Учени успяха да принтират формирования от ембрионални стволови клетки

Учени успяха да принтират формирования от ембрионални стволови клетки

© ReutersУчени от университета "Хериот-Ват" в Единбург са разработили нова технология за 3D принтиране на клъстъри с ембрионални стволови клетки. Тя може да ускори процеса на разработка и създаване на изкуствени органи, съобщава Би Би Си.


Технологията използва готови стволови клетки, които след това групира и подрежда на слоеве. Разбира се, необходим е и модифициран 3D принтер.


Разработката на учените запазва всички свойства на стволовите клетки, не ги наранява и е способна да създава еднакви по размер формирования. Това значително улеснява използването им за най-различни цели.
Първоначалните ползи могат да са елиминиране на необходимостта от тестове на медицински продукти върху животни. Ембрионалните стволови клетки могат да се превръщат във всеки от видовете тъкани в тялото и това ги прави универсални градивни частици.


Когато технологията бъде усъвършенствана, тя ще може да бъде използвана и за създаването на изкуствени органи. Така няма да има нужда от търсенето на донори и ще се намалят рисковете за хората.


Органите ще могат да се създават със стволови клетки от съответния пациент. Така практически се премахва и рискът от отхвърляне на органа от тялото или опасна реакция на имунната система.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK