Онлайн запознанствата като предпочитан начин да откриеш любовта

Онлайн запознанствата като предпочитан начин да откриеш любовта

© Георги КожухаровПопулярността на интернет в ежедневието променя много елементи от живота ни. Понякога дори не осъзнаваме колко голямо въздействие има той. Глобалната мрежа например оказва все по-голямо влияние дори и в романтичните ни взаимоотношения.


Голяма част от активните интернет потребители например редовно използват ресурсите на интернет за проучвания. При това не само за работата или за нови покупки. Проучване на онлайн сайта за запознанства match.com показва, че 48% от необвързаните жени проверяват Facebook профила на мъжа преди първа среща с него. 38% от мъжете пък проверяват профила на дамата, с която им предстои първа среща.


49% от господата все още предпочитат да опознават половинката си на живо и смятат, че подобни онлайн проучвания са неприемливи. 38% от анкетираните мъже и жени пък биха отменили първата си среща, ако онлайн проучването им разкрие нещо, което не им харесва.
Онлайн разузнаването обаче не гарантира точни резултати. 25% от жените например използват настройките за поверителност на Facebook, за да ограничават достъпа до снимки и публикации на хората, с които имат "по-специални" отношения.


Все пак 27% от мъжете и 26% от жените казват, че биха "почистили" Facebook профила си преди да приемат приятелство от потенциалната си половинка или вече са го правили. Най-старателни в това отношение са по-младите на възраст между 20 г. и 30 г.


Въпреки че се използва от над 1 млрд. души и над ¾ от тях са необвързани, Facebook не е предпочитано място за онлайн запознанства. Едва 7% от хората са използвали социалната мрежа, за да откриват нови романтични връзки. Сайтовете за онлайн запознанства обаче отбелязват доста по-голям интерес. Според Асоциацията за псхиологически науки, интернет е вторият най-популярен метод за откриване на нови романтични запознанства след традиционното запознанство чрез помощта на приятели.


Онлайн запознанствата като предпочитан начин да откриеш любовта

© Flickr (CC) / CollegeDegrees360


Нови технологии, стари емоции


Въпреки че технологиите се променят, емоциите, които хората изпитват, си остават същите. Новите устройства и методи за комуникация обаче, им дават по-разнообразни начини да изразяват своите чувства.


Един от тези феномени даже си има свое име – sexting. Това е практиката на изпращане на текстови съобщения или снимки с еротично съдържание. Проучването на Match.com показва, че 32% от необвързаните са изпращали подобно съобщение, но пък 51% са получавали.


Изпращачите трябва да помислят добре преди да натиснат бутона Send. Оказва се, че 23% от получателите на тези съобщения или снимки ги показват на други хора. За 42% от мъжете това не би било проблем. На същото мнение обаче са едва 13% от жените.


Съвсем естествено, младите са най-редовните ползватели на еротичните съобщения. За тях те са се превърнали в обикновено средство за изразяване на интерес към конкретен друг човек, твърди Хелън Фишър, антрополог и научен съветник на проучването на Match.com.


"Ако си лудо влюбен, определени части от мозъка просто се изключват и взимаш лоши решения. Изпращането на еротични съобщения сред младите е техният опит да спечелят друг човек", коментира Фишър.


За по-възрастните обаче технологиите в любовните отношения все още не са особен интерес. Те предпочитат по-класическите похвати за проучване на новата любов. 44% от хората на възраст между 30 г. и 50 г. например биха проверили лекарствата, килера, чекмеджетата или джобовете на своя партньор.


Хората променят и начините, по които споделят за своите любовни трепети. 50% разкриват детайли от интимния си живот във Facebook, показва проучване на анализаторите от Abine, цитирано от онлайн изданието AllFacebook.


Онлайн запознанствата като предпочитан начин да откриеш любовта

© Flickr (CC) / thurlbut


Нека останем (Facebook) приятели


Една от малкото теми с масово съгласие е относно поддържането на комуникация след прекратяване на романтична връзка. Според 90% от над петте хиляди участници в проучването на Match.com, не е правилно да се изпращат каквито и да е съобщения на бившата половинка.


Все по-често именно Facebook става причина за прекратяването на връзките. В 55% от случаите, когато мъж "къса" с приятелката си заради Facebook, е поради снимки, които е видял и не е одобрил. В други 42% от случаите е заради нейни публикации на стената на друг човек, а в 21% - заради конкретен статус.


За жените обаче е по-важна комуникацията на техния мъж с останалите. В 48% от случаите, когато Facebook е причина за скъсване, става дума за публикации на половинката им на стената на друг човек. В други 36% е заради публикуваните от него снимки, а в 27% - заради това, кого той добавя като приятели в социалната мрежа.


Рисковете


Все пак онлайн запознанствата имат и своите рискове. Повечето от тях са очевидни и ясни на всички. Например фактът, че рядко има пълна гаранция за това какъв човек стои от другата страна. Има и някои пренебрегвани рискове и те са свързани със самите сайтове и техните технологии. Оказва се, че голяма част от най-популярните световни портали за запознанства имат ниски нива на защита на данните и не ги изтриват напълно при премавахване на профила.


Проучване на Университета на Колорадо посочва, че 21 от 90-те най-популярни сайта за онлайн запознанства в САЩ не премахват GPS координатите от снимките, които потребителите качват. Много потребители правят снимки с активирани функции за геолокация и така неволно разкриват местоположението си.


Информацията, която хората публикуват, също не отговаря на истината. Според проучване на Университета в Уисконсин-Мадисън 81% от хората въвеждат неверни данни за възрастта, теглото и/или височината си. Хората избягват да правят твърде големи хиперболи или лъжи, защото се надяват в един момент да се срещнат със съответния човек. Средно жените се изкарват с около 4 кг. по-слаби, а мъжете с около 1 кг.


"Хората подправят информацията с желанието тя да отговори на очакванията на интересуващата ги аудитория", казва професор Каталина Тома. Тя разкрива и някои лесни начини за улавяне на лъжците. Според нея хората, които лъжат, използват повече отрицателни като "никога", "не", "няма". Те обаче избягват да използват думи като "тъжен", "разочарован" и пишат по-кратки представяния на профилите си.


Учените допълват, че разликите между изискванията на хората за техните онлайн връзки не са особено по-различни спрямо традиционните. Жените предпочитат да се запознават с високи и заможни мъже, чието тегло да е малко над средното, казват Гюнтер Хичш и Али Хортаксу от Униерситета на Чикаго. Учените твърдят, че жените поставят по-голям акцент над работата на мъжа, отколкото на външния му вид. Мъжете пък са далеч по-директни и кратки в желанията и предпочитат жени с тегло малко под средното за ръста им и задължително по-ниски от тях.


Всички са единодушни, че интересът към онлайн запознанствата ще продължава да расте и това вече не е нещо странно, а е почти естествен начин за откриване на нови хора. "Къде другаде можеш за 20 минути да видиш 200 жени, които са необвързани и искат да излязят на среща?", казва пред онлайн изданието Science Daily пожелал анонимност участник в такива сайтове.

Коментари (38)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на izabell
  izabell
  Рейтинг: 1302 Неутрално
 2. 2 Профил на КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ
  КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ
  Рейтинг: 769 Весело

  Аз съм класик. По-добре на чашка в бара.

  Глупостта е дар божи, но с него не трябва да се злоупотребява. /Ото фон Бисмарк/
 3. 3 Профил на nicoleta
  nicoleta
  Рейтинг: 1341 Весело

  До коментар [#2] от "КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ":

  Така е и по романтично

 4. 4 Профил на КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ
  КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ
  Рейтинг: 769 Весело

  До коментар [#3] от "nicoleta":

  Бих те поканил, ама жената ...

  Глупостта е дар божи, но с него не трябва да се злоупотребява. /Ото фон Бисмарк/
 5. 5 Профил на Настъпил мотиката
  Настъпил мотиката
  Рейтинг: 434 Весело

  За животните с любов ...
  Тая дума е вече толкова изнасилена, че ми се повръща, като е чуя

 6. 6 Профил на Настъпил мотиката
  Настъпил мотиката
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#3] от "nicoleta":
  Фейсбук уби нормалните човешки взаимоотношения !

 7. 7 Профил на Мария
  Мария
  Рейтинг: 1539 Любопитно

  Имаме няколко такива близки познати - стабилни двойки (> 5 год.), запознали се именно чрез match.com. Добра алтернатива за запознанство в днешното забързано време. После...ами каквото сабя покаже.

  ”За мен България си остана един вечен мираж. В който и свят да съм, винаги ще я нося като ранена птица в сърцето си." (Никола Манев)
 8. 8 Профил на angelboy8008
  angelboy8008
  Рейтинг: 594 Неутрално

  До скоро в Бг, ако си над 30г. и имаш ф-бук, другите (над 30 годишни) те гледат странно. Още ли е така.


  Публикувано през m.dnevnik.bg

 9. 9 Профил на Нефертити
  Нефертити
  Рейтинг: 1562 Весело

  А, тук има добри съвети .. я да взема да проверя лекарствата ....

  Предразсъдъците са за ограничените.
 10. 10 Профил на Настъпил мотиката
  Настъпил мотиката
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Смрат и развала, лъха от всичко - литература, музика, кино ...
  До кога ще тровим душите си само за да не развалим кефа на некакви извратеняци !?

 11. 11 Профил на Pincherina
  Pincherina
  Рейтинг: 594 Весело

  и какво общо имат бракът и любовта?първото е корпорация,фирма,компания....на двама с общи бизнес интереси,много пъти е и единственото физично явления където две тела стоят залепени без да се превличат

  а второто е хормонално състояние,ендорфинова продукция на която и най-големия стимул,не може да предизвика повече от две години високи нива

  виртуалното влюбване?да се влюбва някой във фантазиите сиами може, защо не?щом фантазията ти залива с допамини мозъкада се жениш за фантазия също може,в карайна сметка не е ли живота една илюзия

  "koeto ku4e me e zalaqlo,vse e pobesnqlo":)Pincherina
 12. 12 Профил на futurama
  futurama
  Рейтинг: 381 Неутрално

  До коментар [#8] от "angelboy8008":

  Не, сега те гледат странно ако нямаш. Стават подозрителни.

 13. 13 Профил на DrAvalanche
  DrAvalanche
  Рейтинг: 1091 Неутрално

  До коментар [#8] от "angelboy8008":

  Странно съждение. Нямам такива наблюдения

  Just get on stage AND FOOKING AVE IT
 14. 14 Профил на stoiank
  stoiank
  Рейтинг: 1124 Весело

  Е това с проверка на джобовете направо ме изкефи. Мислех, че само проститутките го ползват този метод, но явно не съм в час.

 15. 15 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2926 Весело

  Това е като ТОТО има малка вероятност да уцелиш шестица,но си мечтаеш непрекъснато

 16. 16 Профил на Настъпил мотиката
  Настъпил мотиката
  Рейтинг: 434 Весело

  До коментар [#11] от "Mae West":
  Ми то живот или го знаеш, какво е или си обречен да киснеш вечно в ДУПамина и никога да не разбереш !

 17. 17 Профил на КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ
  КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ
  Рейтинг: 769 Неутрално

  [quote#5:"Ахил Пелеев син на Пеле"]За животните с любов ... [/quote]
  Моята любов към животните е, че живея у дома с две кучета прибрани от улицата.
  Ако можехте да видите, колко са хубави!
  И УМНИ!!!

  Глупостта е дар божи, но с него не трябва да се злоупотребява. /Ото фон Бисмарк/
 18. 18 Профил на TAC
  TAC
  Рейтинг: 699 Неутрално

  До коментар [#17] от "КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ":

  Кучетата печелят с първосигналната си искреност и разточителната демонстрацията на благодарност!В определени моменти открито заявявам,че ги предпочитам пред хората,след което ми казват,че имам проблеми с общуването
  И дали са породисти или не,просто няма никакво значение

  rock n' roll is king!
 19. 19 Профил на TAC
  TAC
  Рейтинг: 699 Весело

  До коментар [#7] от "Мария":
  При мен засега показва - три години сме заедно и дори не сме се скарали като хората,чак се притеснявам(чукане на на дърво!)

  rock n' roll is king!
 20. 20 Профил на КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ
  КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ
  Рейтинг: 769 Неутрално

  До коментар [#18] от "TAC":

  Говоря им като на хора. Разбират всичко!
  За разлика от много хора.

  Глупостта е дар божи, но с него не трябва да се злоупотребява. /Ото фон Бисмарк/
 21. 21 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1060 Неутрално

  До коментар [#17] от "КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ":

  Хехе, а не ти ли припикават чизмите?
  Поздравления за това, че си прибрал.

  Апокалипсисът апокалиптичен
 22. 22 Профил на TAC
  TAC
  Рейтинг: 699 Весело

  До коментар [#20] от "КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ":

  "За разлика от много хора."
  Напълно съгласен!Ето виж горе - казвам,че съм щастлив с жената,с която съм се запознал в нета,те ми цъкат минуси

  rock n' roll is king!
 23. 23 Профил на КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ
  КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ
  Рейтинг: 769 Любопитно

  До коментар [#22] от "TAC":

  Не допускаш ли,че е от завист.
  Ние не прощаваме чуждото щастие!

  Я не сакам да имам. Сакам Вуте да нема!

  Тони Димитрова пее една песен. Казва се "Балкански синдром".

  Глупостта е дар божи, но с него не трябва да се злоупотребява. /Ото фон Бисмарк/
 24. 24 Профил на Geoimg
  Geoimg
  Рейтинг: 716 Любопитно

  Виртуални запознанства, силиконова любов, пластмасова храна, какво ли ще измислят за въздуха!?

  *Лауреат на Нобелова награда! ГРАЖДАНИН! БЕЗПАРТИЕН!!!
 25. 25 Профил на КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ
  КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ
  Рейтинг: 769 Весело

  [quote#21:"Bulgarische Motoren Werke"]Хехе, а не ти ли припикават чизмите? [/quote]
  Преди години имах котка и тя го направи 2-3 пъти. Явно ми е била ядосана. Кучетата никога. Те могат само да обичат.

  Глупостта е дар божи, но с него не трябва да се злоупотребява. /Ото фон Бисмарк/
 26. 26 Профил на TAC
  TAC
  Рейтинг: 699 Весело

  До коментар [#23] от "КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ":

  rock n' roll is king!
 27. 27 Профил на futurama
  futurama
  Рейтинг: 381 Неутрално

  До коментар [#22] от "TAC":

  Не им обръщай внимание. Аз нямам Фейсбук, нито ми допада особено идеята за Интернет любов, но това че тази технология събира хора, които не биха се срещнали иначе, и са щастливи заедно е един от плюсовете й. На теория би трябвало да е много по-лесно да откриеш правилен човек чрез социалния Интернет, отколкото чрез социалния живот.

 28. 28 Профил на Мария
  Мария
  Рейтинг: 1539 Весело

  До коментар [#19] от "TAC":

  Пожелавам ви още много по 3. Хубаво е човек да си намери половинката, нали? И няма никакво значение къде.

  ”За мен България си остана един вечен мираж. В който и свят да съм, винаги ще я нося като ранена птица в сърцето си." (Никола Манев)
 29. 29 Профил на TAC
  TAC
  Рейтинг: 699 Неутрално

  До коментар [#28] от "Мария":

  Да ти се връщат добрите пожелания!
  С лихвите!!!
  В нета много се лъже,при онлайн запознанствата - страшно много!Затова се чувствам късметлия!!

  rock n' roll is king!
 30. 30 Профил на КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ
  КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ
  Рейтинг: 769 Разстроено

  До коментар [#29] от "TAC":

  И на ком. 28 от Мария някой е треснал минус. На пожелание за щастие!
  Е това е синдрома за който пее Тони.

  Глупостта е дар божи, но с него не трябва да се злоупотребява. /Ото фон Бисмарк/
 31. 31 Профил на Mickey
  Mickey
  Рейтинг: 704 Неутрално

  [quote#8:"angelboy8008"]До скоро в Бг, ако си над 30г. и имаш ф-бук, другите (над 30 годишни) те гледат странно. Още ли е така.
  [/quote]
  В БГ е точно обратното и то не от скоро.
  Живота ги е смазал и само в сапунени сериали и фейсбука им е утехата. Пък и е по-евтинко от това да излизат с приятели и нови запознанства на живо.
  Освен това тъпотията ходи навсякъде по света(ти си един от примерите) , но в БГ почвата е най-благодатна.

  Изгони КомуноЧенгесарския ГЕРБ - спаси България !!! (Ама, не ни натрисай другарите им от БСП пак ! )
 32. 32 Профил на Mickey
  Mickey
  Рейтинг: 704 Неутрално

  [quote#27:"futurama"]На теория би трябвало да е много по-лесно да откриеш правилен човек чрез социалния Интернет, отколкото чрез социалния живот. [/quote]
  Не си наясно с "теорията" на интернета тогава. Това е точно място-свърталище за всякакъв вид извратеняци и находчиви мошеници които са го окупирали ТОТАЛНО.

  Изгони КомуноЧенгесарския ГЕРБ - спаси България !!! (Ама, не ни натрисай другарите им от БСП пак ! )
 33. 33 Профил на TAC
  TAC
  Рейтинг: 699 Весело

  До коментар [#30] от "КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ":

  Да го ду*ат бедните духом!

  rock n' roll is king!
 34. 34 Профил на futurama
  futurama
  Рейтинг: 381 Неутрално

  До коментар [#32] от "Mickey":

  Значи не се различава от истинския живот.

 35. 35 Профил на Mickey
  Mickey
  Рейтинг: 704 Неутрално

  До коментар [#34] от "futurama":

  ДА! Разбира се.
  Само дето в нета са по активни и нагли разчитайки на анонимност.

  Изгони КомуноЧенгесарския ГЕРБ - спаси България !!! (Ама, не ни натрисай другарите им от БСП пак ! )
 36. 36 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1364 Любопитно

  [quote#8:"angelboy8008"]До скоро в Бг, ако си над 30г. и имаш ф-бук, другите (над 30 годишни) те гледат странно. Още ли е така. [/quote]


  А, значи затова ме гледат странно 30+ годишните по улиците!

 37. 37 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1364 Неутрално

  [quote#27:"futurama"]На теория би трябвало да е много по-лесно да откриеш правилен човек чрез социалния Интернет, отколкото чрез социалния живот. [/quote]

  Може би е възможно да се открие т.н. сродна душа, но не когато я търсиш целенасочено, а в процеса на общуване и размяна на мнения в разните форуми, особено тези по интереси. Защото се предполага, че в тях коментиращите са по-откровени и не се опитват да се представят за това, което не са. А това е основният проблем на сайтовете за запознанства - там дори и снимките понякога са фалшиви; да не говорим за другата лична информация.

 38. 38 Профил на futurama
  futurama
  Рейтинг: 381 Неутрално

  До коментар [#37] от "princess_x":

  Случва се. Има опасности, но и в истинския живот хората често са фалшиви, понякога дори пред себе си.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK