Краят на BlackBerry засега се отлага

Президентът и изпълнителен директор на BlackBerry Торстен Хайнс представя новите смартфони Z10 и Q10.

© Shannon Stapleton

Президентът и изпълнителен директор на BlackBerry Торстен Хайнс представя новите смартфони Z10 и Q10.Новите смартфони от серията BlackBerry ще имат тежката задача да върнат едноименната компания в битката за челните места. Производителят залага цялото си бъдеще на своя популярен бранд и дори изостави оригиналното си име Research in Motion и се ребрандира като BlackBerry.


Той представи своята нова операционна система BlackBerry 10, която е напълно преработена и задава новата философия на компанията. Заедно с нея дебют направиха и първите два смартфона от новото поколение – Z10 и Q10.


BlackBerry постави по-голям акцент върху Z10. Той е с 4.2-инчов сензорен дисплей, 2GB оперативна памет, двуядрен процесор и множество други функции.
Новият Q10 пък комбинира сензорен екран с традиционната за BlackBerry QWERTY клавиатура. Устройството е по-компактно от Z10 и ще е по-евтино.


Първите отзиви за двата смартфона не могат да дадат необходимата доза спокойствие на компанията, че този път е уцелила вярната посока. Реакциите за Z10 и Q10 са разделени в двете противоположности.


Почти всички коментари се обединяват около тезата, че сами по себе си устройствата са добри продукти. Дългата работа на компанията е дала резултат в добре разработен хардуер и софтуер, който ще осигурява необходимата надеждност.


Мненията дали смартфоните ще донесат и очакваните резултати на пазара обаче вече водят до сериозни различия между коментатори и анализатори. Част от тях смятат, че устройствата нямат необходимия потенциал, за да привлекат вниманието на потребителите.


"BlackBerry 10 и Z10 изглеждат закъснели с едно поколение", коментира Адриан Коверт от CNN. Според него Z10 е смартфон, който компанията е трябвало да създаде преди няколко години и при това положение днес ситуацията щеше да бъде много по-различна.


Коверт също смята, че сами по себе си устройствата и софтуерът са добри, но не предлагат нищо, което да бъде извън представите и предлаганото от останалите платформи и производители. Той допълва, че BB10 е стабилна платформа за ново начало и сега компанията трябва бързо да се адаптира към пазара.


На подобно мнение са и в технологичния сайт The Verge. В своето ревю на Z10 те споделят добрите си впечатления за устройството. Но в крайна сметка смятат, че то ще се хареса само на намаляващия брой фенове на компанията и не предлага нищо, което да засенчи някой от лидерите на пазара.


В The New York Times са значително по-оптимистично настроени към шансовете на BlackBerry. Според изданието BlackBerry вече не е "некомпентна бъркотия" и "краят й не е гарантиран". Устройствата са достатъчно добри и най-важното е компанията бързо да натрупа голямо разнообразие от приложения за тях.


Реакциите на акционерите на BlackBerry също не бяха обнадеждаващи. Акциите на компанията се понижиха с близо 12%, след като тя представи новите си продукти.


Изглежда, че проблемът на компанията този път е, че устройствата й имат нетипично предизвикателство. Ако преди то беше просто да има някакви нови смартфони с бранда BlackBerry на пазара, то сега е същите да надвишат очакванията. Безспорно добрите устройства не са достатъчни за постигането на това. Трябва да се създаде и голяма екосистема от много приложения и услуги, които да се възползват максимално от добрите хардуер и операционна система.


Но все пак BlackBerry успя да промени масовата нагласа, че краят на компанията е само въпрос на време. Дори нейните най-големи критици признават, че поне засега краят на BlackBerry се отлага.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK