. Но той бележи и спад на пазарния си дял до 43.6% спрямо 46.4% през третата четвърт на годината.
Asus отбелязва ръст от 402.5%, като пазарният дял на компанията в сегмента достигна 5.8%. Samsung регистрира скок от 263% и пазарен дял от 15.1%, с което затвърждава втората си позиция.


Големият губещ са персоналните компютри. Доставките на настолни и преносими компютри за последната четвърт на годината са се понижили. Те бележат спад в традиционно най-силния период за пръв път от повече от 5 години.


Според IDC основен конкурент на iPad за момента остават Android таблетите. "Няма съмнение, че Microsoft ще е в сегмента на таблетите дълго време. Но устройствата с Windows 8 и Windows RT не успяха да привлекат внимание, а реакциите към таблета Surface RT са минимални", коментира Раян Рейт, програмен мениджър към IDC, пред онлайн изданието TechCrunch.


Развитието на сегмента на таблетите ще продължи да ускорява своите темпове. Навлизането на нови играчи на пазара заедно с повишаващия се интерес на потребителите към тези устройства ще направят този пазар много динамичен.


Шансът на PC сегмента са т.нар. хибридни устройства, които комбинират таблет и традиционна клавиатура. За момента обаче тяхното разнообразие на пазара остава сравнително малко, а цените твърде високи.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK